Ας δούμε την κατάσταση στο σχολείο μας με λίγα μνημονιακά Μαθηματικά:
Το σχολείο μας είναι Ενιαίου Αναλυτικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος και Ολοήμερο (Ε.Α.Ε.Π.) και πρέπει να λειτουργεί σε καθημερινή βάση Πρωινή Ζώνη, Πρωινή λειτουργία και Ολοήμερο, συνολικά 10 διδακτικές ώρες ωρολογίου προγράμματος.
Για την Πρωινή ζώνη σε εβδομαδιαία βάση απαιτούνται 5 ώρες.
Για τα 8 τμήματα 56 ώρες την ημέρα και 280 την εβδομάδα.
Για το Ολοήμερο τμήμα 10 ώρες την εβδομάδα.
Συνολικά απαιτούνται 295 διδακτικές ώρες την εβδομάδα και 21 του Τμήματος Ένταξης παράλληλα με το πρωινό (τις καλύπτουμε).
Μας λείπουν οι ειδικότητες Αγγλικών (28 ώρες), Γαλλικών (4), Γερμανικών (4), Θεατρολογίας (12), Μουσικής (12), Εικαστικών (12) και Πληροφορικής (2), συνολικά 74 και 10 ολοήμερου, όλες μαζί 84.
Το Ε.Α.Ε.Π. σχολείο πρέπει υποχρεωτικά να έχει ειδικότητες. Αλλά και στο σχολείο που δεν ανήκει στην κατηγορία αυτή, τα Αγγλικά και η Φυσική Αγωγή είναι υποχρεωτικά μαθήματα. Βήματα ή άλματα πίσω λοιπόν.
Χάνουμε κάθε εβδομάδα 84 από τις 295 διδακτικές ώρες και σήμερα 19/10/2015 ή ένα μήνα και πλέον μετά τον αγιασμό τοποθετήθηκε ο τελευταίος δάσκαλος, που θα τον έχουμε από την ερχόμενη Παρασκευή.
Αν πολλαπλασιάσετε το 84 με τις 5 εργάσιμες εβδομάδες μας κάνει 420 διδακτικές ώρες. Προσθέστε και 6 επί 24=144 ώρες απώλεια δασκάλου μέχρι στιγμής, απώλεια 564 ώρες. Και χαλαρά τρεις εβδομάδες χωρίς 3 δασκάλους σε 3 τμήματα (3 επί 3 επί 24=216 ώρες), φτάνουμε 780 χαμένες διδακτικές ώρες.
Χάσαμε ήδη 780 διδακτικές ώρες, χάνουμε κάθε εβδομάδα 84 και σεις ρωτάτε πότε θα λειτουργήσουμε σωστά; Μάλλον ποτέ!
Αντιδράσεις όμως δεν βλέπω…μάλλον μας φτάνει το λίγο και ξεχνάμε ότι πληρώνουμε κι εμείς φόρους για το πολύ. Εξαιρούνται οι 18 εργαζόμενες οικογένειες που έχουν δηλώσει τα παιδιά τους στο ολοήμερο τμήμα.
Στις δικές μας απώλειες να προσθέσετε αντίστοιχες όλων των σχολικών μονάδων της Καρπάθου, από Νηπιαγωγεία έως Λύκεια, και θα φτάσετε σε κάτι τετραψήφιες απώλειες που φλερτάρουν με τις πενταψήφιες.
Εντάξει οι εξαψήφιες είναι μακριά ακόμη…
Η σχετική εικόνα στο κείμενο θυμίζει ότι βαδίζουμε ολοταχώς στα πέτρινα χρόνια της ελληνικής κοινωνίας.
Στη Βέροια άκουσα μία προφητική φράση : Εσείς, δάσκαλε, δεν κάνατε φτωχοί. Θα κάνετε φτωχοί!
Προφανώς για να ευημερήσουν οι αριθμοί, πρέπει να δυστυχήσουν οι άνθρωποι.