Ο κάθε Καρπάθιος μετανάστης ερχόμενος στην Αμερική, ερχόταν με την ελπίδα να αποκτήσει το American Dream (Αμερικανικό όνειρο). Στα πρώτα χρόνια της Καρπαθιακής μετανάστευσης, το όνειρο του ήταν να βρει δουλειά στα ανθρακωρυχεία, στα χαλυβουργεία ή κάποια χειρωνακτική εργασία, για να ζήσει ο ίδιος και να βοηθήσει την οικογένεια που άφησε πίσω του.

Η επόμενη γενεά έστησε την φωλιά και τα όνειρα της πιο ψηλά. Έπιαναν δουλειά στα εστιατόρια, και στην αρχή ως πιατάδες όπως περιέγραφε σε μια μαντινάδα ο Νίκος Κωνσταντινίδης:

Στην Κάρπαθο εγλέντιζα και χαίρουµου τα νιάτα

και τώρα στην Αµερική, µηχανικός στα πιάτα.

Πάνω στον χρόνο γινόταν μάγειρας, και σε πέντε χρόνια, μαζί με τους δυο τρεις άλλους Καρπάθιους, εστιάτορας, και απ’ εκεί ανέβαινε και πιο ψηλά.

Η μεθεπόμενη γενεά έστησε τα όνειρα και την φωλιά της ακόμη πιο ψηλά, στέφοντας το ενδιαφέρον της στις επιστήμες και τα γράμματα.

ΠΛΟΥΣΙΑ ΒΑΣΙΛΑΡΑ

Στο Long Island της Νέας Υόρκης υπάρχει το σχολείο School for the Gifted (για τα χαρισματικά παιδιά), και παρ’ ότι οι ομογενείς που κατοικούν σε μια περιφέρεια 5 εκατομμυρίων δεν υπερβαίνουν τους 100.000, μεταξύ των 250 μαθητών που κάθε χρόνο φοιτούν, τουλάχιστον οι πέντε (5) είναι παιδιά ομογενών. 

Δεν πρόκειται μόνο για δεύτερης και τρίτης γενεάς μετανάστες που έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στις επιστήμες και στα γράμματα.

Υπήρχαν και υπάρχουν νέοι μετανάστες με τα ίδια ενδιαφέροντα. Αρκετοί από αυτούς μπορεί όταν έρχονται να μη γνωρίζουν ή να κατέχουν επαρκώς την Αγγλική γλώσσα, αλλά έχουν την δυναμικότητα και θέληση, για να επιτύχουν και να ανέβουν ψηλά, όπως τους αξίζει.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκει η Πλουσία Βασιλαρά, που ήρθε στην Αμερική στα 15 της χωρίς να κατέχει επαρκώς την Αγγλική γλώσσα, και όμως, στο πανεπιστήμιο που φοίτησε έλαβε το πτυχίο της με τιμές (Summa Cum Laude), και ως φοιτήτρια εργάστηκε στη NASA, και της χορηγήθηκε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Στην συνέχεια ξεκίνησε την καριέρα της από το Massachusetts Institute of Technology, και σήμερα κατέχει αξιόλογη ηγετική θέση στην χημική εταιρεία BASF.

Και σαν επιστέγασμα όλων αυτών, ήρθε η βράβευσης της από τo Greek America Foundation, το οποίο αναγνωρίζει τα κορυφαία Ομογενειακά ταλέντα στις επιχειρήσεις, τις τέχνες, τις επιστήμες και σε άλλους τομείς.

Οι γονείς  της Πλουσίας Βασιλαρά είναι η Σοφία και ο Ηλίας Δημ. Βασιλαράς και τα αδέλφια της ο Δημήτρης, Γιάννης και Γιώργος Βασιλαράς.

Η πορεία της Πλουσίας Βασιλαρά αποτελεί αξιόλογο παράδειγμα προς μίμηση.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΣΣΩΤΗΣ