Γεμάτοι με ελπίδα υποδεχθήκαμε χθες το δεύτερο κρουαζιερόπλοιο που έδεσε στο λιμάνι της Ρόδου αυτή τη δύσκολη τουριστική περίοδο.

Γρήγορα όμως η ελπίδα αντικαταστάθηκε από την απογοήτευση, την αντίδραση και τις έντονες διαμαρτυρίες των επιχειρηματιών γιατί και πάλι, δεν ξέρουμε τίνος επιλογή είναι, δεν επιτράπηκε σε κανέναν τουρίστα να βγει να περπατήσει μόνος ή να ξεναγηθεί οργανωμένα από τους ξεναγούς μας στην παλιά πόλη της Ρόδου και να ψωνίσει από τα μαγαζιά της.

Αντί αυτού, βλέπει κανείς μικρά γκρουπ τουριστών που περπατάνε μέσα στην παλιά πόλη και στο κάστρο χωρίς τη δυνατότητα να ψωνίσουν στα μαγαζιά και εκδρομές «κλειστού συστήματος» – κάτι σαν «all inclusive» περιηγήσεις – σε Λίνδο και Έμπωνα.

Όλοι οι μαγαζάτορες και οι επαγγελματίες του τουρισμού στο νησί είναι εξαγριωμένοι: «Τα καράβια και οι τουριστικοί πράκτορες εκμεταλλεύονται την οικονομική μας κατάσταση και κλείνουν μόνο αυτές τις εκδρομές για τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων χωρίς να δώσουν στην τοπική αγορά ούτε ένα ευρώ.

Μας έχουν πει δε ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί μέχρι τις 15 Ιουνίου».

Πώς είναι δυνατόν, αναρωτιούνται οι επιχειρηματίες της μεσαιωνικής πόλης, τα μαγαζιά μας στην παλιά πόλη και στο υπόλοιπο νησί της Ρόδου να θεωρούνται υγειονομικά ασφαλείς χώροι για όλους, από τη στιγμή που έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα διασφάλισης της υγείας επισκεπτών και εργαζόμενων και το προσωπικό κάνει συνεχώς τεστ σύμφωνα με τα πρωτόκολλα λειτουργίας των επιχειρήσεων και ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις μας να μην θεωρούνται ασφαλείς χώροι ειδικά για τους ταξιδιώτες των κρουαζιερόπλοιων;

Τίνος απόφαση, τίνος επιλογή είναι αυτού του είδους η οργάνωση των κρουαζιέρων;

Περιμένουμε απάντηση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΚΗΣ
Τ.ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΩΔ/ΣΟΥ