Την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021 στον Ναό των Αγίων Μεγαλομαρτύρων Αικατερίνης και Γεωργίου  ο Σύλλογος μας “XANTHOS O FILIKOS” τέλεσε Αρτοκλασία προς τιμήν των Οσίων Θαυματουργών Πατέρων Αμφιλοχίου Μάκρη και Χριστοδούλου του εν Πάτμω κτήτορος Της Ιεράς Μονής Του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και Προστάτης του Νησιού μας, όπου παραυρέθηκαν πολλοί συμπατριώτες μας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έγινε με συνεδρίαση των μελών του Συλλόγου.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΠΑΤΜΙΩΝ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ “XANTHOS O FILIKOS”

Όταν το 1964 άλλαξε ο νόμος της μετανάστευσης αρκετοί Πάτμιοι ήρθαν στην Νέα Υόρκη όπου πριν 55 χρόνια ίδρυσαν των Σύλλογο τους.

Αμέσως μετά έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στην Πάτμο με κοινωφελή και φιλανθρωπικά έργα  όπως δημιουργία παιδικής χαράς βοήθεια στο Γηροκομείο της Πάτμου και σε άπορους του νησιού.

Στην Αμερική πρόσφερε δώρα στα νεογέννητα παιδιά των Πατμίων και τα 10 τελευταία χρόνια προσφέρει από μια χρυσή λίρα.

Κατά την περίοδο των τρομοκρατικών επιθέσεων το 2001 προσφέραμε $4.500 δολ για τα θύματα της επίθεσης.

Επίσης στους σεισμούς της Καλαμάτας το 1986 προσφέραμε $2.000 δολάρια όπως και για το τσουνάμι το 2006 προσφέραμε $2.000 δολάρια και συνεχίζουμε και προσφέρουμε βοήθεια όπως στο νοσοκομείο της Πάτμου και σε ανθρώπους με οικονομικά προβλήματα.

Τα τελευταία 8 χρόνια τον Σύλλογο έχει αναλάβει η νέα γενιά των αμερικανογεννημένων Πατμίων που συνεχίζει με το ίδιο ενδιαφέρον.

Κάθε χρόνο τιμούμε όλους τους Αγίους του Νησιού μας με αρτοκλασία  συμμετέχουμε σε όλες της εκδήλωσης της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας που είμαστε μέλη.

Έχουμε προσφέρει βοήθεια στα θύματα της Κύπρου καθώς επίσης έχουμε προσφέρει βοήθεια στην Έδρα Ελληνικών Σπουδών στο New York University και όπου άλλου χρειάζονται την βοήθεια μας.

Συμμετέχουμε ενεργά και στην Εθνική Παρέλαση που γίνετε κάθε χρόνο στην Πέμπτη Λεωφόρο του Μανχάτταν.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟΥΛΑ ΓΚΟΥΣΤΑΣ