Την Δευτέρα 21/2, ο πρόεδρος του ΔΣ της Ομοσπονδίας μας Γιάννης Φραγκούλης και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ναυπηγείων – Ταρσανάδων Βασίλης Βασιλειάδης, πραγματοποίησαν ενημερωτικές συναντήσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον Υφυπουργό Σίμο Κεδίκογλου και την Γενική Γραμματέα Χριστιάννα Καλογήρου.
Στη συνάντηση, ο πρόεδρος Γ. Φραγκούλης έθεσε τα θέματα αρμοδιότητας του εν λόγω Υπουργείου, που απασχολούν τους απανταχού Δωδεκανήσιους.
Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν:
Πιλοτική εφαρμογή παραγωγής ζωοτροφών με μέθοδο Υδροπονίας σε δύο τουλάχιστον νησιά της Περιφέρειας μας. Το θέμα πρέπει να επανεξεταστεί λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα από την μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας (2018) καθώς και το χρόνιο σοβαρότατο πρόβλημα επιβάρυνσης των τελικών τιμών των προϊόντων από τα έξοδα μεταφοράς τους στα νησιά.
Επισημαίνεται η ανάγκη αξιοποίησης των ΑΠΕ για περιορισμού του κόστους της παραγόμενης ενέργειας καθώς και η ανάγκη μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ καθώς και η έγκαιρη καταβολή του ποσού από την εφαρμογή του Μεταφορικού ισοδυνάμου
Στα πλαίσια των προσπαθειών για την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας, προτείνεται η συνδιοργάνωση παρουσιάσεων σύγχρονων συστημάτων βιολογικού καθαρισμού καθώς και εφαρμογών προγραμμάτων ανακύκλωσης μικρής κλίμακας, τα οποία ήδη εφαρμόζονται σε μικρά νησιά.
Για τα θέματα αυτά, θεωρούμε απαραίτητο να προηγηθεί μια αναλυτική ενημέρωση από συγκεκριμένα αρμόδια άτομα, τα οποία η Ομοσπονδία μας γνωρίζει και έχει ήδη κάνει διερευνητικές συναντήσεις.
Επισημαίνεται η ανάγκη διερεύνησης δυνατότητας λειτουργίας μονάδων αφαλάτωσης και όχι μόνο, από ΑΠΕ, στοχεύοντας στη μείωση του κόστους καταναλωμένης ενέργειας και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Ειδικά στην Ηρωική Νήσο Κάσο, η δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου και η λειτουργία εργαστηρίου για την διαχείριση και διάδοση των τοπικών προϊόντων, χρειάζονται και την στήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ναυπηγείων – Ταρσανάδων Βασίλης Βασιλειάδης έθεσε τα ακόλουθα θέματα:
Ενόψει της εκ νέου εφαρμογής του μέτρου για την οριστική απόσυρση μεγάλου αριθμού αλιευτικών σκαφών, περί τα μέσα του 2022, διερεύνηση της δυνατότητας συνεργασίας με τη Γ.Γ. Λιμένων, ώστε να αποτυπωθούν οι ναυπηγικές γραμμές σημαντικού αριθμού ξύλινων παραδοσιακών αλιευτικών σκαφών, πριν αυτά καταστραφούν οριστικά και επιπλέον να διασωθούν τα αξιολογότερα από αυτά με την απόδοση τους σε καρνάγια ή σε Δήμους που διαθέτουν καρνάγια, για εκπαιδευτικούς και μελετητικούς ή μουσειακούς σκοπούς.
Ο καθορισμός ετήσιου οικονομικού ανταλλάγματος και χρονικής διάρκειας για την απευθείας παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας ή χερσαίας ζώνης λιμένα ή εξομοιούμενης ζώνης λιμένα, με σκοπό την άσκηση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας καρνάγιου/ταρσανά.
Συναφές θέμα και η τροποποίηση των άρθρων 13, 16 και 16Α και η εκ νέου παράταση σχετικής ημερομηνίας τακτοποίησης των ζητημάτων.
Μετά τη συνάντηση, υπήρξε μια αίσθηση ικανοποίησης από όλους τους παρευρισκόμενους και κρίθηκε αναγκαίο να υπάρξει η ανάλογη συνέχεια.
Το Δ.Σ της Ομοσπονδίας