Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε η 1η Έκθεση Παραδοσιακών Προϊόντων και Ειδών Λαϊκής Τέχνης με τίτλο “Στα χνάρια της παράδοσης” της οποίας η έναρξη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015 στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα του Γεωργικού Συνεταιρισμού Ολύμπου “Ο Αγρότης”, στο Διαφάνι η οποία και ολοκληρώθηκε την Κυριακή 23 Αυγούστου 2015.

Η Έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου – Κάσου “Πολιτισμική Όστρια 2015 ” και χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Η Έκθεση οργανώθηκε από τον Έπαρχο Καρπάθου-Κάσου κ. Γιάννη Γ. Μηνατσή σε συνεργασία με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Γυναικών -Διαφανίου « Η Ολυμπίτισσα », της οποίας η συμβολή των γυναικών μελών της ήταν ουσιαστική και ιδιαίτερα της προέδρου της κας Σοφίας Μπαλάσκα-Χαλκιά, η οποία είχε και τον γενικό συντονισμό.

Την έναρξη της λειτουργίας της έκθεσης έκανε ο Έπαρχος Καρπάθου – Κάσου κ. . Γιάννης Γ. Μηνατσής, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της έκθεσης και στην ανάγκη στενής συνεργασίας όλων των τοπικών φορέων για την προβολή και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και των ειδών λαϊκής τέχνης της Ολύμπου και του Διαφανίου.

Με την παρουσία τους τίμησαν την έναρξη της έκθεσης ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Πρόεδρος της “Φυτώριο Α.Ε ” της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου κ. Μιχάλης Μπαριανάκης, ο Αντιδήμαρχος Ολύμπου Καρπάθου κ. Γιώργος Ε. Πρωτόπαπας, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Πειραιά- Αθηνών “Η Δήμητρα” κ. Μανώλης Κ. Διακογεωργίου, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Ολυμπιτών Ρόδου “Η Βρυκούς” κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο Γενικός Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ. Ηλίας Τσέρκης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Διαφανίου «Η Αναγέννηση» κ. Γιάννης Τσέρκης, ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Καρπάθου-Κάσου κ. Νίκος Οικονόμου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Νέων Ολύμπου – Διαφανίου κα Ευαγγελία Αγαπίου, ο τ. Πρόεδρος του Πολιτισμικού Οργανισμού Ολύμπου και Σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου – Κάσου κ. Γιώργος Ν. Τσαμπανάκης, ο τ. Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου κ. Γιώργος Η. Ζωγραφίδης, ο τ. Πρόεδρος της Αδελφότητας Ολυμπιτών Πειραιά-Αθήνας “Η Δήμητρα” κ. Μιχάλης Μηνατσής και πλήθος επισκεπτών.

Ο Έπαρχος ευχαρίστησε όσους στήριξαν την προσπάθεια τους εκθέτες- παραγωγούς καθώς και τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο και ιδιαίτερα τον Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα και Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής κ. Φιλήμονα Ζανετίδη ,τον συμπατριώτη μας Αντιπεριφερειάρχη κ. Ηλία Γ. Ζωγραφίδη, την Πρόεδρο της ΚΟΙΝΣΕΠ κα Σοφία Μπαλάσκα- Χαλκιά και τα μέλη της και ιδιαίτερα τα δύο νεαρά κορίτσια Σοφία Β. Τσαμπανάκη και Ευγενία Β. Μιχαλή οι οποίες κράτησαν την έκθεση ανοικτή καθόλη τη διάρκειά της.

Παράλληλα ο Έπαρχος ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Γεωργικού Συνεταιρισμού Ολύμπου « Ο Αγρότης » κ. Κώστα Μ. Τσαμπανάκη για την παραχώρηση της αίθουσας η οποία πρότεινε να γίνει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων καθώς και τον συμπατριώτη μας-ηλεκτρολόγο του Δήμου Καρπάθου κ. Βασίλη Ν. Τσαμπανάκη για τον ηλεκτροφωτισμό της αίθουσας.

Στο τέλος της διαδικασίας προσφέρθηκαν μέλι, λάδι, σουσαμωτά κουλούρια και ψιλοκούλουρα της Ολύμπου τα οποία αγοράστηκαν από το Επαρχείο από ντόπιους παραγωγούς και οι γυναίκες της ΚΟΙΝΣΕΠ πρόσφεραν λαχανόπιτες, λουκουμάδες, ξεροτή(γ)ανα, σταυροκούλουρα, κουσουμάες κα…

Στην έκθεση πήραν μέρος και εξέθεσαν τα προϊόντα τους οι παραγωγοί:

  1. Καλλιόπη Μιχαλή-Δράκου
  2. Αρχοντούλα Φιλιππίδη
  3. Καλλιόπη Χηράκη- Δράκου
  4. Ελένη Παπαβασίλη – Χηράκη
  5. Ειρήνη Παπαβασίλη
  6. Φούλα Παπαβασίλη – Χατζηδάκη
  7. Ειρήνη Χατζηπαπά- Τσαμπανάκη
  8. Νίκος Κ. Νταής
  9. Καλλιόπη Ι. Παυλίδη
  10. Μανώλης Μ. Μπαλασκάς
  11. Γιάννης Γ. Τσέρκης
  12. Μάκης Χαλκιάς
  13. Βασίλης Παπαβασίλης
  14. Ανεζούλα Λεντή – Ορφανού
  15. Άννα Καρελλά- Καρανικόλα
  16. Γιάννης Γ. Πρεάρης
  17. Καλλιόπη Τσέρκη- Χουβαρδά
  18. Άννα Ζωφραφίδη- Διακάκη
  19. Νίκος Ε. Ορφανος

Ο Έπαρχος Καρπάθου

Γιάννης Γ. Μηνατσής

(Πηγή: Δελτίο Τύπου Επαρχείου Καρπάθου-Κάσου)