Αρχικά, θέλω να δώσω τις ευχές μου προς πάσα κατεύθυνση για ένα δημιουργικό, υγιές κι ευτυχισμένο νέο έτος με λιγότερα προβλήματα κι επιστροφή στην κανονικότητα όσο πιο σύντομα κι ανώδυνα γίνεται.
Πέρασε λοιπόν το 2021, ήρθε το 2022 και προσπαθούμε να δούμε πως θα μαζέψουμε τα προβλήματα προτού έρθει η τουριστική περίοδος που προβλέπεται να είναι μια από τις καλύτερες που θα δει η χώρα μας εδώ και πολύ καιρό.
Πέρασαν επίσης κάτι πάνω από τέσσερις μήνες από τότε που μου ανατέθηκε μια θέση με διευρυμένες ευθύνες στο ευαίσθητο κομμάτι της Bόρειας Καρπάθου.
Και λέω ευαίσθητο γιατί συμπεριλαμβάνει δυο τουριστικούς προορισμούς με υψηλή επισκεψιμότητα και τρεις ακόμα προορισμούς λιγότερο τουριστικούς αλλά επίσης σημαντικούς.
Μιλάω φυσικά για την Όλυμπο, το Λευκό και μετά το Διαφάνι, τον Αγ.Νικόλαο Σπόων και την Αυλώνα.
Δεν μειώνω σε καμία περίπτωση την υπόλοιπη Κάρπαθο, αλλά όπως όλοι γνωρίζουν 9 στους 10 επισκέπτες θα περάσουν από την Όλυμπο ενώ πολλοί από τους επισκέπτες της Καρπάθου διαμένουν στο Λευκό που έχει μεγάλες δυνατότητες φιλοξενίας.
Επίσης δε γράφω το συγκεκριμένο άρθρο για να κατηγορήσω προηγούμενες διαχειρίσεις κι ανθρώπους γιατί στα 2 χρόνια που πέρασαν ποτέ δε βρήκα την πόρτα του Δήμου κλειστή για οτιδήποτε με απασχόλησε σαν αιρετό.
Τα προβλήματα είναι πολλά κι είναι σε όλη την Κάρπαθο.
Πολλά από αυτά βασανίζουν τους δημότες μας πολλά χρόνια, τόσο πολλά που πάνε πίσω στην εποχή που ήμασταν ακόμη ανεξάρτητες κοινότητες.
Ο Δήμος μας περνάει μια πολύ δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση, ο κόσμος έχει απελπιστεί γιατί υπάρχει πολύς “θόρυβος” γύρω από τα θέματα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ελάχιστη ουσιαστική ενημέρωση προς τον πολίτη.
Στις περισσότερες περιπτώσεις γίνονται τόσες συζητήσεις καθημερινά και σε τόσα διαφορετικά σημεία του νησιού που είναι αδύνατο να παρακολουθήσει κανείς όσα ακριβώς λέγονται σε κάθε γωνιά της Καρπάθου.
Στα προβλήματα αυτά τώρα (πέραν των εσωτερικών προβλημάτων του Δήμου), το πρωταγωνιστικό κομμάτι είναι η καθημερινότητα.
Γιατί στο μόνιμο κάτοικο αυτή είναι που μετράει και δίνει μια ποιότητα ζωής την οποία και φυσικά δικαιούται ως δημότης που διαμένει μόνιμα και πληρώνει τους φόρους του.
Τι σημαίνει καθημερινότητα λοιπόν;
Μιλάμε για φωτισμό, ύδρευση, αποχέτευση και τέλος, καθαριότητα.
1. Φωτισμός:
Στο κομμάτι του φωτισμού, σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή, πιστεύω ότι εν όψη της επόμενης τουριστικής περιόδου δε θα έχουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε πέρυσι.
Έγινε μια αρχή με την Όλυμπο πριν από ένα μήνα και θα συνεχίσουμε με Αυλώνα και Διαφάνι και μετά θα κατέβουμε σε Λευκό, Μεσοχώρι και Σπόα.
Για τα φωτιστικά που χρειάζονται αλλαγή ή και τοποθέτηση έχουν ήδη γίνει οι απαραίτητες κινήσεις ώστε να τα έχουμε αν είναι δυνατόν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου ώστε να τοποθετηθούν άμεσα.
2. Ύδρευση – αποχέτευση:
Το θέμα της ύδρευσης τώρα
ΟΛΑ τα δίκτυα του νησιού και όχι μόνο της Βόρειας Καρπάθου είναι απαρχαιωμένα.
Και σημειώνω ότι ενώ δεν είναι η ύδρευση στον τομέα ευθύνης μου, δεν σημαίνει ότι δεν θα ασχοληθώ σε συνεργασία με τον κάθε υπεύθυνο ώστε να ασκηθεί η απαραίτητη επιρροή και πίεση στα σωστά τμήματα ώστε να καταφέρουμε να φέρουμε σε μια ρέγουλα ένα τόσο σημαντικό κομμάτι.
Το πρόβλημα είναι ότι σε ΟΛΑ τα χωριά υπάρχουν bypass και σωλήνες ωστε να παρακάμπτουμε βουλωμένα δίκτυα, προβληματικές συνδέσεις κλπ.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζεται γενική ανακατασκευή σε ΟΛΑ τα δίκτυα γιατί οι τυχόν επισκευές που γίνονται απλά μεταφέρουν το πρόβλημα σε άλλο σημείο πάρα το λύνουν.
Πάνω σε αυτό γίνονται προσπάθειες, ώστε τουλάχιστον το κομμάτι της Καρπάθου που είναι στον τομέα ευθύνης μου, να έχει ιδιώτη που σε συνεργασία μαζί του θα πιάσουμε όλα τα προβλήματα από μία αρχή και θα τα φέρουμε σε ένα ανθρώπινο λειτουργικό επίπεδο.
Ένα επίπεδο που και πάλι θα χρειάζεται αναβάθμιση αλλά τουλάχιστον θα λειτουργεί πιο ομαλά με λιγότερα προβλήματα.
Κι αυτή η διαδικασία ανάληψης του Βορείου τομέα του νησιού είναι χρονοβόρα.
Και από τη μεριά του ιδιώτη που είναι να αναλάβει, αλλά και από τη μεριά του Δήμου μας που λόγω φόρτου εργασίας κι υποστελέχωσης δεν μπορεί να ακροβολίσει το τμήμα ύδρευσης σε 4 σημεία της Καρπάθου ταυτόχρονα.
Δεν μπορώ να σκεφτώ ένα δίκτυο που να λειτουργεί σωστά από την αρχή έως το τέλος του σε καμία γωνιά της Καρπάθου. Αλλά η έκταση των ζημιών μα και του ίδιου μας του νησιού επιβάλλουν να χωριστεί σε δύο τομείς ώστε να είμαστε πιο ευκίνητοι όταν προκύπτουν προβλήματα.
Θέλω να ελπίζω ότι μέσα στις πρώτες 2 εβδομάδες του Φεβρουαρίου θα λυθεί αυτό το πρόβλημα και θα δούμε επιτέλους κάποιο ουσιαστικό έργο στην ύδρευση που θα έχει άμεσο κι αντιληπτό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των δημοτών μας.
Όσο για την αποχέτευση, παραμένει πληγή σε όλη την Κάρπαθο.
Για το βόρειο κομμάτι οι μελέτες για τους compact Ολύμπου και Διαφανίου έχουν κολλήσει και προσπαθούμε να δούμε τι θέλει συμπληρωματικά ώστε να προχωρήσουν στο επόμενο επίπεδο.
Μια διαδικασία επίσης χρονοβόρα γιατί υπάρχουν τόσα ανοιχτά θέματα και τόσες πολλές ημιτελείς εργασίες που από την ημέρα που βρέθηκα σε αυτή τη θέση ευθύνης βρίσκομαι κάθε δεύτερη μέρα στα γραφεία του Δήμου ψάχνοντας απαντήσεις στα θέματα που μας απασχολούν.
3. Καθαριότητα:
Σχετικά με την καθαριότητα είναι στις προθέσεις του Δήμου να δώσει την καθαριότητα σε ιδιώτη γιατί το έργο της καθαριότητας εκτός από πολύ δύσκολο κι απαιτητικό είναι και πολύ σημαντικό.
Δύσκολο είναι γιατί οι εκτάσεις των χωριών μας είναι μεγάλες και τα χωριά μας είναι γεμάτα αδέσποτα που συνεχώς ρυπαίνουν τους δημόσιους χώρους αλλά ταυτόχρονα και η παιδεία των μονίμων κατοίκων σχετικά με τη διαχείριση των απορριμάτων τους είναι στο μεγαλύτερο κομμάτι της ανύπαρκτη.
Είναι επίσης στις προθέσεις μου να έρθει η φιλοζωική να μαζέψει τα αδέσποτα γιατί ο πληθυσμός τους δυστυχώς είναι δυσανάλογος με τους μόνιμους κατοίκους και το αποτέλεσμα είναι ότι όσο και να καθαρίζει ο οποιοσδήποτε υπάλληλος καθαριότητας είναι πλέον αδύνατο να μένουν τα στενά των χωριών μας καθαρά.
Σχετικά με την αποκομιδή των σκουπιδιών υπάρχει ένα πρόγραμμα αποκομιδής που τηρείται όσο καλύτερα γίνεται από το δήμο μας.
Στα απορρίμματα το μεγαλύτερο εμπόδιο πάλι είναι η παιδεία των ανθρώπων που πετάνε τα απορρίμματα και το λυπηρό συμπέρασμα αυτού είναι ότι τα προβλήματα καθαριότητας δυστυχώς δεν έχουν σχέση μόνο με τα αδέσποτα ή με το Δήμο, μα με τους ίδιους τους κατοίκους των χωριών αυτών και την παιδεία τη οποία έχουν ή στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουν.
Οι προθέσεις για το 2022:
- Στις προθέσεις μου για το 2022 είναι μέχρι τέλος Μαρτίου να καθαριστεί όσο το δυνατόν καλύτερα το δυτικό κομμάτι της Ολύμπου που είναι το πιο παραμελημένο αλλά και το πιο επιβαρυμένο με απορρίμματα. Από τους δημόσιους χώρους του έως τα εγκατελειμμένα σπίτια. Κι αυτό είναι το κομμάτι που επισκέπτονται όλοι οι επισκέπτες της Ολύμπου καθημερινά.
- Επίσης στις προθέσεις μου είναι να ασπρίσουν οι μύλοι με τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών τους και να φωτιστούν στην Όλυμπο και στο Διαφάνι.
- Ο περιβόητος τοίχος που πρέπει να γίνει προς το χώρο στάθμευσης στην Όλυμπο θα δρομολογηθεί κι αυτός από ιδιώτη μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.
- Έχω αρχίσει να μαζεύω κακοτεχνίες στον τομέα μου όπως σπασμένα σκαλιά και σοκάκια των χωριών μας, ώστε να δώσω την επισκευή τους σε κάποιον ιδιώτη. Αυτό αφορά όλα τα χωριά του τομέα ευθύνης μου κι αφορά τα χωριά αυτά απ’ άκρη σε άκρη.
- Σκοπεύω να φέρω παραπάνω κάδους απορριμμάτων όπου αυτοί χρειάζονται και να συμπεριλάβω κάδους και για το χωριό της Αυλώνας.
- Έχω ήδη κινηθεί ώστε να απομακρύνουν τα παρατημένα αυτοκίνητα που είναι σε δημόσιους χώρους καθώς και να υπάρξει επιτέλους κάποιος έλεγχος σε όλα τα κοντεϊνερ που έχουν ξεπροβάλλει εδώ κι εκεί δίπλα στο επαρχιακό δίκτυο και σε κοινή θέα για τον κάθε επισκέπτη. Θα υπάρξουν ειδοποιήσεις προς τους ιδιοκτήτες τους καθώς και διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να τους επιτραπεί η τοποθέτηση κοντεϊνερ στην άκρη του δρόμου.
- Είμαι σε επικοινωνία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ώστε να μπορέσουμε επιτέλους να ξεκολλήσουμε το δρόμο για το Τρίστομο και να ξαναρχίσουν οι εργασίες που έχουν σταματήσει.
- Προσπαθούμε να βρούμε μια άκρη με τη χάραξη αιγιαλού του Διαφανίου που εκκρεμεί εδώ και 12 χρόνια γιατί είναι το μόνο εμπόδιο που υπάρχει ώστε να υλοποιηθεί η μελέτη για το λιμάνι στο Διαφάνι.
- Με τη βοήθεια του Ν. Νιοτή που προσφέρθηκε να βοηθήσει αφιλοκερδώς θέλω να ελπίζω ότι η γεώτρηση που θα βοηθήσει Μεσοχώρι και Σπόα σύντομα θα συνδεθεί στο δίκτυο ηλεκτροδότησης κι αργότερα στο δίκτυο ύδρευσης.
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κι άλλες πολλές προθέσεις αλλά η καταγραφή όλων είναι ασήμαντη αφού για τον τρόπο επίτευξής τους δεν είμαι σίγουρος και δεν θέλω να δεσμευτώ σε πράγματα για τα οποία ακόμα δεν έχω λύση.
Προτεραιότητα μου πάντως έχει η καθημερινότητα και μετά ο καλλωπισμός διότι πρώτα πρέπει να υπάρχει φωτισμός ώστε να βλέπεις, μετά νερό γιατί είναι απαραίτητο και τέλος αποχετευτικό σύστημα ώστε να ζει ο κάθε δημότης την καθημερινότητα με όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα γίνεται.
Ως μόνιμος κάτοικος τα τελευταία 8 χρόνια δεν θέλω τίποτα άλλο από μία καλύτερη ποιότητα ζωής για τον καθένα από εμάς.
Ούτε αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά με σκοπό να κατηγορήσω τους προηγούμενους, που είναι το πιο εύκολο, ούτε για να εισπράττω τα συγχαρητήρια στο όνομα μου.
Ούτε έχω σκοπό να μείνω αδρανής και να κουβαλάω μόνο τον τίτλο του αντιδήμαρχου σε εκδηλώσεις κι όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι δε θα μείνω ήσυχος μέχρι να βρω υπεύθυνες λύσεις στα προβλήματα που μας βασανίζουν.
Τέλος το τηλέφωνο μου είναι ανοιχτό στον κάθε δημότη, πράγμα που πιστεύω ήδη το γνωρίζουν οι δημότες κι εύχομαι σε όλους σύντομα και με λίγη υπομονή θα ξεπεράσουμε αρκετά από τα προβλήματα που μας απασχολούν.
ΝΙΚΟΣ ΝΤΑΗΣ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ