H μικρή μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού σε σύγκριση με την τάση που καταγράφηκε την περίοδο των γιορτών δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού στους επιστήμονες, οι οποίοι ανησυχούν βλέποντας πως η μετάλλαξη Όμικρον, αλλά και η Δέλτα, είναι ακόμα εδώ και απειλούν τη δημόσια υγεία.
Με κάθε ευκαιρία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως πρέπει ακόμα να δείχνουμε προσοχή για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Η απόφαση για παράταση των μέτρων άλλωστε, για τουλάχιστον ακόμα μια εβδομάδα, δεν είναι τυχαία.
Μαγιορκίνης: Γιατί δεν θα έχουμε ανοσία της αγέλης
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του καθηγητή επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV. Όπως ο ίδιος εξήγησε, ανοσία της αγέλης είναι μια κατάσταση κατά την οποία έχει φτάσει ο πληθυσμός σε ένα σημείο αποστειρωτικής ανοσίας, δηλαδή ανοσίας που δεν μπορεί να κολλήσει τον κορονοϊό σε τέτοιο επίπεδο ούτως ώστε ο ιός θα πάψει να μεταδίδεται.
«Πρέπει να βάλουμε στο μυαλό μας ότι για τον κορονοϊό δεν είναι εφικτό αυτό, ούτε διαρκές γιατί κάποιος μετά από 3-4 μήνες μπορεί να ξανακολλήσει. Δεν θα επιτευχθεί λοιπόν ανοσία της αγέλης. Είχαμε αρχικά μια ελπίδα, αλλά όχι πλέον», είπε ο καθηγητής συμπληρώνοντας ότι «κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό δεν είναι εφικτό ούτε από τα χαρακτηριστικά της νόσου ούτε από την μεταδοτικότητα».
Αναφορικά με το αν μπορεί να κολλήσει ξανά κορονοϊό κάποιος που νόσησε με την μετάλλαξη ‘Ομικρον απάντησε ότι κάτι τέτοιο ενδεχομένως να μπορεί να συμβεί μετά από τρεις μήνες ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη δεδομένα μιας και η ‘Ομικρον κυκλοφορεί μικρό χρονικό διάστημα στην κοινότητα.
Σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα το Πάσχα, εκτίμησε πως πιθανότατα θα βρισκόμαστε «σε αρκετά καλύτερη κατάσταση και καλύτερα από τώρα». Θα είναι ενδεχομένως «σε καλύτερο επίπεδο από το περυσινό Πάσχα», όπως είπε.
Τέλος, για τον αριθμό των θανάτων το επόμενο διάστημα, σημείωσε ότι θα εξαρτηθεί από την πρόοδο της εμβολιαστικής κάλυψης στους άνω των 60 ετών.
www.ethos.gr