ΠΡΟΣ: Δήμαρχο Καρπάθου κ. Ιωάννη Νισύριο

Πρόεδρο Δ. Σ. Δήμου Καρπάθου κ. Εμμανουήλ Παραγυιός

Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου Καρπάθου

«Απάντηση στην από 18/8/2021 πρόσκληση του Δημάρχου Καρπάθου για διαπαραταξιακή συνεργασία και νέο σχήμα διοίκησης του Δήμου Καρπάθου»

Είναι πλέον φανερό το γεγονός ότι ο Δήμος Καρπάθου ως Διοικητικός και Διαχειριστικός Οργανισμός δυσλειτουργεί με τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης να είναι ολοένα και πιο φανερά στην καθημερινότητα του πολίτη.

Εν μέσω τουριστικής περιόδου η Δημοτική Αρχή ως παράταξη βρέθηκε σε πολιτική κρίση που οδήγησε σε ακρότητες και εν τέλει σε εσωτερικό  «σχίσμα».

Το αν οι διαφορές  που υφίστανται μεταξύ της παράταξης του Δημάρχου είναι τόσο σημαντικές που η ρήξη μεταξύ των σχέσεων των μελών της δεν μπορούσε να περιμένει τουλάχιστον την ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου είναι ένα ερώτημα που χρήζει δικαιολόγησης από τους υπαίτιους της περιελθούσας κατάστασης.

Αυτή τη στιγμή η Κάρπαθος βρίσκεται αντιμέτωπη  με την ακυβερνησία του τόπου και ένα άγνωστο μέλλον για το πως ο Δήμος επιτέλους θα λειτουργήσει την ώρα που η επιχειρηματική και τουριστική κίνηση έχει βρεθεί στο απόγειο της  και η πανδημία βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο με αρνητικό πρόσημο.

Η παράταξη μας έλαβε μια πρόσκληση συνεργασίας από το Δήμαρχο Καρπάθου μέσω μίας ανοιχτής επιστολής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και μίας εσωτερικής πρόσκλησης.

Όλοι οι Δημοτικοί σύμβουλοι της ΑΠΕΚ έχοντας αίσθημα ευθύνης και γνωρίζοντας την σημασία της θέσης αυτής στέκονται δίπλα σε  οτιδήποτε νομικά κατοχυρωμένο.

Είναι έκδηλο και στον απλό πολίτη της Καρπάθου ότι η συνεργασία των παρατάξεων έχει εμφανή νομικά κενά και ασάφειες με δεδομένο ότι η παράταξη του Δημάρχου έχει διασπαστεί και δε λειτουργεί συλλογικά.

Θεωρούμε επιβεβλημένη μια γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας που να καθορίζει ακριβώς το νομικό πλαίσιο συνεργασίας ώστε στη συνέχεια να προσέλθουμε στο τραπέζι των συζητήσεων σε μια θεσμική βάση.

Η παράταξη  μας δεν απαρτίζεται   από καιροσκόπους που εγκαταλείπουν το καράβι εκβιαστικά ή επιζητούν θέσεις εξουσίας, ούτε όμως θα λειτουργήσει βεβιασμένα σε ένα άγνωστο περιβάλλον που είναι πανελλαδικά πρωτόγνωρο.

Την ίδια ώρα όμως πλανάται το σύννεφο της ακυβερνησίας και του πολιτικού χάους πάνω από την ίδια την κοινωνία. Σε αυτό το πρωτοφανές σημείο που έχουν φτάσει τα αυτοδιοικητικά της Καρπάθου έχουμε μόνο να προτείνουμε λύσεις πέρα από μικροπολιτικά συμφέροντα , εγωκεντρικές ιδεοληψίες και πάντα με γνώμονα το συμφέρον του Καρπαθιακού λαού το οποίο κληθήκαμε να υπηρετήσουμε.

Με δεδομένο ότι το ρήγμα στη παράταξη του Δημάρχου μοιάζει αγεφύρωτο καλούμε τους Δημοτικούς Συμβούλους που απαρτίζουν το Δημοτικό Συμβούλιο να ξεκινήσουν έναν ανοικτό διάλογο με προτεραιότητες την αναγκαιότητα για συναίνεση,συνεργασία, συλλογικότητα και τη θέληση για ανιδιοτελή προσφορά.

Απευθύνουμε ένα ενωτικό κάλεσμα για τη δημιουργία ενός σχήματος διοίκησης που θα απαρτίζεται και από τις τρεις παρατάξεις ούτως ώστε τα επόμενα δύο χρόνια ο δήμος να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του.

Είναι μια ευκαιρία, πρωτόγνωρη για τα Ελληνικά δεδομένα, μέσα από Δημοκρατικές Διαδικασίες με όρους ισότητας και πολυφωνίας να σφυρηλατηθεί ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα το οποίο θα υπηρετήσει πιστά όλο το ΔΣ.

Παρόλο αυτά αν υπάρχει οποιαδήποτε περίπτωση το χάσμα της δημοτικής αρχής να κλείσει τους καλούμε να το κάνουν άμεσα διότι αφού ο κόσμος τους επέλεξε να έχουν την εκτελεστική αρμοδιότητα για το τόπο αυτό πρέπει να φανούν αντάξιοι των περιστάσεων και να λειτουργήσουν υπεύθυνα γιατί το νησί πραγματικά βρίσκεται σε δεινή θέση.

Για την Παράταξη ΑΠΕΚ

Ο Επικεφαλής

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΑΝΗΣ                                                                      Κάρπαθος  23-8-2021