Εν όψη της λήξης της προθεσμίας κατάθεσης αντιρρήσεων κατά τού περιεχομένου των δασικών χαρτών Δωδεκανήσου ο Δήμαρχος της Ηρωικής Νήσου Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας αλλά και αίτημα παράτασης της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ΄ Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, την Κατερίνα Μπαλατσούκα , Προϊσταμένη της Δ/νσης Δασών Δωδεκανήσου τον Υπουργός Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη τoν Πρόεδρο του ΤΕΕ Δωδεκανήσου Αντώνη Γιαννικουρή και στους Βουλευτές Δωδεκανήσου, Βασίλειο Υψηλάντη, Γιάννη Παππά , Μάνο Κόνσολα, Μίκα Ιατρίδη και Νεκτάριο Σαντορινιό αναφέροντας τα παρακάτω.
«Επανερχόμενοι στο ζήτημα της κύρωσης των δασικών χαρτών Δωδεκανήσου με μεγάλη μας λύπη για άλλη μια φορά ως Δημοτική Αρχή είμαστε υποχρεωμένοι να καταγράψουμε την ταλαιπωρία των ακριτών κατοίκων της Η.Ν. Κάσου και όχι μόνο.
Σε προηγούμενη επιστολή μας είχαμε εκφράσει την δυσαρέσκεια μας για την προχειρότητα με την οποία καταρτίστηκαν οι δασικοί χάρτες και κυρώθηκαν χωρίς να ληφθούν υπόψη κρίσιμοι παράγοντες της ιδιαιτερότητας των εδαφών του νησιού.
Χαρακτηρίστηκαν ως δασικές εκτάσεις περιοχές οι οποίες είναι εντελώς απογυμνωμένες από κάθε είδους βλαστήσεις και αυτό γιατί πολύ απλά η καταγραφή έγινε από αεροφωτογραφίες του 1960.
Επιπλέον αυτού θα πρέπει να επισημάνουμε τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νησιού στην καταγραφή και την δήλωση των ιδιοκτησιών τους .
Αφενός γιατί στο νησί δεν λειτουργεί δια ζώσης κανένα γραφείο κτηματολογίου αλλά ούτε και υποθηκοφυλακείου και αφετέρου και σημαντικότερο όλων γιατί όπως είναι γνωστό σ’ όλους, τα Δωδεκάνησα προσαρτήθηκαν στο Ελληνικό Κράτος το 1948.
Εξαιτίας αυτού λοιπόν και της ιταλικής κατοχής όπως είναι φυσικό μέχρι τότε δεν υπήρχαν ελληνικές υπηρεσίες υποθηκοφυλακείου ούτε και κτηματολογίου.
Οι ιδιόκτητες ακινήτων του νησιού μέχρι και σήμερα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην διαδικασία δήλωσης των ακίνητων τους αφού δεν διαθέτουν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά λόγω της έλλειψης τίτλων ιδιοκτησίας.
Με την παρούσα επιστολή λοιπόν λαμβάνοντας υπόψη την προχειρότητα της κατάρτισης των δασικών χαρτών στην περιοχή της Δωδεκανήσου, τις αντικειμενικές δυσκολίες των ιδιοκτητών ακίνητων στην απόδειξη της κυριότητας των περιουσιών τους αλλά και τα αλλεπάλληλα αιτήματα όλων των Δήμων της Δωδεκανήσου, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δωδεκανήσου και της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου επιθυμούμε να καταθέσουμε αίτημα :
- Για την ανάκληση – απόσυρση του δασικού χάρτη .
- Την διόρθωση των σφαλμάτων και την αναμόρφωση τους, σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση.
- Την 6μηνη παράταση μετά την εκ νέου ανάρτηση ή ακόμα και την χωρίς περιορισμούς και χωρίς καμία χρονική προθεσμία παροχή δικαιώματος στους ενδιαφερόμενους πολίτες για την υποβολή των αντιρρήσεων τους επί των δασικών χαρτών Δωδεκανήσου .
Κλείνοντας θα ήθελα για μια ακόμα φορά να επισημάνω ότι το Ελληνικό κράτος αγνοεί επανειλημμένως τον παράγοντα της νησιωτικότητας και την αναγκαιότητα λήψης ειδικής μέριμνας και νομοθετημάτων που να έχουν εφαρμογή στην καθημερινότητα και στους ξεχωριστούς παράγοντες διακυβέρνησης των νησιών μας.
Η καθολική επιβολή νομοθετημάτων αυτή τη φορά δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε όλο το νομό της Δωδεκανήσου και όχι μόνο. Κρίνεται λοιπόν εντελώς αναγκαία η άμεση παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργείου καθώς κατά παράβαση του Συντάγματος το ίδιο το Ελληνικό κράτος πάει να καταπατήσει τις ιδιοκτησίες των ακριτών μας.
Είμαστε σίγουροι ότι αντιλαμβάνεσθε πλήρως την σοβαρότητα του προβλήματος που αφορά έναν ολόκληρο χώρο της επικρατείας και για το λόγο αυτό παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες».
ΜΙΧΑΛΗΣ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ Η. Ν. ΚΑΣΟΥ