Συντριπτικά στοιχεία για την εξέλιξη του κορονοϊού στη Ρόδο έδωσε στη δημοσιότητα  μιλώντας στον Sky και στην Εκπομπή “Εξήντα Λεπτά”  ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Ηλίας Τσέρκης, από την Όλυμπο Καρπάθου.

Όπως ανακοίνωσε από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα 4.429  πολίτες στην περιοχή μας έχουν νοσήσει από κορονοϊό. Από αυτούς οι 2000 νόσησαν τον τελευταίο μήνα.

HΛΙΑΣ ΙΩ. ΤΣΕΡΚΗΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΟ ΚΑΡΠΑΘΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΡΟΔΟΥ

«Πάνω από 2.000 έχουν διαγνωστεί με τη νόσο  τον τελευταίο μήνα. Είμαστε σε μια περίοδο που η πορεία των κρουσμάτων είναι ανοδική. Δεν γνωρίζουμε πότε θα έρθει η κορύφωση του τέταρτου κύματος. Τα νησιά μας είναι στις πρώτες θέσεις  πανελλαδικά. Στον χάρτη του ECDC είμαστε στο βαθύ κόκκινο.Mε λυπεί  την ώρα που δίνουμε τη μάχη στον πόλεμο υγείας  να συμβαίνουν αυτά δηλαδή να υπάρχει κίνημα αντιεμβολιαστών που να προσπαθεί άλλους να μην κάνουν το εμβόλιο», τόνισε ο κ. Τσέρκης με αφορμή το …κίνημα εντός του Νοσοκομείου Ρόδου.

Οι ιδιώτες γιατροί όπως τόνισε ο κ. Τσέρκης είναι από τους πρώτους που έχουν κάνει το εμβόλιο.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο με το οποίο όσοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας  δηλαδή σε νοσοκομεία και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων  δεν εμβολιάζονται θα τίθενται σε αναστολή.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει δυσπιστία και γιατί φθάσαμε στον Αύγουστο και συζητάμε ακόμη για την ανάγκη του εμβολιασμού. Είναι κάτι που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.

Από την 1η Σεπτεμβρίου όσοι ασχολούνται με τις δομές υγείας και δεν έχουν  κάνει εμβόλιο  θα αντιμετωπίζονται με τον τρόπο που πρέπει για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ήδη έχει εκδοθεί και το σχετικό ΦΕΚ για αυτό.

Η κυβέρνηση έλαβε μέτρα,  όχι για  να τιμωρήσει κάποιους ή  να δώσει πολιτική χροιά στα θέματα αυτά, αλλά για να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία. Θέματα εθνικής άμυνας και υγείας δεν πρέπει να μπαίνουν σε πολιτική αντιπαράθεση.

Είναι ότι πιο πρόστυχο αυτό. Η πολιτική αντιπαράθεση όμως  γίνεται με ύπουλο τρόπο σε  μια στιγμή που έπρεπε να έχουμε ομονοήσει όλοι, είπε ο κ. Τσέρκης.

Καμπανάκι για τη Ρόδο η χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου τόνισε πως η χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ έκρουσε καμπανάκι για την περιοχή μας.

«Είμαστε στο όριο σε ότι αφορά το δείκτη θετικότητας δηλαδή στο 4,27%.  Είμαστε στην πρώτη τριάδα πανελλαδικά και σε ανοδική φάση σε ότι αφορά την  πανδημία. Το αν θα παρθούν μέτρα θα εξαρτηθεί από την πίεση που θα δεχθεί το νοσοκομείο της Ρόδου. Δεν θέλω να σκεφθώ πως θα πάμε σε ανάπτυξη κλινών σε άλλες δομές για να νοσηλεύσουμε συμπολίτες μας», είπε ο κ. Τσέρκης.

Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων όπως είπε ο κ. Τσέρκης είναι τα 40 έτη ενώ πριν λίγο  καιρό ήταν τα 30 έτη.

«Όσο αυξάνεται ο μέσος όρος ηλικίας τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να χρειαστούν οι νοσούντες όχι μόνο νοσηλεία αλλά και διασωλήνωση. Πάνω από 80 έχουν νοσήσει με τη μετάλλαξη Δέλτα.  Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα συναντηθούν με τον ιό το επόμενο εξάμηνο. Κάποιοι θα αποκτήσουν επώδυνα την ανοσία και άλλοι με ήπια συμπτώματα», τόνισε ο κ. Τσέρκης και τόνισε πως μόνο οι εμβολιασμοί θα περιορίσουν τις νοσηλείες.

Είναι ασθενείς σε κατ οίκον περιορισμό και …κόβουν βόλτες με μάσκα

Ο κ.Τσέρκης  συνέστησε και στους πολίτες που νοσούν και  είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό να μένουν εντός εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα και να μην κυκλοφορούν.

«Δυστυχώς έχουν φθάσει σε μένα πληροφορίες για ανθρώπους που νοσούν  πρέπει να είναι σε κατ οίκον περιορισμό αλλά κυκλοφορούν.

Ο κίνδυνος διασποράς σε αυτές τις περιπτώσεις είναι τεράστιος.  

Θυμίζω η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται σε 15 με 20 δευτερόλεπτα και ο κάθε άνθρωπος που νοσεί μπορεί να μολύνει 9 άτομα», τόνισε ο κ. Τσέρκης.

Ο κ. Τσέρκης τόνισε πως οι γιατροί προασπίζουν την υγεία των πολιτών και δεν εξυπηρετούν κανένα συμφέρον.

«Αυτή είναι μια μάχη που πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί γιατί τα περιστατικά αυξάνονται και δεν ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε», είπε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου.

Σε ερώτηση σχετικά με τον τρόπο που νοσούν από τη μετάλλαξη Δέλτα όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο ο κ. Τσέρκης τόνισε πως ορισμένοι νοσούν με ήπια συμπτώματα.

Σε αυτό ευνόησαν όπως είπε  και οι καιρικές συνθήκες ενώ όσοι έχουν εμβολιαστεί δημιούργησαν κάποιο τοίχος ανοσίας.