Με μεγάλη συγκίνηση όλοι εμείς που αγωνιζόμαστε για την πολιτιστική αναβάθμιση του τόπου μας, πληροφορηθήκαμε από το Υπουργείο Πολιτισμού ότι η πρόταση μας για Φεστιβάλ Πολυθεματικών Δράσεων “Κάσος, ένα νησί πέντε πελάγη”, εγκρίθηκε και επιχορηγείται με το ποσό των 6.500 €.

Έτσι τις πρώτες μέρες του Αυγούστου θα έχουμε την χαρά να σας παρουσιάσουμε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα πολλαπλών εκδηλώσεων, που θα μαγνητοσκοπηθεί και θα αξιοποιηθεί σε όλο τον κόσμο.

Αναλυτικά το φεστιβάλ περιλαμβάνει:

Θέατρο, Μουσική, Χορό, Δράσεις για Παιδιά και Νέους, και το πρόγραμμα “Ψηφιακός Πολιτισμός” και θα διαρκέσει 5 ημέρες με θεατρικά και μουσικά δρώμενα, ομιλίες επιστημόνων , σε πέντε εμβληματικά σημεία του νησιού, με τη συμμετοχή των κατοίκων και των επισκεπτών.

-Προβλεπόμενες ημερομηνίες 4-8 Αυγούστου 2021, πάντα με την προϋπόθεση των επικρατουσών υγειονομικών συνθηκών.

-Τοποθεσίες: Αντιπέρατος, Ελληνοκαμάρα, Χαδιές, ένα μητάτο στη Μαρίτσα και η Αγία Τριάδα.

Ειδικότερα:

1. Στην τοποθεσία Αντιπέρατος, με θέα το Κρητικό Πέλαγος, -σημείο όπου έγινε η απόβαση του τουρκοαιγυπτιακού στόλου τον Ιούνιο του 1824 στο Ολοκαύτωμα της Κάσου- στο ειδικό σημείο όπου έχει στηθεί το μνημείο δημιουργείται ένα υπαίθριο θέατρο για τους θεατές.

Η ηθοποιόςκαι σκηνοθέτης Κερασία Σαμαρά, έρχεται από τη θάλασσα, υποδυόμενη την Γυναίκα της Κάσου και μ’ ένα θεατρικό μονόλογο μας πληροφορεί για όσα έγιναν.

Ακολουθεί σύντομη ομιλία του πανεπιστημιακού Εμμανουήλ Περσελή.

Τέλος, τα παιδιά, έχουν προετοιμάσει ποιήματα και αναφορές στο ιστορικό γεγονός και οι μουσικοί ερμηνεύουν παραδοσιακούς σκοπούς με τη συμμετοχή του χορευτικού συνόλου.

2. Στο πιο σημαντικό αρχαιολογικό σημείο του νησιού, την Ελληνοκαμάρα με θέα το Αιγαίο, ένα σπήλαιο όπου βρέθηκαν ίχνη ζωής από τον 3ο και 4ο π.Χ. αιώνα. Ο αρχαιολόγος Γεώργιος Μαστροπαύλος ενημερώνει τους θεατές για την ιστορία του σπηλαίου, απαντάει στις ερωτήσεις και στις απορίες των παιδιών, η ηθοποιός Κερασία Σαμαρά παρουσιάζει ένα κείμενο και η εκδήλωση κλείνει με συναυλία κλασσικής μουσικής στην αυλή του Αγ. Φανουρίου.

3. Ένα παραδοσιακό κασιώτικο γλέντι βγαλμένο από τα παλιά «στήνεται» στις Χαδιές, στο μοναστήρι του Άη Γιώργη που χτίστηκε το 1690 με θέα το Λιβυκό Πέλαγος. Οι μουσικοί έτοιμοι στην αυλή, οι μάγειρες ετοιμάζουν τα φαγητά, κάποιες γυναίκες τυλίγουν ντολμαδάκια για να δουν οι θεατές πως γίνεται ένα από τα πιο «διάσημα» φαγητά του νησιού μας.

Γίνεται ειδική αναφορά από τους ειδικούς στην τέχνη της Μαντινάδας και ακολουθεί γλέντι με δωρεάν φαγητό για όλους.

4. Σ΄ ένα μητάτο, με θέα το Καρπάθιο, (παραδοσιακό οίκημα στις αγροτικές περιοχές της Κάσου όπου ψήνονται σιτάκα, αλευρά, κ.α.), προσβάσιμο για τον πολύ κόσμο, οι επισκέπτες θα δουν πως γίνονται τα παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα.

Μουσική, χορός, δρώμενα συμπληρώνουν την εκδήλωση.

5. Στην Αγία Τριάδα, λίγα χιλιόμετρα από το Αιγύπτιο Πέλαγος, οι “Περιπατητές Κάσου” θα οδηγήσουν εκεί όσους θέλουν να φτάσουν μέσα από μια ενδιαφέρουσα διαδρομή, οι υπόλοιποι θα μεταβούν με τα αυτοκίνητά τους.

Στην αυλή και τις αίθουσες του μοναστηριού, αναβιώνουν όλα τα Κασιώτικα παιχνίδια, όπως έχουν καταγραφεί σε βιβλίο από τον συμπατριώτη μας καθηγητή Νικόλα Τουσούνη. Οι θεατές μεγάλοι και παιδιά συμμετέχουν σε πολλά παιχνίδια μιας άλλης εποχής, όπως «κουτσό», «μαντόξυλα», «αγώνες με σάκους» της δεκαετίας 60-70, παιχνίδια που συνέβαλλαν στην αγωγή και την μόρφωση γενεών. Συναυλία Μιχ. Καταχανά

Το οπτικό υλικό από όλες τις εκδηλώσεις μοντάρεται και αξιοποιείται ψηφιακά, πέρα από την ιστοσελίδα του Δήμου Ηρωικής Νήσου Κάσου και της ΚΟΔΕΔΗΚ, σε τηλεοπτικά κανάλια, τουριστικές και πολιτιστικές πλατφόρμες κ.τ.λ.