Από το 2020 το Κέντρο Υγείας Καρπάθου έπαψε να λειτουργεί. Ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και εξοπλισμός μεταφέρθηκαν με υποδειγματική τάξη στο νεόδμητο Γενικό Νοσοκομείο Καρπάθου. Στολίδι πραγματικό το νέο Νοσοκομείο και ενισχυμένο με νεοπροσληφθέν προσωπικό, προσφέρει ήδη πολύτιμες υπηρεσίες υγείας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τί γίνεται όμως με το ιστορικό κτίριο του Κέντρου Υγείας, που κτίστηκε και σε μεγάλο βαθμό εξοπλίστηκε από  δωρεές Συλλόγων και Καρπαθίων Ευεργετών και Δωρητών κυρίως της Αμερικής; Στον εξελισσόμενο διάλογο για τη βέλτιστη αξιοποίηση του κτιρίου προσθέτω και τις δικές μου απόψεις.

Κατά καιρούς έχει προταθεί να γίνει γηροκομείο, σχολείο, μουσείο ή να παραχωρηθεί η χρήση του σε υπηρεσίες του δήμου, της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, του στρατού. Για τη σωστή επιλογή πρέπει να τεθούν κριτήρια και προτεραιότητες, έτσι ώστε η αξιοποίηση του κτιρίου να δώσει τη μέγιστη υπεραξία στην πόλη και στο νησί. Κατά την άποψή μου αυτό μπορεί να υπηρετηθεί πιο αποτελεσματικά με την ανάδειξή του σε χώρο πολιτισμού, που να είναι ελκυστικός στους πολυάριθμους επισκέπτες της Καρπάθου. Ασφαλώς υπάρχουν και οι πρακτικές ανάγκες κράτους και κοινωνίας, γι αυτές όμως μπορούν να δρομολογηθούν άλλες λύσεις.

Μαζί με τις φυσικές ομορφιές, ο πολιτισμός είναι ο πλούτος της Καρπάθου.  Είναι  η Πελασγική, Μινωική/Μυκηναϊκή και Δωρική της καταγωγή. Είναι η Μυθολογία, η Αρχαιολογία, η Ιστορία και η Λαογραφία της. Το αν μπορούν να στεγαστούν στους χώρους του κτιρίου όλα αυτά τα κεφάλαια του πολιτισμού μας είναι από μόνο του αντικείμενο μελέτης και αξιολόγησης ειδικών επιστημόνων, ερευνητών και τεχνικών. Ειδικά για το κεφάλαιο αρχαιολογία είναι γνωστό ότι σημαντικά ευρήματα του νησιού εκτίθενται ή είναι αποθηκευμένα στο Μουσείο Ρόδου, ενώ το όντως εξαιρετικό Αρχαιολογικό Μουσείο Καρπάθου ασφυκτιά από έλλειψη χώρων.

Στην ιστορική συγκυρία της επετείου των 200 χρόνων από τη συμμετοχή της Καρπάθου στην Επανάσταση του 1821, θα ήταν θαυμάσιο ένα τόσο σημαντικό έργο να μπει σε ορθή προοπτική και προγραμματισμό. Με διαφάνεια και ψύχραιμο δημόσιο διάλογο, με αντιπαράθεση προτάσεων αλλά και γόνιμη σύνθεση απόψεων. Εφόσον υπάρξει ομοθυμία των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών εταίρων, το τελικό σχέδιο – συνεπικουρούμενο από το ικανό προσωπικό που διαθέτει η Κάρπαθος στην κεντρική πολιτική σκηνή – μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Ακριβώς όπως έγινε το Νοσοκομείο.

Μιχάλης Μικρός-Μικροπανδρεμένος