Για δεύτερη συνεχή χρονιά, διακυβέρνησης, ο Δήμος Καρπάθου, δεν δείχνει την απαιτούμενη προσοχή στον πρωτογενή τομέα.
Συγκεκριμένα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δια της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Δωδεκανήσου, εφαρμόζει το εθνικό πρόγραμμα δακοκτονίας της ελιάς έτους 2021, το οποίο γίνεται κάθε χρόνο.
Ενημερωτικά, τα κονδύλια που διατίθενται για τη Δακοκτονία, είναι χρήματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα οποία κατανέμονται στις Περιφέρειες αποκλειστικά για το πρόγραμμα αυτό, και μάλιστα έγκαιρα, (γύρω στο Φλεβάρη) ώστε κάθε Περιφέρεια να γνωρίζει τι “έχει λαμβάνειν” για όλη τη χρονιά.
Η Περιφέρεια ενημερώνει εγγράφως τους Δήμους ευθύνης της, από τον Ιανουάριο με προθεσμία έως Φεβρουάριο, να αποφασίσει αν αποδέχεται να εκτελεστεί το πρόγραμμα στην περιοχή του.
Ο Δήμος Καρπάθου, για δεύτερη συνεχή χρονιά, το θέμα της δακοκτονίας, δεν το φέρνει καν προς συζήτηση, στο δημοτικό συμβούλιο.
Η πολιτική αυτή της διοίκησης του Δήμου, οδηγεί τη σοδειά για δεύτερη χρονιά να κινδυνεύει, με αποτέλεσμα να έχουμε μείωση της παραγωγής τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.
Ο δάκος είναι ένας ενδημικός εχθρός της ελιάς στους ελληνικούς ελαιώνες από αρχαιοτάτων χρόνων, και προσβάλλει κάθε μα κάθε χρόνο τον ελαιόκαρπο, άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο.
Δεδομένου ότι δεν έγινε καθόλου καταπολέμηση τη περυσινή περίοδο θα συντελέσει ώστε οι αρχικοί πληθυσμοί του δάκου να είναι αυξημένοι, ενώ η μη εφαρμογή της δακοκτονίας ούτε και φέτος θα έχει ως συνέπεια της οι προσβολές στον ελαιόκαρπο να είναι πολύ πιο έντονες.
Ήδη ο χρόνος κυλά αντίστροφα, αφού για να έχει αποτέλεσµα η δακοκτονία, πρέπει η πρώτη επέµβαση, να γίνει το αργότερο στο τέλος Μαΐου, αρχές Ιούνη, αφού οι ελιές βρίσκονται στο στάδιο τέλος άνθησης -αρχή καρπόδεσης.
Φυσικά τώρα θα πρέπει να αναλάβει ο ίδιος ο παραγωγός την φυτοπροστασία, αν και για να υπάρξει αποτέλεσμα πρέπει να γίνονται συντονισμένες επεμβάσεις σε ευρύτερες περιοχές.
Οι αρμόδιοι του Δήμου ας αναλάβουν την πολιτική ευθύνη για την στάση τους αυτή και ας απολογηθούν στον αγανακτισμένο ελαιοκαλλιεργητή, ο οποίος θα βλέπει τον καρπό του να καταστρέφεται.
Με εκτίμηση,
Καλλιόπη Νικολαΐδου
Έπαρχος Καρπάθου – Ηρωικής Νήσου Κάσου»