Από το 1930 που ιδρύθηκε η Κασιακή Αδελφότητας στην Αμερική, εορτάζει κάθε χρόνο την επέτειο της ιστορικής αυτής μέρας του Ολοκαυτώματος με τη συμμετοχή των αδελφών Δωδεκανησίων και πολλών ομογενών. Φέτος, λόγω της πανδημίας, ο Σύλλογος δεν μπορούσε να εορτάσει με τον καθιερωμένο τρόπο. Αλλά δεν μπορούσε να αφήσει να περάσει αμνημόνευτο αυτό το ιστορικό γεγονός. Γι’ αυτό με δημοσιεύσεις στον «Εθνικό Κήρυκα» και με καταχωρίσεις στο Facebook, emails και κυρίως μέσω του video που δημιούργησε η Αδελφότητας εόρτασε εφέτος την ιστορική επέτειο.

Το video διαρκεί μια ώρα και μετά από σύντομη εισήγηση της κ. Ευαγγελίας Αράπη-Ασπρά ακολουθούν οι χαιρετισμοί από τους: Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, Γενικό Πρόξενο Ελλάδος στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνο Κούτρα, Γ. Γ. Απόδημου Ελληνισμού Ιωάννη Χρυσουλάκη, Βουλευτή Δωδεκανήου Τσαμπίκα Ιατρίδου, Έπαρχο Καρπάθου-Κάσου Καλλιόπη Νικολαΐδη, Δήμαρχο Κάσου Μιχάλη Ερωτόκριτο, Πρόεδρο της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Μαρία Μαραγκού, Πρόεδρο της Κασιακής Αδελφότητος Γιώργο Μαστρομανώλη, Αντιπρόεδρο της Κασιακής Αδελφότητος Νίκο Παπαγεωργίου.

Για το ιστορικό του Ολοκαυτώματος μίλησε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Δωδεκανησιακών Μελετών Δημοσθένης Τριανταφύλλου και για το λαογραφικό περιστατικό του «Κουτσάφτη» μίλησε ο πρόεδρος του Εθνικού Δωδεκανησιακού Συμβουλίου Αμερικής Μανώλης Κασσώτης.

Οι δυο αυτές ομιλίες πλαισιώθηκαν με απαγγελίες παραδοσιακών ποιημάτων που διατραγωδούν τα δεινοπαθήματα των Κασίων: «Μαύρο πουλάκι …» από την κ. Ευαγγελίας Αράπη-Ασπρά, και το «Μοιρολόι της Καρπάθου» από την κ. Ευαγγελία Γεργατούλη. Επίσης μαντινάδες που είχαν σχέση με τον «Κουτσάφτη» απάγγελαν οι Νίκος Παπαγεωργίου και Μηνάς Δημητρίου.

Ιδιαίτερα συγκινητική και ενθαρρυντική για το μέλλον της παροικίας μας υπήρξε η συμμετοχή της Νεολαίας, κυρίως μικρών παιδιών. Τον Εθνικό Ύμνο έψαλε η παιδική χορωδία της Αδελφότητας και ακολούθησαν απαγγελίες παραδοσιακών ποιημάτων από τα ακόλουθα νεαρά παιδιά: Αντιγόνη Ιερομονάχου, Χρυσοβαλάντης Βάιλας, Ειρήνη Σοφίλλα, Μαρία Σοφίλλα, Ειρήνη και Γιώργος Κ. Περσελή, Μανώλης και Σπύρος Α. Περσελή, Μανώλης Διακάκης, Μιχάλης Ιερομονάχου, Σοφία και Σταύρος Δασκαλάκη, Άννα και Βασίλης Ιερομονάχου, Θωμάς Κατέχης, Μαρία Ισαβέλλα Ασπρά.
Το video https://youtu.be/ITSmdhUNsM8 επιμελήθηκε ο Αλέξανδρος Βέλμος.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΣΩΤΗΣ