Στην ανάγκη της σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης, αναφέρθηκε στην ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, ο Δήμαρχος Ρόδου και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Ν. Αιγαίου, Αντώνης Β. Καμπουράκης.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ,ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΟΔΟΥ

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, σε μία τέτοια στοχευμένη προσπάθεια, ο νησιωτικός χώρος του Νοτίου Αιγαίου, πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για χάρη, αλλά  για αναγκαιότητα, της ίδιας της χώρας.

Και για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να τεθούν προτεραιότητες και συγκεκριμένοι στόχοι, όπως η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ κατά 30%, που ίσχυε στα νησιά μας, και είχαν καταργηθεί, στα πλαίσια των μνημονίων, η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, στους Νησιώτικους Δήμους, και την Περιφέρεια μας, για την αντιμετώπιση του προβλήματος, της χρόνιας υποστελέχωσης τους και η αλλαγή του συστήματος κατανομής των Κ.Α.Π., στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της Νησιωτικής Ελλάδας.

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του Δημάρχου Ρόδου & Προέδρου της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, Αντώνη Β. Καμπουράκη, στο συνέδριο της ΚΕΔΕ αναλυτικά:

Πρόεδρε Δημήτρη Παπαστεργίου,

Αγαπητοί Συνάδελφοι, Φίλες & Φίλοι, Κυρίες & Κύριοι,

Στο λίγο χρόνο, που έχω στη διάθεσή μου, μέσα σε αυτή τη διαδικασία του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, θέλω να δώσω πρώτα, ένα τίτλο στην παρέμβασή μου, και θα τον εξηγήσω αμέσως μετά.

Βρισκόμαστε στο ιστορικό momentum, που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε όλοι, τι Ελλάδα θέλουμε.

Αυτό είναι το βασικό, και το κρίσιμο. Κι αυτό που θα συμφωνήσουμε, θα πρέπει να μας δεσμεύει όλους, από την κορυφή της Πολιτείας, μέχρι τη βάση. Από το Κεντρικό Κράτος, μέχρι τη Δημοτική Κοινότητα.

Ώστε να δουλέψουμε όλοι συντονισμένα, για να φτάσουμε εκεί, που θέλουμε να πάμε. Αλλιώς, αν οι μισοί, ποτίζουν το δέντρο, και οι άλλοι μισοί, το πετροβολούν, θα κάνουμε πάλι κύκλους, γύρω από τον εαυτό μας.

Κύκλους, ανούσιων αντιπαραθέσεων και αμφισβητήσεων, που τους έχουμε πληρώσει ακριβά, και δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια, να ξαναζήσουμε χαμένες ευκαιρίες.

Η κλεψύδρα έχει γυρίσει ανάποδα, και ο μόνος χρόνος που υπάρχει, είναι το «τώρα».

Συμφωνούμε λοιπόν, πως οι σύγχρονες προκλήσεις, όπως αυτή της κλιματικής κρίσης, μας επιβάλλουν να κινηθούμε αποφασιστικά, προς τη βιώσιμη ανάπτυξη?

Προφανώς συμφωνούμε, διότι αλλιώς, ΔΕΝ θα υπάρξει μέλλον.

Κι αυτό αφορά, ιδιαίτερα τα νησιά μας, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, τα οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ, ως Δήμαρχος Ρόδου, και ως Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ν.Αιγαίου.

Εκπροσωπώ ευλογημένους τόπους, προικισμένους με απίστευτη φυσική ομορφιά, και κλιματική ισορροπία.

Που αποδεικνύεται από το γεγονός, ότι αποτελούν πόλο έλξης, για τα εκατομμύρια τουριστών, από όλο το κόσμο.

Το είδαμε να επιβεβαιώνεται, ακόμη και στη φετινή σεζόν, παρά τις αντιξοότητες, και τις ανασφάλειες της συγκυρίας.

Συμφωνούμε, πως η χώρα οφείλει να αξιοποιεί τα πλεονεκτήματά της, και ο τουρισμός, είναι το πιο δυνατό αναπτυξιακό μας χαρτί?

Συμφωνούμε!

Όμως για να συνεχίσει ο τουρισμός, να είναι πηγή εισοδημάτων, τζίρων, και θέσεων απασχόλησης, για να μπορεί να συνεισφέρει γενναία, στην εθνική οικονομία, και στο ΑΕΠ, πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες παγκόσμιες τάσεις.

Αυτό σημαίνει Βιώσιμος Τουρισμός, αυτό σημαίνει Μείωση του Οικολογικού Αποτυπώματος, της τουριστικής δραστηριότητας, καθώς όλο και μεγαλύτερα δυναμικά κοινά, της παγκόσμιας αγοράς, επιλέγουν προορισμούς, με αυτά τα κριτήρια. Γι’ αυτό, εμείς θέλουμε τη Ρόδο πράσινο νησί, γι’ αυτό θέλουμε να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, στην εφαρμογή δράσεων βιωσιμότητας, όπως το μεγάλο πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης, που ξεκινήσαμε.

Συμφωνούμε, πως η χώρα βρίσκεται, σε μια γεωπολιτικά ευαίσθητη περιοχή, όπως αυτή της Ανατολικής Μεσογείου, και πως υπάρχουν, συνεχώς, Σοβαρές Απειλές?

Όποιος ΔΕΝ εθελοτυφλεί, το βλέπει.

Για μας τους ακρίτες, του Αιγαίου, δεν είναι ένα θεωρητικό ζήτημα. Είναι ένα καθημερινό βίωμα.

Από τα προσφυγικά/μεταναστευτικά κύματα, μέχρι τις καθημερινές παραβιάσεις, και τις εντάσεις, πάνω από τα κεφάλια μας, ή κάθε τρεις και λίγο, με τις παρενοχλήσεις στους ψαράδες μας.

Ποια είναι η ασπίδα μας? Η σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη. Γιατί έτσι, θα κρατήσουμε τα παιδιά μας, στον τόπο τους, για να υπάρχουν, ευημερούσες οικογένειες, και χαρούμενες φωνές παιδιών, στα σχολεία μας.

Αλλιώς, ΔΕΝ βγαίνει αυτή η εξίσωση.

Ή θα συμφωνήσουμε, να κρατήσουμε Ελληνικά και Ευρωπαϊκά τα νησιά μας, ή θα χαθούνε, μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Δεν κινδυνολογώ, αλλά ΔΕΝ πρέπει, να πετάμε και στα σύννεφα.

Σύνεση και ρεαλισμός χρειάζεται, κι αυτό είναι το προειδοποιητικό «καμπανάκι», που χτυπάω, εκπροσωπώντας τον αυτοδιοικητικό κόσμο, των νησιών μας.

Άρα…, στο βαθμό, που το εθνικό στοίχημά μας, είναι μια αναβαθμισμένη Ελλάδα, όπως αποτυπώνεται και στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», η δική μας θέση είναι, πως σε αυτή την προσπάθεια, ο νησιωτικός χώρος του Νοτίου Αιγαίου, πρέπει να είναι, στο επίκεντρο της προσοχής.

Τόσο για την εθνική σημασία του, στο «μεγάλο παιχνίδι», της Ανατολικής Μεσογείου, όσο και για τη διαρκή Προσφορά του, στην Εθνική Οικονομία.

Μέσω, των επιδόσεών του στον Τουρισμό, ακόμη και μέσα, στις πιο δύσκολες συνθήκες. Είτε, της δεκαετούς δημοσιονομικής κρίσης, είτε της υγειονομικής κρίσης, της πανδημίας. Τα νησιά μας, και ο τουρισμός μας, έβαλαν πλάτη, για Όλη την Ελλάδα!

Μας αξίζει να είμαστε, στο κέντρο της προσοχής. Δεν ζητάμε χάρη. Για αναγκαιότητα, της ίδιας της χώρας, πρόκειται.

Αλλά, τι σημαίνει επίκεντρο προσοχής; Να μη μένουμε, στο φιλικό χτύπημα στον ώμο. Είναι ώρα αποφάσεων, είναι ώρα δράσεων, είναι ώρα να αποδείξουμε, πως αυτή η νέα Ελλάδα, που μας αξίζει, μπορεί επιτέλους να βάζει, τις σωστές προτεραιότητες, και να πετυχαίνει, σημαντικούς στόχους.

Στόχους όπως:

1. Η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ κατά 30%, που ίσχυε στα νησιά μας, και είχαν καταργηθεί, στα πλαίσια των μνημονίων.

2. Η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, στους Νησιώτικους Δήμους, και την Περιφέρεια μας, για την αντιμετώπιση του προβλήματος, της χρόνιας υποστελέχωσης τους.

3. Η αλλαγή του συστήματος κατανομής των Κ.Α.Π., στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της Νησιωτικής Ελλάδας. Βιώνουμε καθημερινά στο πετσί μας, τις Αρνητικές Πλευρές της Νησιωτικότητας.

Το αυξημένο, κατά τουλάχιστον +50% κόστος ζωής, εξ αιτίας των ακριβών μεταφορικών ναύλων, και επιβατών, και εμπορευμάτων. Των ελλείψεων σε δομές υγείας, πρόνοιας, και παιδείας, σε σχέση, με τα μεγάλα αστικά κέντρα. Τη μεγάλη απόσταση, από τα Διοικητικά Κέντρα.

Δεν θα μιλήσω λοιπόν, για Τοπικά Αιτήματα. Δεν είναι τοπικά αιτήματα. Είναι αναγκαίες δράσεις, μιας σοβαρής, Εθνικής Στρατηγικής, για την Ελλάδα του Αύριο.

Για μια Ελλάδα βιώσιμη, Ευημερούσα, και Ικανή να προστατεύει τα Εθνικά Συμφέροντά της, και το Αναπτυξιακό Μέλλον της.

Από τη μια άκρη της, ως την άλλη, και κυρίως, στο πιο ευαίσθητο Εθνικό Κομμάτι της, που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.

Κλείνω αισιόδοξα. Πιστεύω, πως οι αρνητικές εμπειρίες, του παρελθόντος έγιναν μαθήματα, και αυτή τη φορά, δεν θα χαθεί το “momentum”.

Υπάρχουν οι πόροι της χρηματοδότησης, που έχει να λαμβάνει η χώρα μας, τα επόμενα χρόνια, από την Ε.Ε.

Υπάρχει μια ευρύτατη κοινωνική και πολιτική συναίνεση, στην προοπτική της βιώσιμης ανάπτυξης, με οφέλη για όλους, σε όλη την Ελλάδα, χωρίς εξαιρέσεις.

Υπάρχουν οι θετικές προσδοκίες της αγοράς, από την πράσινη μετάβαση του Τουρισμού, ο οποίος παραμένει ο πιο ισχυρός κινητήρας της Ελληνικής Οικονομίας.

Υπάρχει η αταλάντευτη Εθνική Ενότητα, για να συνεχίζει να κυματίζει η γαλανόλευκη, σε όλα τα νησιά μας. Από το πιο μικρό, μέχρι το πιο μεγάλο.

Με εμπιστοσύνη, με συνεργασία, με τεκμηρίωση και σχέδιο, για τα νησιά μας, έχει έρθει η στιγμή, για το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα, προς το μέλλον.

Άλμα για την καθημερινότητα, των νησιωτών. Άλμα, για την εμπειρία των επισκεπτών μας, και την εικόνα μας, στα μάτια εκατομμυρίων φίλων μας, σε Όλο τον κόσμο.

Άλμα, για τη διπλωματία των λαών. Άλμα για την Ελλάδα, που με αυτοπεποίθηση και σιγουριά, θέτει τις κόκκινες γραμμές της, απέναντι σε κάθε επιβουλή, ή απειλή.

Αφού μπορούμε να το οραματιζόμαστε, μπορούμε και να το πετύχουμε!

Σας ευχαριστώ θερμά για την προσοχή σας.

ANTΩΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ