Ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Βάσος Μηναϊδης, είχε προβλέψει ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, μιλώντας στη «δ», ότι οι τουριστικές ροές θα κορυφώνονταν σταδιακά και ότι η Ρόδος θα ξεπερνούσε τον στόχο του 50% των αφίξεων του 2019 (υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έπαιρνε ανεξέλεγκτες διαστάσεις η πανδημία), όπως και έγινε!
Η Ρόδος φιλοξένησε 1,4 εκατ. τουρίστες, σχεδόν το 70% συγκριτικά με τη «χρυσή σεζόν» του 2019, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία και πλέον βλέπει με μεγαλύτερη αισιοδοξία την επιστροφή στους δείκτες των εποχών προ πανδημίας.
«Εάν φέτος είχαμε αυτό το θετικό αποτέλεσμα, γιατί να μην φθάσουμε το 2022 το 100% των αφίξεων του 2019», αναρωτήθηκε ο κ. Μηναϊδης, σημειώνοντας ότι ο ανταγωνισμός δεν απειλεί τη Ρόδο.
Κύριε Μηναΐδη, τον Απρίλιο δηλώσατε στη «δ» ότι μέχρι το τέλος της σεζόν οι ροές των επισκεπτών θα έφθαναν σε υψηλά επίπεδα, όπως και έγινε, αφού ο Οκτώβριος ήταν ο καλύτερος μήνας όλων των εποχών. Πώς αποτιμάτε τελικά τη φετινή τουριστική περίοδο;
Η σεζόν διήρκεσε ουσιαστικά από τον Ιούλιο μέχρι και το Οκτώβριο. Σε αυτούς τους τέσσερις μήνες καταφέραμε να υποδεχθούμε περίπου το 70% σχεδόν των επισκεπτών που φιλοξενήσαμε το 2019.
Μιλάμε συνεπώς για μία μεγάλη επιτυχία και μάλιστα κάτω από απαιτητικές και αντίξοες συνθήκες, πάντα υπό τη σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού. Η αύξηση των λειτουργικών εξόδων σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού, ήταν ίσως οι μεγαλύτερες προκλήσεις.
Παρόλα αυτά, η Ρόδος τα κατάφερε και ήταν βέβαιο ότι θα διέγραφε μία καλή πορεία η σεζόν, εφόσον το επέτρεπε η επιδημιολογική κατάσταση.
Το νησί της Ρόδου είναι ένας ώριμος και εδραιωμένος τουριστικός προορισμός που κέρδισε την εμπιστοσύνη των αγορών το 2020, γεγονός που εξαργύρωσε αυτή τη φορά.
Έπειτα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα ξενοδοχεία δουλεύουν με επαναλαμβανόμενους πελάτες σε ποσοστό έως και 40%.
Όλοι αυτοί οι πιστοί φίλοι της Ρόδου, ήταν επόμενο ότι θα επέστρεφαν και φέτος στον αγαπημένο τους προορισμό. Και εάν άνοιγε η αγορά της Αγγλίας από το Μάιο, όπως είχε υποσχεθεί ο Βρετανός πρωθυπουργός, τότε το αποτέλεσμα θα ήταν αρκετά καλύτερο.
Στο τέλος είναι πάντα η ώρα του ταμείου… Ποια είναι τα αποτελέσματα σε εισπρακτικό επίπεδο.
Σαφώς και μιλάμε για μια επιτυχημένη σεζόν, τηρουμένων των αναλογιών. Η διαφυγή των εσόδων είναι όμως δεδομένη, χωρίς να μπορούμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια την έκταση της.
Τις ζημιές θα τις μετρήσουμε αργότερα. Όσοι είχαν ήδη πρόβλημα ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες δυσκολίες. Μακάρι η μόνη συνέπεια της κρίσης αυτής, να ήταν η αύξηση των λειτουργικών μας εξόδων και η έλλειψη εργατικών χεριών…
Οφείλουμε όμως να τονίσουμε πως, ήταν σημαντικά τα χρηματοδοτικά εργαλεία που δόθηκαν στα ξενοδοχεία από την κυβέρνηση κατά την περίοδο που παρέμεναν κλειστά. Βοήθησαν καθοριστικά στην επιβίωση των ξενοδοχείων.
Και μέσα σε όλα αυτά τα προβλήματα ήρθε να προστεθεί και η αύξηση των τιμών των καυσίμων, που εκτιμάται ότι θα έχει ένα μεγάλο αποτύπωμα στον τουρισμό. Σας προβληματίζει το γεγονός αυτό;
Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι συνέπειες της αύξησης των τιμών των καυσίμων αυτή τη στιγμή. Πιστεύω πάντως, ότι βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο για να ξεκινήσει μία μεγάλη συζήτηση γύρω από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Στην Ελλάδα είναι μεγάλο το κενό στον τομέα αυτό. Και θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει ήδη μεγάλα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, να εκμεταλλευθούμε λ.χ. την ηλιακή ενέργεια για να καλύπτουμε τις ενεργειακές ανάγκες των ξενοδοχείων.
Χρειάζεται λοιπόν να δοθούν κίνητρα από την κυβέρνηση για την ενεργειακή αυτονομία του ξενοδοχειακού κλάδου. Η βιωσιμότητα αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την τουριστική βιομηχανία παγκοσμίως και θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας εκεί.
Πως πιστεύετε ότι θα εξελιχθούν τα πράγματα το 2022; Φαίνεται πως ήδη υπάρχει καλή ζήτηση. Θα επιστρέψουμε στα επίπεδα προ πανδημίας;
Και για σεζόν του 2020 η ζήτηση ήταν αυξημένη. Ακυρώθηκε όμως τότε ένας μεγάλος όγκος κρατήσεων, ενώ και το 2021 είχαμε ακυρώσεις.
Από την άλλη, όμως, είχαμε πολλές κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, οπότε εξισορρόπησαν τα πράγματα σε ένα βαθμό.
Το ευτύχημα είναι πως είχαμε φέτος το εμβόλιο που συνετέλεσε στην αναχαίτιση της πανδημίας. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να ήταν εντελώς διαφορετική η τροπή των πραγμάτων και να μην είχαμε αυτό το καλό αποτέλεσμα.
Ενδιαφέρον υπάρχει και για το 2022 και οι προκρατήσεις έχουν ξεκινήσει. Και με δεδομένο ότι στη Ρόδο το ποσοστό εμβολιασμού είναι ήδη υψηλό, εκτιμώ ότι δεν θα βρεθούμε μπροστά σε ένα νέο, ανεξέλεγκτο κύμα πανδημίας. Είναι καλές οι προϋποθέσεις. Ξεκινάμε από μία καλή βάση.
Πιστεύετε λοιπόν ότι θα ξεκινήσει ομαλά η νέα σεζόν;
Ανοίγουμε σίγουρα τον Απρίλιο και αυτό είναι σπουδαίο! Μέχρι το Μάιο θα έχουμε μία καλή ροή και αφού φέτος είχαμε το 70% των τουριστών του 2019, εύκολα μπορούμε να φθάσουμε το 100% του χρόνου.
Βέβαια, το 2022 αναμένεται να είναι εντονότερος ο ανταγωνισμός.
Θα ανακόψει την ανοδική πορεία της Ελλάδας και της Ρόδου το γεγονός αυτό;
Δεν θα έλεγα ότι θα μας επηρεάσει ιδιαίτερα ο ανταγωνισμός. Η Ρόδος αναγνωρίζεται ως ένας ποιοτικός, ασφαλής τουριστικός προορισμός.
Οι επισκέπτες μας έμειναν ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες που δέχθηκαν, εξέφρασαν την ικανοποίηση τους αυτή στις πλατφόρμες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πολλοί δήλωναν ότι θα μας επισκεφθούν και του χρόνου. Αυτή την εμπιστοσύνη και την ικανοποίηση των επισκεπτών, την κερδίσαμε χάρη στον υψηλό επαγγελματισμό, στη διαρκή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών φιλοξενίας, στην εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας.
Πάντα ήταν μπροστά από τον ανταγωνισμό το ελληνικό τουριστικό προϊόν, που είναι το ανταγωνιστικότερο της εγχώριας βιομηχανίας.
Σε τοπικό επίπεδο, ξενοδόχοι, περιφέρεια, δήμος και όλοι οι αρμόδιοι φορείς κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους και όλη αυτή η δουλειά και ο επαγγελματισμός, αποδίδουν καρπούς.
Βεβαίως, έχει βαρύνουσα σημασία ο κλάδος της φιλοξενίας. Εάν το 2020 δεν άνοιγαν τα ξενοδοχεία, εάν δεν έπαιρναν τα ρίσκα τους οι ξενοδόχοι, τότε η ανάκαμψη δεν θα ήταν ιδιαίτερα εύκολη υπόθεση