Πριν λίγες ημέρες, γιορτάσαμε με λαμπρότητα την συμπλήρωση 77 ετών, από την Επανάσταση της “5ης Οκτωβρίου 1944” στις Μενετές της Καρπάθου μας.

Η ανδρεία των προγόνων μας, η φιλοπατρία και η «δίψα» για λευτεριά, τους οδήγησε να εξεγερθούν, να διεκδικήσουν και τελικά να κερδίσουν πίσω την πολυπόθητη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Αγαθό, που όχι μόνο δεν είναι αυτονόητο, αλλά έχει χυθεί αίμα για να αποκτηθεί και να διατηρηθεί, στο βάθος των αιώνων.

“IMMAKOΛΑΤΑ” ΦΟΙΝΙΚΙ ΚΑΡΠΑΘΟΣ.ΦΩΤΟ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΡΑΓΙΟΣ

Τώρα, όμως, θα θυμηθούμε και θα τιμήσουμε ακόμα μια εξέχουσα και ηρωική πράξη των προγόνων μας, οι οποίοι σαν σήμερα, στις 8 Οκτωβρίου 1944, ξεκινούσαν με ένα ψαροκάικο,για το μακρύ ταξίδι προς την Αλεξάνδρεια, με σκοπό να ενημερώσουν τις συμμαχικές δυνάμεις για την κήρυξη της Επανάστασης στην Κάρπαθο.

Με πλοίαρχο τον Μανώλη Πατσουράκη και τους Οικονομίδη, Κοσμά, Λαμπρίδη, Πίττα, Χριστοδούλου και Σταματάκη,το πεντάμετρο ηρωικό ψαροκάικο με το όνομα «ΙMΜΑΚΟΛΛΑΤΑ», ιδιοκτησίας του Μιχάλη Πίττα και του Κώστα Λαμπρίδη, ξεκoινάει από το Φινίκι της Αρκάσας, μεταφέροντας το μήνυμα της ελπίδας, της νίκης και της ελευθερίας.

Η ηρωική στάση των 7 αυτών ανδρών, που έβαλαν τη ζωή τους σε κίνδυνο ταξιδεύοντας χωρίς ναυτικούς χάρτες και πυξίδα (τα προμηθεύτηκαν από την Κάσο που αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό στο ταξίδι τους), αποτελεί παράδειγμα, για το πως πρέπει να πράττουμε όταν η Πατρίδα και το κοινωνικό σύνολο μας χρειάζονται.

Η δημοτική παράταξη «Νέα Πνοή» πιστή στις ιερές αξίες του Ελληνισμού, στην ιστορία και τις παραδόσεις του νησιού μας, τιμάει σήμερα, τους προγόνους μας και συνεχίζει να δίνει το «παρών» σε κάθε κάλεσμα της κοινωνίας της Καρπάθου, οποτεδήποτε χρειαστεί, με γνώμονα το καλό των Καρπαθίων, την ανάπτυξη και την πρόοδο του νησιού μας.

Τιμή και δόξα στους ηρωικούς προγόνους μας!

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ «ΝΕΑΣ ΠΝΟΗΣ»

ΖΑΝΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΥΚΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΛΥΡΙΣΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΤΣΕΡΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΦΙΛΙΠΟΥΣΗ-ΚΑΛΗ ΡΙΤΑ