ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Αρχαιολογικά ευρήματα ιδιαίτερα σημαντικής ιστορικής και καλλιτεχνικής σημασίας περιλαμβάνονται μεταξύ αυτών που πρόκειται να παραδοθούν επισήμως στο ελληνικό κράτος από τη Γενική Εισαγγελία του Μανχάταν, το απόγευμα της προσεχούς Τετάρτης, 23 Φεβρουαρίου, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη.

Από την Κεντρική Ελλάδα, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τη Σάμο και την Ρόδο προέρχονται τα αρχαία που θα παραδοθούν. Φωτογραφία: Γενική Εισαγγελία Μανχάταν

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» («Ε.Κ.») πρόκειται για 47 διαφορετικά κομμάτια, τα οποία είχαν περάσει -μέσω δράσης των γνωστών κυκλωμάτων- στη συλλογή του δισεκατομμυριούχου συλλέκτη, Μάικλ Στέινχαρντ (Michael Steinhardt), ο οποίος δήλωσε άγνοια για το παράνομο της διακίνησής τους και ήρθε σε συμβιβασμό με τις διωκτικές Αρχές.

Μεταξύ αυτών των αρχαιολογικών ευρημάτων, ένα από τα σημαντικότερα -ενδεχομένως και με τη μεγαλύτερη αξία- είναι ο Κούρος, όπως επίσης μια λάρνακα, που προέρχεται από την Κρήτη, αλλά και ο Γρύπας, που επίσης βρέθηκαν μεταξύ των εκθεμάτων.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες του «Ε.Κ.», οι έρευνες για τον εντοπισμό των αρχαιολογικών αυτών ευρημάτων είχαν διάρκεια τριών ετών, υπό την καθοδήγηση του ομογενούς Βοηθού Εισαγγελέα και Έφεδρου Συνταγματάρχη, Ματθαίου Μπογδάνου (Matthew Bogdanos), ο οποίος βρισκόταν σε στενή επαφή με τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού.

Φωτογραφία: Γενική Εισαγγελία Μανχάταν

Οι τρίτες χώρες και το κράνος του Φιλίππου

Όπως τονίστηκε και στο χθεσινό ρεπορτάζ του «Ε.Κ.», τα αρχαιολογικά εκθέματα που εντοπίστηκαν στη συλλογή του Στέινχαρντ ήταν αρκετά περισσότερα, με τη συνολική αξία τους να υπολογίζεται σε ένα ποσό άνω των 70 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πάντως, μεταξύ αυτών, υπάρχουν και ευρήματα τα οποία συνδέονται με την Αρχαία Ελλάδα, παρ’ όλα αυτά όμως δεν περιλαμβάνονται σε αυτά που θα δοθούν στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά σε τρίτες χώρες, στις οποίες και είχαν πρωτίστως ανασυρθεί.

Η χαρακτηριστικότερη περίπτωση ήταν ένα κράνος του Βασιλιά Φιλίππου, με εκτιμώμενη αξία τις 200.000 δολάρια, το οποίο βρέθηκε στη συλλογή του Στέινχαρντ και παραδόθηκε από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του Μανχάταν στη Βουλγαρία, παρουσία της Γενικής Προξένου της χώρας στη Νέα Υόρκη, Μάγια Χρίστοβα (Maya Hristova).

Όπως ανέφεραν ελληνικές πηγές στον «Ε.Κ.», η πράξη αυτή δεν αποτελεί κάποιο είδος αμφισβήτησης προς την Ελλάδα, αλλά βασίζεται στην υποχρέωση των αμερικανικών Αρχών να επιστρέψουν τα αρχαία στις χώρες από τις οποίες είχαν κλαπεί, ανεξάρτητα εάν συνδέονται με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό ή την αρχαία Μακεδονία.

Εκτός από τη Βουλγαρία, από την έρευνα εναντίον του Στέινχαρντ εντοπίστηκαν ανάλογα κειμήλια που προέρχονταν από το Ιράκ, την Τουρκία και τη Λιβύη.

“ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ”

21 Φεβρουαρίου 2022
Του Χριστόδουλου Αθανασάτου