Εβδομάδα εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Ερυθρού Σταυρού-Ερυθράς Hμισελήνου, που είναι η 8η Μαΐου, θα είναι η επόμενη και στη Ρόδο, και χθες, σε συνέντευξη Tύπου που παραχώρησαν εκπρόσωποι του Παραρτήματος του ΕΕΣ της Ρόδου, μίλησαν για την ιστορία του μεγαλύτερου εθελοντικού μη Κυβερνητικού Οργανισμού παγκοσμίως, όχι στη χώρα μας αλλά και στην περιοχή μας.Παρών ήταν και ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χρήστου Ευστρατίου, ο οποίος είναι υπεύθυνος και για τον τομέα του εθελοντισμού της περιφέρειας μας και δήλωσε πολύ χαρούμενος λέγοντας ότι ο ΕΕΣ είναι παντού, «παρών» σε όλες τις δράσεις, τους βοηθούν πάρα πολύ σε όλα τα γεγονότα, από φυσικές καταστροφές, υγειονομικές κρίσεις, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις κτλ. και έχουν μία πάρα πολύ καλή συνεργασία.
Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας, λοιπόν, συνδιοργανώνουν με τον ΕΕΣ εκδηλώσεις από τις 3 έως και τις 8 Μαΐου, μεταξύ των οποίων είναι και έκθεση φωτογραφίας που θα λάβει χώρα στο Νεστορίδειο Μέλαθρο αφιερωμένη στις εθελόντριες του Παραρτήματος της Ρόδου.
Η έκθεση θα λειτουργήσει από τις 3 έως τις 8 Μαΐου, θα είναι επισκέψιμη για το κοινό από τις 10:00 το πρωί έως τη 1:00 το μεσημέρι και από τις 5:00 το απόγευμα έως τις 8:00 το βράδυ.
Την έκθεση θα τιμήσει με την παρουσία του και θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος του ΕΕΣ Δρ Αντώνιος Αυγερινός στις 3 Μαΐου, στις 5 το απόγευμα.
Το Σάββατο 7 Μαΐου θα γίνουν κάποιες εκδηλώσεις με την παρουσία των εθελοντών στην πλατειά Δημαρχείου από τις 12 το μεσημέρι έως τις 8 το απόγευμα.
Συγκεκριμένα, έχει προγραμματιστεί μία επίδειξη ναυαγοσωστικής άσκησης το μεσημέρι και μία επίδειξη διάσωσης με σχοινιά στις 6 το απόγευμα.
Παράλληλα, με τη στήριξη της Περιφέρειας και τη βοήθεια των τοπικών Αρχών θα γίνει φωταγώγηση των μύλων, σημαιοστολισμός στην πλατεία Δημαρχείου ενώ τους έχουν βοηθήσει πολύ στην οργάνωση της έκθεσης.
Σημειώνεται ότι, κάθε χρόνο, η Διεθνής Επιτροπή δίνει ένα σλόγκαν στην Παγκόσμια Ημέρα του Ερυθρού Σταυρού και η φετινή είναι αφιερωμένη στη δύναμη της ανθρωπιάς και της καλοσύνης με σύνθημα “be human kind-believe in the power of kindness” (πρόκειται για λογοπαίγνιο στα αγγλικά που σημαίνει «γίνε ανθρώπινος-πίστεψε στη δύναμη της καλοσύνης».
Το Παράρτημα της Ρόδου
Η Πρόεδρος του Παραρτήματος της Ρόδου του ΕΕΣ, κα Δέσποινα Δελαπόρτα, η οποία είναι μέλος του εδώ και 25 χρόνια και έχει ζήσει πολλά που έχει κάνει, θέλησε να πει για την Παγκόσμια Ημέρα ότι είναι τα γενέθλια του Ερρίκου Ντυνάν, ο οποίος είναι αρχηγός και δημιουργός του ΕΕΣ-Ερυθράς ημισελήνου, που έδωσε και το όνομά του.
Για τις εκδηλώσεις είπε ότι τα εγκαίνια είναι στις 3 Μαΐου με την έκθεση φωτογραφίας που περιλαμβάνει ένα πολύ παλιό υλικό από παλιές εθελόντριες και με αυτό τον τρόπο δίνουν και μία ευκαιρία στο κοινό της Ρόδου να θυμηθεί ότι έχει και συγγενείς μέλη του ΕΕΣ. Ο ΕΕΣ είναι πολύ δραστήριος και ειδικά στη Ρόδο προσφέρει πολύ μεγάλη βοήθεια, τόνισε.
Στο επίπεδο των εθελοντών ο ΕΕΣ έχει τέσσερα Σώματα/Τμήματα: Νοσηλευτικής/Υγείας, Σαμαρειτών διασωστών-ναυαγωστών, Κοινωνικής Πρόνοιας και Νεότητας.
Κάθε τμήμα έχει διαφορετική αρμοδιότητα σε καιρό ειρήνης και πολέμου, όπως και διαφορετική εκπαίδευση. Όμως, όλα τα τμήματα συνεργάζονται με μεγάλο ζήλο προκειμένου να προαχθεί το ανθρωπιστικό έργο του κινήματος.
Τομέας Υγείας
Όσον αφορά το Σώμα της Νοσηλευτικής που πρόσφατα μετονομάστηκε σε τμήμα Υγείας, ιδρύθηκε το 1878, ακριβώς ένα χρόνο μετά την ίδρυση του Ερυθρού Σταυρού, δηλαδή είναι ο πρώτος και παλαιότερος τομέας του.
Μεταξύ άλλων, προσφέρουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας σε γηροκομεία, σε άσυλα ανιάτων, συνοδεύουν ασθενείς σε υπηρεσίες υγείας και συμμετέχουν σε εμβολιασμούς, όπως τώρα με την πανδημία.
Η προσφορά των εθελοντών συνεχίζεται μέχρι σήμερα με τον ίδιο ζήλο και το ίδιο ενδιαφέρον.
Η κα Πίτσα Φεσιλιόγλου-Χατζή, η οποία είναι υπεύθυνη στον τομέα Υγείας του περιφερειακού τμήματος του ΕΕΣ της Ρόδου, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο ΕΕΣ είναι ένας διεθνής Οργανώσιμος ανθρωπιστικού χαρακτήρα, και ιδρύθηκε με τον σκοπό να προσφέρει βοήθεια σε θύματα πολέμου. Είναι ένας από τους πρώτους μη κυβερνητικούς Οργανισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκτός από την προστασία των αιχμαλώτων πολέμου και την περίθαλψη των τραυματιών σε καιρό ειρήνης, παρεμβαίνει σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και σε διάφορες εκδηλώσεις ειρηνικού χαρακτήρα.
Η ιδέα στον Ερρίκο Ντυνάν προήλθε από τη μάχη του Σαλφερίνο όταν οι Γάλλοι νίκησαν τους Αυστριακούς στην πόλη του Σαλφερίνο της Βόρειας Ιταλίας, σε μία ολοήμερη μάχη. Εκεί ήταν αυτόπτης μάρτυρας αυτός ο Ελβετός επιχειρηματίας και βλέποντας την αγωνία των τραυματισμένων στρατιωτών, σκέφτηκε ότι θα έπρεπε να ανακουφίσει κατά κάποιον τρόπο τους ανθρώπους αυτούς.
Έτσι, συγκρότησε ομάδα ανθρώπων οι οποίοι ήταν από τη γύρω περιοχή, εθελοντές δηλαδή, και δημιούργησε το πρώτο εθελοντικό σώμα το οποίο και περιέθαλψε τους τραυματίες στη μάχη εκείνη. Όταν επέστρεψε περιέγραψε την εμπειρία του σε ένα βιβλίο όπου και ανέπτυξε όλη του τη φιλοσοφία σχετικά με τον εθελοντισμό.
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου ου 1977 με πρωτοβουλία της Βασίλισσας Όλγας και πρώτο Πρόεδρο το νομομαθή Μάρκο Ρενιέρη.
Το έργο του ΕΕΣ, ο οποίος θεωρείται ο μεγαλύτερος μη κυβερνητικός Οργανισμός στον Ελλαδικό χώρο, είναι σύνθετο και βασίζεται στην άμεση ανταπόκριση και στην εθελοντική προσφορά. Έχει ως βασικό στόχο την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου σε περιόδους πολέμου και ειρήνης.
Η κα Ευαγγελία Ντέλη, εθελοντής Σαμαρείτης είπε ότι το Σώμα ιδρύθηκε το 1931, με αρχική επωνυμία «σχολή εθελοντών τραυματιοφορέων Σαμαρειτών» ενώ προϋπήρχε από το 1916 που είχε συσταθεί από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. Σήμερα, ουσιαστικά, αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο ενεργή εθελοντική οργάνωση πρώτων βοηθειών και διάσωσης και ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα. Στελεχώνεται κυρίως από νέους άνδρες και γυναίκες, έχει 27 ενεργά τμήματα σε όλη την Ελλάδα, 4.650 περίπου εν ενεργεία Εθελοντές Σαμαρείτες πρώτων βοηθειών, ναυαγοσώστες, διασώστες, χειριστές διασωστικών σκύλων, εθελοντές γιατρούς, εθελοντές εκπαιδευτές και ειδικούς συνεργάτες. Σημειώνεται ότι είναι η μοναδική εθελοντική, διασωστική δύναμη στη χώρα που είναι αναγνωρισμένη από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, η οποία διαθέτει διεθνώς αναγνωρισμένους φορείς πιστοποίησης και εκπαίδευσης όλων των εθελοντών της στους τομείς πρώτων βοηθειών, διάσωσης και ναυαγοσωστικής. Οι εθελοντές Σαμαρείτες βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, ουσιαστικά, 365 ημέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο και μπορούν να κινητοποιηθούν οποιαδήποτε στιγμή και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όπου χρειαστεί στην Ελλάδα και τον κόσμο.
Σαμαρείτες
Το Τμήμα της Ρόδου ιδρύθηκε το 2000 από τον εθελοντή πυροσβέστη και νυν αξιωματικό της Πυροσβεστικής κ. Πολυδεύκη Βανίδη μετά την κατάρρευση του κτηρίου της Ρικομέξ στο Μενίδι κατά τον μεγάλο σεισμό της Αθήνας τον Σεπτέμβριο του 1999.
Το Τμήμα εδώ στη Ρόδο, αυτή τη στιγμή έχει πενήντα ενεργούς εθελοντές πρώτων βοηθειών, διασώστες, ναυαγοσώστες και εκπαιδευτές, μετράει 22 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς στην τοπική κοινωνία και συμμετέχει ενεργά όπου και όποτε του ζητηθεί ενώ κάθε χρόνο εκπαιδεύεται νέα σειρά εθελοντών, με εξαίρεση το 2021 λόγω του covid. Η εκπαίδευση τους είναι συνεχής λόγω της ειδικότητας που έχουν.
Νεότητας
Η υπεύθυνη του τομέα Νεότητας Ρόδου, κα Σάντυ Ποντίκα ανέφερε ότι η ιδέα γι’ αυτό το Τμήμα γεννήθηκε στο τέλος του ‘Α Παγκοσμίου Πολέμου από τα παιδιά από τον Καναδά. Στην Ελλάδα ιδρύθηκε επίσημα το 1919 και από τότε μέχρι σήμερα έχει πολλά ενεργά μέλη.
Στη Ρόδο ιδρύθηκε το 1998 και λειτούργησε έως το 2000, μετά δεν έκανε δράσεις και δραστηριοποιήθηκε εκ νέου πριν από τρία χρόνια και έχει περίπου 20-30 ενεργούς εθελοντές ενώ θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα στη χώρα γιατί κάνει πάρα πολλές δράσεις.
Στόχος τους είναι να μάθουν τα παιδιά να προστατεύουν την υγεία τους, να παρέχουν βοήθεια σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη, να προάγουν το πνεύμα αγάπης, κατανόησης και φιλίας μεταξύ των παιδιών από διάφορες χώρες, να προστατεύουν το περιβάλλον και να εκπαιδεύουν σωστά τους εθελοντές, κάνουν δηλαδή την προετοιμασία για τους εθελοντές που θα συμμετάσχουν στα άλλα Τμήμτα.
Το Τμήμα Νεότητας μπορεί να γράψει μέλη από παιδιά 8 ετών έως νέους 28 ετών.
Κοινωνικής Πρόνοιας
Η κα Αικατερίνη Ρώσσου ανήκει στον ΕΕΣ εδώ και 25 χρόνια και εδώ και 3 χρόνια είναι υπεύθυνη του Σώματος της Κοινωνικής Πρόνοιας.
Μεταξύ άλλων, είπε ότι ο ΕΕΣ, παρακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις σε θέματα κοινωνικής πρόνοιας και κοινωνικής πολιτικής και διαβλέποντας τις αυξανόμενες ανάγκες που θα υπήρχαν, ίδρυσε το 1966 τον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας.
Ο τομέας αυτός στελεχώνεται από κοινωνικούς λειτουργούς, από πρόσωπα διαφόρων ειδικοτήτων και πλαισιώνεται από τους εθελοντές της.
Οι δράσεις του τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας είναι πολλές και ποικίλες: ψυχοκοινωνική στήριξη, εξειδίκευση προσέγγισης ευάλωτων ατόμων, εξακρίβωση και καταγραφή αναγκών, διάθεση υλικού ανθρωπιστικής βοήθειας, διευκόλυνση σε υπηρεσίες, αποκατάσταση οικογενειακών δεσμών, δράσεις εθελοντών σε ιδρύματα, σε ΑμΕΑ, σε ηλικιωμένα και μοναχικά άτομα και σε οικογένειες σε κρίση, ομάδες εργασίας με αστέγους και οργάνωση και λειτουργία κέντρων υποδοχής σε αιτούντες άσυλο.
Στη Ρόδο, είναι ένα από τα λίγα περιφερειακά τμήματα της χώρας που έχει και τα τέσσερα Σώματα του ΕΕΣ, έχει μόλις τρία χρόνια ζωής αλλά ήδη μεγάλη, σημαντική και ποικίλη δράση.
Στο παλιό νοσοκομείο, στο χώρο που τους έχει διαθέσει ο Δήμος, τρεις φορές την εβδομάδα διαθέτουν ανθρωπιστικό υλικό σε ευάλωτες, ωφελούμενες, οικογένειες και μοναχικά άτομα των οποίων έχουν βεβαιώσει τις ανάγκες.
Συνεργάζονται με όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες, της Περιφέρειας, του Δήμου Ρόδου, του Νοσοκομείου και των Ιδρυμάτων για να παρέχουν βοήθεια όπου τους ζητηθεί. Πραγματοποιούν, επίσης, διανομές ανθρωπιστικού υλικού κατ’ οίκον σε ηλικιωμένα και μοναχικά άτομα που δεν έχουν τη δυνατότητα να έρθουν οι ίδιοι.
Συνεργάζονται με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου και όποτε έχουμε άφιξη προσφύγων και μεταναστών προσφέρουν ό,τι τους ζητηθεί σε ιματισμό κι υποδήματα.
Ακόμη, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους πραγματοποιούν μεγάλες αποστολές στα δύο hot spot της Κω και στις φυλακές του νησιού, επίσης συγκεντρώνουν και διανείμουν σχολικό υλικό και τσάντες σε ωφελούμενους μαθητές που το 2019 ήταν 35 από τη λίστα που τους έδωσε ο ΔΟΠ αλλά τα επόμενα δύο χρόνια αυξήθηκαν σε 140 περίπου παιδιά τα οποία τα φροντίζουν με ξεχωριστή φροντίδα.
Φέτος, επέκτειναν τη δράση αυτή στους Λειψούς, το Αγαθονήσι και τους Αρκιούς. Αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν δίχως τη στήριξη των συμπολιτών μας αλλά και τους «υπέροχους εθελοντές», είπε κλείνοντας η ίδια.