Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ειδική εκδήλωση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής για τη Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, που πραγματοποιήθηκε στις 2 Μαρτίου, στην αίθουσα Γερουσίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Από τη ειδική εκδήλωση για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα.

Από τη ειδική εκδήλωση για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, Δημήτρης Γάκης, στην εναρκτήρια ομιλία του, υπογράμμισε την ιδιαιτερότητα της συνεδρίασης. Πέραν της ιστορικής αναδρομής και του μηνύματος της Ενσωμάτωσης, η σημερινή μέρα είναι ένα ορόσημο, ένα σημείο αναφοράς για το μέλλον.

1948: Συγκλονιστικές στιγμές στη Ρόδο…

Σηματοδοτεί την αρχή για έναν αναπτυξιακό προσανατολισμό που αποσκοπεί στη διεύρυνση της ατζέντας του διαλόγου για την προοπτική του τόπου.

Δημήτρης Γάκης

Δημήτρης Γάκης

«Να ανοίξει το πλαίσιο συζήτησης για τις προκλήσεις που καλούνται οι Δωδεκανήσιοι να αντιμετωπίσουν και για το στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό της Δωδεκανήσου. Για το πως βλέπουν οι νησιώτες το μέλλον τους», είπε ο προεδρεύων της ειδικής εκδήλωσης.

Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της συνεδρίασης της Επιτροπής, ο Δημήτρης Γάκης χαρακτήρισε την εκδήλωση «ως αφετηρία θετικών προοπτικών για τη Δωδεκάνησο. Κάναμε μια εκπληκτική διαδρομή στην ιστορία, στα επιτεύγματα, αλλά και στις αγωνίες του παρόντος, τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Δωδεκανήσου που ζει και αναπνέει για την Ελλάδα της Δημοκρατίας και της προόδου».

Νίκος Βούτσης

Νίκος Βούτσης

Στην έναρξη της εκδήλωσης, απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νικόλαος Βούτσης. Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θεόδωρος Δρίτσας, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και Δήμαρχος Ρόδου, Φώτιος Χατζηδιάκος και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών – Πειραιώς, Ιωάννης Φραγκούλης.

Δημήτρης Κρεμαστινός

Δημήτρης Κρεμαστινός

Μάνος Κόνσολας

Μάνος Κόνσολας

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με την ιστορική αναδρομή στα γεγονότα της Ενσωμάτωσης από τον συγγραφέα Νικόλαο Νικολάου και εισηγήσεις του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γεώργιου Χατζημάρκου και των βουλευτών Δωδεκανήσου, Δημήτριου Κρεμαστινού, Νεκτάριου Σαντορινιού, Εμμανουήλ Κόνσολα και Ηλία Καματερού σε θέματα αναπτυξιακής πολιτικής.

Τήλος, Χάλκη, Κάρπαθος & Κάσος

Τήλος, Χάλκη, Κάρπαθος & Κάσος

Τις εντυπώσεις στη συνεδρίαση κέρδισαν 15 Δωδεκανήσιες που συμμετείχαν στην εκδήλωση ντυμένες με τοπικές ενδυμασίες, από κάθε ένα νησί της Δωδεκανήσου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση και τοποθετήσεις των παρευρισκομένων, Δωδεκανησίων και μελών της Επιτροπής.