“Το καλοκαίρι του 2008 ήταν η πιο καθοριστική χρονιά της ζωής μου.

Δεν μπορώ να γνωρίζω ακριβώς ποια ήταν η δύναμη που με οδήγησε δίπλα στον Καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινό εκείνη την ημέρα που πήρα το θάρρος και του μίλησα.

Ίσως ήταν η αύρα του αγαπημένου μας νησιού, της Χάλκης, ή πιο απλά και σύνθετα μαζί να ήταν η αγάπη για τα οράματα που γίνονται πράξη.

Εγώ του μιλούσα ακροβατώντας σε όνειρα για ονειροπόλους και σε οράματα για οραματιστές και ο Άνθρωπος Δημήτρης Κρεμαστινός με άκουγε σιωπηλός.

Ήταν ένας εξαιρετικός ακροατής πάντα για όλους τους ανθρώπους.

Ύστερα ήρθαν οι εκλογές του 2009 στις οποίες εκλέχθηκε Βουλευτής Δωδεκανήσου εκπροσωπώντας τον πολιτικό του χώρο.

Έτσι γεννήθηκε η ανάγκη αστυνομικής φύλαξης στα πλαίσια της προστασίας υψηλών προσώπων στο πλάι του Πολιτικού Δημήτρη Κρεμαστινού.

Επέλεξε εμένα! Φυσικά τότε δεν γνώριζα ότι αυτή η θέση θα με άλλαζε για πάντα, ότι η προσωπικότητα του θα με σημάδευε ανεξίτηλα, πως χάρη σε εκείνον θα “ερμήνευα” όλα τα ανερμήνευτα, τα ορατά και τα αόρατα.

Τα 11 χρόνια που πέρασα δίπλα του, μου άνοιξε την ψυχή του και με άφησε να δω τον Και τώρα συνειδητοποιώ ότι ελάχιστοι άνθρωποι μπόρεσαν να δουν στο βάθος αυτής της ασύλληπτα τεράστιας προσωπικότητας. Φυσικά δεν τους δικαιολογώ.

Από την άλλη όμως τα οράματα, οι σκέψεις, η επιστήμη, η ανθρωπιά, η ερμηνεία του για την ζωή και οι πράξεις του ήταν πολύ μακριά από την τάση και τις επιταγές της εποχής.

Υπήρξαν άνθρωποι οι οποίοι μπόρεσαν να δουν το μεγαλείο του, αλλά και για όσους δεν το κατάφεραν, υπάρχουν καταγεγραμμένα και χειροπιαστά τα έργα του από όλους τους τομείς που καταπιάστηκε.

Στην Ιατρική επιστήμη παρέδωσε αναρίθμητα επιστημονικά συγγράμματα και σπουδαίο ερευνητικό έργο, προσφέροντας πλούτο νέας γνώσης στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Πρόσφερε αμέτρητες ώρες ακαδημαϊκής διδασκαλίας, με χιλιάδες φοιτητές ιατρικής στα έδρανα να τον παρακολουθούν με σεβασμό.

Συνέγραψε εκατοντάδες επιστημονικές δημοσιεύσεις σε περιοδικά που αποτελούν άπιαστο όνειρο για πολλούς.

Το σημαντικότερο όλων όμως είναι η ουσιαστική προσφορά του στους αμέτρητους ασθενείς που θεράπευσε εκπληρώνοντας το ιατρικό του λειτούργημα.

Στο χώρο της πολιτικής παρέδωσε νοσοκομεία, εξειδικευμένες μονάδες ιατρικής θεραπείας, καινοτομίες στο δημόσιο σύστημα υγείας που θα αποτελούν σημείο αναφοράς και εν τέλει σωτήριες παρεμβάσεις για όλες τις επόμενες γενιές.

Στον χώρο της ίδιας της ζωής υπήρξε προστάτης για τους συγγενείς του, μια ψυχή με δύο σώματα για τους φίλους του και χρυσός συνεργάτης για τους συναδέλφους του.

Ως άνδρας της κ. Τζένης Κουρέα Κρεμαστινού, υπήρξε συνοδοιπόρος, σύζυγος και σύντροφος.

Μια σχέση ζωής, ταυτόσημο της αληθινής και ουσιαστικής αγάπης που σπανίως μπορεί να δημιουργηθεί μεταξύ θνητών, φθαρτών ανθρώπων. Και όμως εκείνος αγάπησε και αγαπήθηκε από την Τζένη του βαθιά και ειλικρινά.

Νιώθω τυχερός, γιατί μπόρεσα να τον καταλάβω και να διδαχθώ όσα θέλησε απλόχερα να μου διδάξει.

Θα κλείσω παραθέτοντας το αγαπημένο του ποίημα, με την ελπίδα ότι ζει και ξαναζεί την δική του επουράνια μοναδική Οδύσσεια.

+ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ

“Ήλιε, μεγάλε ανατολίτη μου, χρουσό σκουφί τού νου μου,

αρέσει μου στραβά να σε φορώ, πεθύμησα να παίξω,

όσο να ζεις, όσο να ζω κι εγώ, για να χαρεί η καρδιά μας.

Καλή ’ναι τούτη η γης, αρέσει μας, σαν το σγουρό σταφύλι

στο μπλάβο αγέρα, Θε μου, κρέμεται, στο δρόλαπα κουνιέται

και την τσιμπολογούν τα πνέματα και τα πουλιά τού ανέμου·

ας την τσιμπολογήσουμε κι εμείς, να δροσερέψει ο νους μας!

Αναμεσός στα δυο μελίγγια μου, στο μέγα πατητήρι,

το τραγανό σταφύλι λαχπατώ κι ο γαύρος μούστος βράζει,

κι όλη γελάει κι αχνίζει η κεφαλή μες στην ολόρθη μέρα.”

Νίκος Καζαντζάκης, Οδύσσεια

Για εκείνον τον Οδυσσέα που δεν ήλπιζε τίποτα, που δεν φοβόταν τίποτα, που ήταν ελεύθερος …

Όπως με αποκαλούσες εσύ…

Ο Άγγελος της Χάλκης

Ο προπονητής της Χάλκης

Ο Δήμαρχος της Χάλκης

Άγγελος Φραγκάκης”