Τη «βάσιμη αισιοδοξία» του «να μείνουν οριστικά πίσω η περίοδος της εμφύλιας διαμάχης που τραυμάτισε τη Λιβύη αλλά και οι παρενέργειες της περιόδου εκείνης, όπως είναι το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο θαλασσίων ζωνών, το οποίο παραβιάζει και το διεθνές δίκαιο και την κυριαρχία της Ελλάδος και άλλων χωρών και τις συμφωνίες της Shkirat και όλα εκείνα που συγκροτούν μια αξιόπιστη και ειρηνική σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες» εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων του Κράτους της Λιβύης, κ. Agila Saleh Issa, ο οποίος επισκέφθηκε το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
«Η πατρίδα σας βρίσκεται σε προετοιμαστικό στάδιο πραγματοποίησης ελεύθερων και αξιόπιστων εκλογών, στις 24 Δεκεμβρίου. Εκλογών οι οποίες, όλοι όσοι ενδιαφερόμαστε για την ειρήνη και το διεθνές δίκαιο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, θέλουμε να γίνουν κανονικότατα, ώστε ο λαός της Λιβύης κυρίαρχα και ανεμπόδιστα να αποφασίσει για το μέλλον του» προσέθεσε κατά την προσφώνησή του ο κ. Τασούλας.
«Η λύση στην κρίση της Λιβύης και η επίτευξη της εθνικής συμφιλίωσης έγκειται στην διεξαγωγή προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών, στις 24 Δεκεμβρίου» υπογράμμισε στην αντιφώνησή του ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, ο οποίος στη συνέχεια τόνισε:
«Προσβλέπουμε στη στάση της Ελλάδας για την υποστήριξη αυτής της κατεύθυνσης και δεν ακούμε οποιαδήποτε φωνή που θέλει να παρακωλύσει την ειρηνική μετάβαση της εξουσίας. Πρέπει να είναι ευκρινής η στάση έναντι εκείνων οι οποίοι θέλουν να παρακωλύσουν τη διεξαγωγή των εκλογών, που θα θεωρείται έγκλημα αν δεν γίνουν στην καθορισμένη ημερομηνία, γεγονός που θα οδηγήσει τη Λιβύη να επιστρέψει εκεί που ήταν πριν».
Οι πλήρεις δηλώσεις των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ελλάδας και της Λιβύης έχουν ως εξής:
Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων: Εξοχότατε κ. Agila Saleh Issa, Πρόεδρε της Βουλής των Αντιπροσώπων του Κράτους της Λιβύης και αγαπητέ φίλε, σας καλωσορίζω, εσάς και την αξιότιμη ακολουθία σας, για δεύτερη φορά μέσα σε ενάμιση χρόνο, στο Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων. Και σας καλωσορίζω με ένα αίσθημα μεγαλύτερης και πιο βάσιμης αισιοδοξίας για το μέλλον της Λιβύης από ό,τι πριν ενάμιση χρόνο.
Μετά την κατάπαυση του πυρός, μετά την εκεχειρία, μετά τον σχηματισμό της νέας μεταβατικής εκτελεστικής εξουσίας, της νέας μεταβατικής κυβερνήσεως, την οποία, στις 10 Μαρτίου, στη Σύρτη, εσείς με την πολιτική σας σοφία και το Κοινοβούλιο της Λιβύης νομιμοποιήσατε, η πατρίδα σας βρίσκεται σε προετοιμαστικό στάδιο πραγματοποίησης ελεύθερων και αξιόπιστων εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου.
Εκλογών οι οποίες, όλοι όσοι ενδιαφερόμαστε για την ειρήνη και το διεθνές δίκαιο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, θέλουμε να γίνουν κανονικότατα, ώστε ο λαός της Λιβύης κυρίαρχα και ανεμπόδιστα να αποφασίσει για το μέλλον του. Και να μείνουν οριστικά πίσω και η περίοδος της εμφύλιας διαμάχης που τραυμάτισε τη χώρα σας αλλά και οι παρενέργειες της περιόδου εκείνης, όπως είναι το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο θαλασσίων ζωνών, το οποίο παραβιάζει και το διεθνές δίκαιο και την κυριαρχία της Ελλάδος και άλλων χωρών και τις συμφωνίες της Shkirat και όλα εκείνα που συγκροτούν μια αξιόπιστη και ειρηνική σχέση ανάμεσα στις χώρες μας.
Χάρη σε εσάς, από τον Δεκέμβριου του 2019, η Βουλή των Ελλήνων είναι πλήρως ενημερωμένη για τα της Λιβύης και για τις απόψεις σας τις ορθότατες γι’ αυτό το παράνομο και εκτός κάθε νομιμότητας τουρκολιβυκό σύμφωνο. Και χάρη σε εσάς, όλο αυτό το επόμενο χρονικό διάστημα ίσαμε σήμερα, οι εξελίξεις στη χώρα σας βαδίζουν επιτέλους προς μια κανονικότητα που πρέπει να την προφυλάξουμε.
Και όπως, είμαι βέβαιος, διαπιστώσατε από τη συνάντησή σας με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια, ότι ολοένα και περισσότεροι παράγοντες στο διεθνές περιβάλλον αναγνωρίζουν τον εποικοδομητικό σας ρόλο για την κανονικότητα της Λιβύης και σε αυτόν τον ρόλο, κύριε Πρόεδρε, προσβλέπουμε όλοι. Και σήμερα, στη συνάντηση που θα κάνουμε εδώ, θα εξετάσουμε τρόπους περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων των δύο Κοινοβουλίων, ώστε οι χώρες μας και τα Κοινοβούλιά μας να βαδίσουν ειρηνικά και δημιουργικά σε ένα κοινό μέλλον, που το δικαιούται πρωτίστως η Λιβύη, που δοκιμάστηκε τόσο πολύ, και στο οποίο η Ελλάδα θέλει να παίξει έναν πολύ θετικό ρόλο.
Κλείνω, λέγοντας ότι όπως η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη, η επίσκεψη του Προέδρου της Λιβύης, λίγες μέρες μετά, τον Απρίλιο, εδώ στην Αθήνα, έτσι και η δική σας επίσκεψη εδώ εγγυώνται ότι οι σχέσεις μας όχι απλώς βελτιώνονται, αλλά θα αποτελέσουν και υπόδειγμα για πολλές άλλες διμερείς σχέσεις στην ευρύτερη περιοχή. Και με αυτές τις σκέψεις, επιτρέψτε μου κύριε Πρόεδρε, να σας καλωσορίσω και πάλι, εσάς και την ακολουθία σας, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων του Κράτους της Λιβύης: Προσωπικά και εκ μέρους της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία. Και θέλω να χαιρετίσω τον φίλο ελληνικό λαό και τον εξοχότατο Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας για τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει για την επίλυση της κρίσης της Λιβύης.
Όπως έχω αναφέρει, έχουμε έρθει σε μια σύντομη επίσκεψη μεταξύ δύο φίλων γειτονικών χωρών, ωστόσο οι σχέσεις μεταξύ των δύο πολιτισμών, της Ελλάδας και της Λιβύης, είναι διαχρονικές και έχουμε πολλά παραδείγματα, που όποιος επιθυμεί ιδίοις όμμασι μπορεί να τα δει στη Λιβύη, στην πόλη της Κυρηναϊκής, Ταύχειρα, και στην Απολλωνία, την Σούσαχ.
Και όταν, Θεού θέλοντος, θα επισκεφθείτε τη Λιβύη, θα δείτε τα μνημεία αυτού του αρχαίου πολιτισμού, που είναι απόδειξη ότι η Μεσόγειος ήταν μια λίμνη ασφάλειας και ειρήνης για τους ταξιδιώτες, για τους εμπόρους. Ωστόσο, οι προσπάθειες που κάνουν κάποιοι, ούτως ώστε να αρπάξουν την περιουσία των άλλων χωρών, στιγματίζουν και αποσταθεροποιούν την κατάσταση στη Μεσόγειο. Υπάρχει μεγάλη διαφορά σε εκείνον που προστατεύει και υπερασπίζεται την πατρίδα και το δίκαιό του στη ζωή και ανάμεσα σε εκείνον που θέλει να αρπάξει τα αγαθά των άλλων χωρών. Εκ μέρους μας απορρίπτουμε την παρουσία οποιονδήποτε ξένων μισθοφόρων και στρατευμάτων στην πατρίδα μας. Ο λιβυκός λαός είναι ένας αγέρωχος και θαρραλέος λαός που έχει μια αλύγιστη βούληση και θα ζητήσει τη δίωξη αυτών των στρατευμάτων.
Όσον αφορά το σύμφωνο που υπέγραψε ο κ. Σάρατζ με τους Τούρκους, είναι αναρμόδιος για τη σύναψη τέτοιων συμφωνιών, ιδιαίτερα έχοντας υπ’ όψιν ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν κύρωσε αυτή τη συμφωνία, την οποία θεώρησε πλήρως άκυρη.
Συνεπώς επιβεβαιώνουμε ότι αυτό το σύμφωνο δεν ήταν τίποτα για τη νομοθετική εξουσία στη Λιβύη και όπως ανέφερε ο εξοχότατος κ. Πρόεδρος, έχουμε συγκροτήσει νέα εκτελεστική εξουσία που απαρτίζεται από τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου και δύο Αντιπροέδρους, και κυβέρνηση εθνικής ενότητας που συγκροτείται από όλες τις περιφέρειες της Λιβύης. Ζητήσαμε από τη συγκεκριμένη κυβέρνηση να εξασφαλίσει όλες τις ανάγκες του λιβυκού λαού και να διενεργήσει για την επίτευξη της εθνικής συμφιλίωσης και την προετοιμασία διεξαγωγής των εκλογών.
Μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί ποια είναι η συνταγματική βάση στην οποία θα τελεστούν οι εκλογές, αλλά σύμφωνα με το ισχύον συνταγματικό ανακοινωθέν, το οποίο θεωρείται Σύνταγμα έως ότου αναθεωρηθεί ή ακυρωθεί, είναι ο λαός που εκλέγει τον Πρόεδρο της χώρας, με άμεση εκλογή.
Εμείς στη Βουλή έχουμε μελετήσει τον νόμο περί εκλογής του Προέδρου και εναπόκειται δεύτερη ανάγνωση του συγκεκριμένου νόμου μέχρις ότου εκδοθεί οπότε αυτές οι ξένες παρεμβάσεις με τον ισχυρισμό μη ύπαρξης συνταγματικής βάσης αποβλέπουν στην καθυστέρηση διεξαγωγής των εκλογών και στην επίτευξη της αναρχίας.
Και πιστεύω ότι η λύση στην κρίση της Λιβύης έγκειται στην διεξαγωγή προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών, στις 24 Δεκεμβρίου.
Ο εκλεγμένος Πρόεδρος διά της βουλήσεως του λιβυκού λαού είναι εκείνος που μπορεί να ενοποιήσει τις εξουσίες και τους θεσμούς του κράτους, που μπορεί να ενοποιήσει και τον στρατιωτικό θεσμό και να πετύχει την επίτευξη της εθνικής συμφιλίωσης μεταξύ όλων των Λιβύων.
Προσβλέπουμε στη στάση της Ελλάδας για την υποστήριξη αυτής της κατεύθυνσης και δεν ακούμε οποιαδήποτε φωνή που θέλει να παρακωλύσει την ειρηνική μετάβαση της εξουσίας.
Όποιος θέλει να φτάσει στην εξουσία πρέπει να οδεύσει προς τις κάλπες της εκλογής.
Και πρέπει να είναι ευκρινής η στάση έναντι εκείνων οι οποίοι θέλουν να παρακωλύσουν τη διεξαγωγή των εκλογών, που θα θεωρείται έγκλημα αν δεν γίνουν στην καθορισμένη ημερομηνία, γεγονός που θα οδηγήσει τη Λιβύη να επιστρέψει εκεί που ήταν πριν.
Εμείς επιμένουμε στην κατάπαυση του πυρός.
Δεν υπάρχει ευκαιρία έκρηξης νέου πολέμου μεταξύ των Λιβύων.
Επιμένουμε επίσης στην απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων από την πατρίδα μας και δεν θα επιτρέψουμε την ύπαρξη στρατιωτικών βάσεων ή στρατιωτικών στη Λιβύη.
Για άλλη μια φορά σας ευχαριστώ θερμά, κύριε Πρόεδρε.
Αμέσως μετά τις δηλώσεις ακολούθησε η εθιμοτυπική ανταλλαγή δώρων, κατά την οποία ο κ. Τασούλας προσέφερε στον Λίβυο ομόλογό του κασετίνα με 8 ασημένια νομίσματα που φέρουν απεικονίσεις των 8 εδαφικών επεκτάσεων του ελληνικού κράτους, από το 1830 έως το 1947.
«Σας προσφέρω, κύριε Πρόεδρε, αυτό το ιστορικό αναμνηστικό λέγοντάς σας ότι για εμάς σήμερα επέκταση συνόρων είναι η καλή συνεργασία με τις άλλες χώρες, όπως περιγράψατε ότι γινόταν παλιά στην ειρηνική και φιλική Μεσόγειο. Αυτή που πρέπει να επιβάλουμε και πάλι».
Από την πλευρά του ο κ. Agila Saleh Issa προσέφερε στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων δίσκο με το έμβλημα της Βουλής των Αντιπροσώπων του Κράτους της Λιβύης, «της μοναδικής εκλεγμένης νομοθετικής εξουσίας, μέχρι τώρα, στη Λιβύη», όπως χαρακτηριστικά είπε, «ως απόδειξη της σύσφιξης της φιλίας μεταξύ των δύο κοινοβουλίων και των δύο λαών». Ενημέρωσε δε τον κ. Τασούλα ότι ήδη έχει συγκροτηθεί η κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Λιβύης-Ελλάδας.
Μετά τις συνομιλίες, ο κ. Τασούλας ξενάγησε τον Λίβυο ομόλογό του στην έκθεση της Βουλής «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά».
Συναντήσεις είχαν, επίσης, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου των Λίβυων Αντιπροσώπων, κ. Youssif Ibrahim M. Agouri, καθώς και ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Λιβύης, κ. Γεώργιος Κουμουτσάκος, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας του Συμβουλίου των Λίβυων Αντιπροσώπων, κ. Talal A.M. Elmaihoub.