ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στην συμβολή, στον αγώνα και στις θυσίες των Δωδεκανησίων της Αμερικής για την ελευθερία και την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων με την μητέρα Ελλάδα ήταν αφιερωμένες οι εκδηλώσεις για την 74η επέτειο που διοργάνωσε η Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία Αμερικής.
Οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα την Κυριακή, 6 Μαρτίου 2022, στην κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Ξεκίνησαν με την αρχιερατική Θεία Λειτουργία και την Αρτοκλασία που τελέστηκαν στον ομώνυμο καθεδρικό ναό προεξάρχοντος του νέου ιερατικού προϊσταμένου, π. Βασιλείου Τσουρλή και βοηθούμενου υπό του εφημέριου, π. Νικολάου Πάρου και ολοκληρώθηκαν με την δεξίωση που παρατέθηκε στην κοινοτική αίθουσα.
Στον Καθεδρικό Ναό, ήταν αθρόα η προσέλευση, καθώς συν τοις άλλοις ήταν και η πρώτη Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία του π. Βασιλείου Τσουρλή.
Στις εκδηλώσεις παρέστη και ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο οποίος απήγγειλε τον Απόστολο και μάλιστα αναφέρθηκε και στα ιστορικά γεγονότα, τα οποία οδήγησαν στην προ 74 ετών ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την μητέρα Ελλάδα.
Τα προηγούμενα χρόνια η επετειακή εκδήλωση λάμβανε χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πέτρος Γ. Πατρίδης» και συμμετείχαν τα χορευτικά όλων των συλλόγων των Δωδεκανησίων.
Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μαρία Μαραγκού και τα άλλα στελέχη επέλεξαν να διοργανώσουν την εκδήλωση στην κοινοτική αίθουσα και παρέστηκαν ο πρόεδρος της κοινότητας Στέφανος Θωμάτος, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Φώτιος Παπαμιχαήλ και άλλα στελέχη της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στους ομογενείς το πολυσέλιδο αφιέρωμα που προετοίμασε ο Μανώλης Κασσώτης και το οποίο εκδόθηκε με την βοήθεια της Προέδρου της Δωδεκανησιακής Νεολαίας Σωτηρία Ζουρούδη.
Χαιρετισμούς απηύθυναν μεταξύ άλλων ο π. Βασίλειος Τσουρλής, ο Πρόξενος της Ελλάδας, Δημήτριος Παπαγεωργίου, η πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Μαρία Μαραγκού, καθώς επίσης και οι Δημοσθένης Τριανταφύλλου και Μανώλης Κασσώτης.
Το ενδιαφέρον του κοινού εστιάστηκε και στις αναφορές για την αναγκαιότητα διατήρησης της ελληνικής γλώσσας και των παραδόσεων και την αναγκαιότητα ενίσχυσης των ημερήσιων και απογευματινών σχολείων.
Τέλος να αναφέρουμε ότι παρουσιάστηκε και μάλιστα μοιράστηκε στους παρισταμένους το βιβλίο του Μανώλη Μακρή «Τα Δωδεκάνησα στην Εθνεγερσία του 1821» που εκδόθηκε από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου και το οποίο μεταφράστηκε και εκδόθηκε στην αγγλική γλώσσα από τους κ.κ. Μανώλη Κασσώτη και Δημοσθένη Τριαναταφύλλου.