Με κεντρικές ομιλίες του βουλευτή και Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, ως εκπρόσωπου του Προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα και του Υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου Συνεδρίου «GREEN DEAL GREECE 2021», που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας την Τρίτη 29 Ιουνίου 2021, στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Το Συνέδριο, όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός κατά την εναρκτήρια ομιλία του «άνοιξε τη δημόσια συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ειδικά για τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας, ώστε να τροφοδοτηθούν οι δημόσιες πολιτικές αλλά και οι επιχειρηματικές στρατηγικές, με παραμέτρους και προτάσεις, που θα οδηγήσουν την Ελλάδα ακόμη πιο γρήγορα στην επίτευξη των στόχων αειφόρου ανάπτυξης, διερευνώντας και αντιμετωπίζοντας παράλληλα τα προβλήματα που ανακύπτουν». Συμμετείχαν περί τους 50 σημαντικούς εκπροσώπους της Πολιτείας και της αγοράς, ως ομιλητές, οι οποίοι παρουσίασαν με ολοκληρωμένο τρόπο, τι είναι, τι σημαίνει, και πως θα υλοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία στην Ελλάδα.
Σωκράτης Φάμελλος βουλευτής και Τομεάρχηw Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, ως εκπρόσωπος του Αλέξη Τσίπρα: Με χαρακτηριστικά δημοκρατικού σχεδιασμού η πράσινη μετάβαση
Με χαρακτηριστικά δημοκρατικού σχεδιασμού και αλλαγή του αναπτυξιακού – παραγωγικού προτύπου μπορεί να προχωρήσει η πράσινη μετάβαση της Ελλάδας, ανέφερε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και υπεύθυνος Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Σωκράτης Φάμελλος, στο συνέδριο «GREEN DEAL GREECE 2021», που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε τον μεγάλο ενδιαφέρον των μηχανικών και του τεχνικού κόσμου αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας για το πολύπλευρο και πολύπλοκο ζήτημα που συζητείται στο σημερινό συνέδριο, «την Πράσινη Συμφωνία και το αποτύπωμα της στην ελληνική κοινωνία». Επίσης τόνισε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία μοναδική διπλή πρόκληση και η χώρα χρειάζεται ένα ολιστικό ανθεκτικό συμπεριληπτικό σχέδιο. Το γεγονός όπως είπε, ότι μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες θα πρέπει ως κοινωνία και ως κράτος να αλλάξουμε τρόπο ζωής παραγωγής και κατανάλωσης, οφείλουμε, «αυτή η συζήτηση, να γίνει κτήμα όλης της κοινωνίας».
Επί τούτου, κ. Φάμελλος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης, λέγοντας : «Θεωρώ ότι αυτή η τακτική της κυβέρνησης να κρατήσει κρυφό, περιορισμένο τον διάλογο για το ταμείο Ανάκαμψης δεν αποτελεί δείγμα ορθή διαχείρισης τέτοιων μεγάλων ζητημάτων. Μπορεί να εξυπηρετεί το δικό της πολιτικό σχέδιο, όμως δεν εξυπηρετεί την ελληνική κοινωνία». Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην ανάγκη του ανοιχτού διαλόγου, καθώς όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η μετάβαση πρέπει να γίνει από όλους και ταυτόχρονα πρέπει να γίνει για όλους.
Όπως είπε, με αφορμή τη σημερινή διοργάνωση είναι μία καλή ευκαιρία να ανοίξει ο διάλογος και για το Ταμείο Ανάκαμψης και για την ανθεκτικότητα και για το συνολικό σχέδιο. Εξήγησε ότι αυτός είναι και λόγος που πρέπει να γίνει ανοιχτή συζήτηση. Υποστήριξε, ότι το σχέδιο πρέπει να συζητηθεί ανοιχτά για να γίνουν και οι οικονομικοί παραγωγοί κοινωνοί αυτή της μετάβασης, «δεν μπορεί αυτή η μετάβαση να γίνει για λίγες εταιρείες, ούτε από λίγες εταιρείες για όλους του υπόλοιπους», ανέφερε και τόνισε ότι η συζήτηση για την πράσινη μετάβαση, απαιτεί η Ελλάδα να έχει παραγωγική βάση.
Ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ακόμη, ότι το άλμα προς τα εμπρός θα πρέπει να εμπεριέχει πέρα από τη δημιουργία και την επέκταση παραγωγικής βάσης της Ελλάδας και την υποχρέωση να μη χρησιμοποιηθούν τα εργαλεία του παρελθόντος.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ όπως είπε είναι η αλλαγή του αναπτυξιακού και παραγωγικού προτύπου, και ως προς τη χρήση των φυσικών πόρων, και ως προς το κράτος δικαίου, και ως προς τη διάχυση του οφέλους σε όλη την κοινωνία. Στο νέο αυτό παραγωγικό μοντέλο «θα έχουν πρόσβαση όλοι οι επιχειρηματίες, όλοι οι οικονομικοί παραγωγοί και όλοι οι φορείς της εργασίας» Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως είπε με ένα πρότυπο που ληστεύει τους παραγωγικούς πόρους. Υπό το πρίσμα αυτό, υπογράμμισε ως αναγκαιότητα να έχουν όλες οι παραγωγικές δυνάμεις τα εργαλεία και τις χρηματοδοτήσεις της μετάβασης στο νέο πράσινο και ψηφιακό περιβάλλον. Σ΄ αυτό το σημείο, ο κ. Φάμελλος έκανε ειδική αναφορά στους μηχανικούς, λέγοντας ότι το μόνο που ακούν οι μηχανικοί «είναι απώλεια δικαιωμάτων και ελαστικές και χαμηλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας με το τελευταίο εργασιακό νομοσχέδιο»
Τόνισε επίσης, ότι ένα σχέδιο Δίκαιης Πράσινης Μετάβασης απαιτεί ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδίου για τις ΑΠΕ και το δίκτυο Natura, αλλά και εισαγωγή του κλιματικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε όλα τα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία. Ακόμη, εισαγωγή του κριτηρίου της ανθεκτικότητας για όλες τις χρηματοδοτήσεις εθνικές και ευρωπαϊκές, αλλά και ενεργοποίηση των πολιτικών προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή που έχουν νομοθετηθεί από το 2016 ώστε να υπάρξει ανθεκτική κοινωνία, υποδομές και οικονομικές δραστηριότητες
Γιώργος Γεραπετρίτης Υπουργός Επικρατείας: «Η πράσινη ανάπτυξη το στοίχημα της επόμενης δεκαετίας»
«Η Ευρωπαϊκή Συμφωνία θα αλλάξει τη νοοτροπία των Ευρωπαίων πολιτών», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στο 1ο Συνέδριο «GREEN DEAL GREECE 2021», που διοργανώνει το ΤΕΕ. «Είναι σημαντικό ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι στο επίκεντρο χωρίς να υποβαθμίζει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας», ξεκαθάρισε ο κ. Γερααπετρίτης, και πρόσθεσε ότι «ανάπτυξη και περιβάλλον μπορούν να βαδίσουν χέρι – χέρι σε ένα ισόρροπο μίγμα για την πράσινη επανάσταση για τα επόμενα δέκα χρόνια».
Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας: «Φέτος γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση και 40 χρόνια από την ένταξή μας στην ΕΕ. Σε αυτή την πορεία χρειαζόμαστε όλους. Η πράσινη ανάπτυξη είναι ένα στοίχημα για την επόμενη δεκαετία. Μπορούμε να μιλάμε για μία Ελλάδα πιο πράσινη, πιο βιώσιμη. Ένα πράσινο συμβόλαιο που θα κάνουμε ως Ελλάδα με τις επόμενες γενιές».
Συνολικά, για τη χώρα μας, όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης, «περί τα 72 δισεκατομμύρια θα συγκεντρώσουμε στην επόμενη προγραμματική περίοδο εκ των οποίων, εκτιμούμε ότι 24 δισεκατομμύρια θα διατεθούν έμμεσα ή άμεσα για πράσινες δημόσιες πράσινες επενδύσεις, ευελπιστώντας ποσό που θα διπλασιαστεί με τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων».
Ο κ. Γεραπετρίτης ανέλυσε διεξοδικά την περιβαλλοντική και κλιματική πολιτική της χώρας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση και την προσαρμογή στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τη δημιουργία έργων και προϋποθέσεων για στιβαρή βιώσιμη ανάπτυξη. Επεσήμανε τις περιβαλλοντικές δράσεις αλλά και τις δράσεις που αφορούν την ψηφιακή ανάπτυξη και κατάρτιση, οι οποίες εμμέσως βοηθούν για το περιβάλλον και την βιοποικιλότητα.
«Όλα καταλήγουν στον νέο κλιματικό νόμο, όπως ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης, καθώς ήδη 12 κράτη της ΕΕ έχουν υιοθετήσει έναν τέτοιο νόμο». Όπως τόνισε, θα υπάρξει πολύ εκτενής διαβούλευση για έναν τέτοιο νόμο. Όπως ανέφερε, τόσο το ΤΕΕ, όσο και οι φορείς της πολιτείας θα κλιθούν να συνεργαστούν στο μεγάλο σχέδιο του κλιματικού νόμου, επί τη βάση του οποίου θα δημιουργούνται τα μεγάλα πράσινα προγράμματα.
Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στην εμβληματική δράση για την Κατάργηση των Πλαστικών Μίας Χρήσης, μία πραγματικότητα που θα βιώσουμε από 1η Ιουλίου.
Επίσης, όπως είπε, δρομολογούμε ευρείας κλίμακας αστικές αναπλάσεις και έργα βιώσιμης κινητικότητας και αναφέρθηκε στο έργο του Ελληνικού, σχετικά με το οποίο άκουσε με προσοχή την πρόταση του Γ. Στασινού για μεγαλύτερη υπογειοποίηση της Ποσειδώνος, για ενίσχυση της ανάδειξης του παραλιακού μετώπου, όπως είπε. Μάλιστα, για τον κ. Γεραπετρίτη, το ίδιο το παραλιακό μέτωπο αποτελεί εμβληματική δράση για την ενοποίηση των 70 χιλιομέτρων του με τη δημιουργία 28χλμ δρόμου για πεζούς και ποδήλατο.
«Θα δούμε θαύματα τα επόμενα χρόνια όσον αφορά την αναβάθμιση των υποδομών, και των συνδυασμένων μεταφορών, ιδίως με την ανάπτυξη σταθερής τροχιάς», ανέφερε ο υπουργός επικρατείας. Ενώ, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο νόμο 4784 για τη μικροκινητικόητα στις πόλεις, προκειμένου «να ανακτήσουν οι πολίτες την ιδιοκτησία στην πόλη».
Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε επίσης στη νέα στρατηγική για την προστασία του περιβάλλοντος μέσω του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Καθώς επίσης και στο νέο πρόγραμμα επενδύσεων και χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το οποίο περιλαμβάνει εθνικό σχέδιο αναδασώσεων, αλλά και για πρώτη φορά τρία επιχειρησιακά προγράμματα στο επόμενο ΕΣΠΑ, που αφορούν το περιβάλλον.
«Είναι πολύ σπουδαία η σημερινή πρωτοβουλία, καθώς και έρχεται σε μία σειρά από σημαντικές δράσεις του ΤΕΕ ως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης ευχαριστώντας προσωπικά τον πρόεδρο Γιώργο Στασινό, ενώ ειδική αναφορά έκανε στη συμβολή του για την προσβασιμότητα των ΑμΕΑ στα δημόσια κτίρια.