Ενώ η Αστυπάλαια διεκδικεί να γίνει το «έξυπνο και πράσινο» νησί της Μεσογείου με ενεργειακή αυτάρκεια από ΑΠΕ, το Δημοτικό Συμβούλιο Καρπάθου αποδέχθηκε ομόφωνα  την από 25/9/2020 αρνητική γνωμοδότηση του δικηγόρου-επιστημονικού συνεργάτη του Δημάρχου  και αρνείται  την εγκατάσταση υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην θέση Κεφάλα των Πυλών, που βρίσκεται 2.5 χλμ. νοτιοδυτικά του οικισμού των Πυλών, 2 χλμ ΒΑ από το Φοινίκι και 1200 μέτρα από την παραλία.

Σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) ο σταθμός προβλέπεται να εγκατασταθεί σε  μια θαμνώδη έκταση 60 στρεμμάτων και περιλαμβάνει τρείς ανεμογεννήτριες ισχύος 6 MW, 3.500 φωτοβολταϊκά πάνελ συνολικής ισχύος 15 MW και  συσσωρευτές 3,75 MW εγγυημένης ισχύος.

Για την μεταφορά των μηχανημάτων προβλέπεται η διάνοιξη δρόμου 2.7 χλμ., ενώ η σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο του νησιού προβλέπεται να γίνει με υπόγεια καλώδια.

Το πιθανότερο είναι πως  οι Δημοτικοί Σύμβουλοι δεν πρόλαβαν να διαβάσουν την 12σέλιδη γνωμοδότηση που τους κοινοποιήθηκε μαζί με την πρόσκληση μια ώρα πριν την δια περιφοράς και με διαδικασία κατεπείγοντος συνεδρίαση του Δ. Συμβουλίου, παρότι η ΜΠΕ  είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τον Ιούλιο και υπήρχαν όλα τα χρονικά περιθώρια το θέμα  να τεθεί σε τακτική δια ζώσης ή έστω με τηλεδιάσκεψη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα διεξοδικής συζήτησης του.

Δορυφορική φωτογραφία της ευρύτερης περιοχής εγκατάστασης του υβριδικού σταθμού

Ερωτηματικά ακόμη αφήνει το γεγονός ότι ζητήθηκε  από δικηγόρο για να γνωμοδοτήσει για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και όχι από κάποιον Καρπάθιο  περιβαλλοντολόγο ή κάποιον ειδικό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), όπως είναι ο καθηγητής Πολυτεχνείου κ. Στέφανος Μανιάς, που εξ όσων γνωρίζουμε δεν αρνήθηκε ποτέ να προσφέρει τις υπηρεσίες  του στο Δήμο.

Το γεγονός αυτό και η δομή της γνωμοδότησης οδηγεί στο συμπέρασμα πως ο δικηγόρος-συνεργάτης του Δημάρχου κλήθηκε να αιτιολογήσει προειλημμένη απόφαση για άρνηση εγκατάστασης του σταθμού με νομικίστικα επιχειρήματα και όχι με περιβαλλοντικά κριτήρια.

Προεκλογικά όλες οι παρατάξεις τάσσονταν υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας  και κάποιοι μιλούσαν  για «Πράσινη Κάρπαθο».

Γι’ αυτό και προξένησε εντύπωση η ομόφωνη άρνηση της εγκατάστασης ενός υβριδικού σταθμού παραγωγής  που θα εκμεταλλεύεται τον αέρα και τον ήλιο και θα καταστήσει την Κάρπαθο αυτάρκη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας  που χρειάζεται.

Τα προβαλλόμενα επιχειρήματα κάθε άλλο παρά πειστικά κρίνονται όπως είναι το αναφερόμενο ότι οι τρεις ανεμογεννήτριες που θα τοποθετηθούν 2.5 χλμ νοτιοδυτικά των Πυλών θα επηρεάζουν αρνητικά την ζωή των βάτραχων, των νυχτερίδων και των πουλιών που ενδημούν στην ζώνη προστασίας τους στην Όλυμπο, που βρίσκεται 50 χλμ μακριά ή ότι θα επηρεάζουν την διατροφή των πουλιών που κατά την γνωμοδότηση έρχονται από την Σαρία στην Κεφάλα των Πυλών «για εύρεση τροφής».

Η γνωμοδότηση επικαλείται την ηχορύπανση που δήθεν θα προκαλούν οι ανεμογεννήτριες, όταν ο θόρυβος από την λειτουργία της σε απόσταση 600μ. από τον σταθμό θα είναι  μικρότερος των 45 ντεσιμπέλ, μικρότερος δηλαδή και από τον θόρυβο που προκαλεί ένα μικρό αιρκοντίσιον.

Θεωρεί ως αρνητικό ότι ο σταθμός θα υπερκαλύπτει τις ανάγκες της Καρπάθου σε ηλεκτρική ενέργεια, ενώ αυτό από μια άλλη σκοπιά θα έπρεπε να θεωρηθεί ως θετικό αφού θα καλύπτει  και τυχόν αύξηση των αναγκών του νησιού.

Κρίνει ως αρνητικό ότι η ΜΠΕ εστιάζεται στα πλεονεκτήματα της εγκατάστασης του σταθμού των ΑΠΕ σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση ενώ αυτό ακριβώς είναι το βασικό περιβαλλοντικό ζήτημα που έπρεπε να εξετασθεί και από το ΔΣ.

Το γεγονός ότι σήμερα οι ανάγκες καλύπτονται κατά 90%  από τον σταθμό της ΔΕΗ, που χρησιμοποιεί μαζούτ για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας  εκλύοντας καυσαέρια και διοξείδιο του άνθρακα  με τις εντεύθεν δυσμενείς συνέπειες στην κλιματική αλλαγή και το ανθρωπογενές περιβάλλον.

Τέλος αναφέρεται ότι δεν έχουν μελετηθεί άλλες εναλλακτικές θέσεις για την εγκατάσταση, εκτός των τριών που αξιολογούνται συγκριτικά στην ΜΠΕ χωρίς όμως να προσδιορίζεται έστω και ενδεικτικά μια από αυτές που θα ήταν καταλληλότερη της προτεινομένης.

Απορρίπτεται ακόμη και η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών πάνελ με το αιτιολογικό ότι θα καλύπτουν μεγάλη έκταση εδάφους που όμως είναι συνάρτηση της παραγόμενης ισχύος. Το ίδιο ισχύσει και για το μέγεθος των ανεμογεννητριών που συναρτάται με την ισχύ τους.

Αν όμως αποδέχονται κατ αρχήν την εγκατάσταση ΑΠΕ το ερώτημα που έπρεπε να απαντηθεί  είναι αν είναι προτιμότερο αντί των τριών (3) μεγάλων ανεμογεννητριών  ισχύος 2 MW που προβλέπονται για τον προτεινόμενο σταθμό, να τοποθετηθούν δεκαπέντε (15) σαν τις ανεμογεννήτριες που έχει εγκαταστήσει η δημοτική επιχείρηση στην περιοχή της Αρκάσας.

Ενώ  όμως το ΔΣ γνωμοδότησε αρνητικά για την εγκατάσταση του υβριδικού σταθμού με άλλη απόφασή του ενέκρινε την διάθεση 22.320 ευρώ για παροχή υπηρεσιών συμβούλου  για ίδρυση ενεργειακής κοινότητας, που θα είναι ένας συνεταιρισμός στον οποίο θα συμμετέχει και ο Δήμος με σκοπό «την  παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση ή πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς Α.Π.Ε ή Υβριδικούς Σταθμούς».

Από την μια  αρνούνται  την εγκατάσταση  υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το ήλιο και τον αέρα και από την άλλη διαθέτουν 22.300 ευρώ   για ίδρυση αστικού συνεταιρισμού με τον ίδιο σκοπό.

Αντί να επιδιωχθεί η συμμετοχή του Δήμου στο επιχειρηματικό σχέδιο ή να εξασφαλισθούν κάποια αντισταθμιστικά οφέλη για τον Δήμο ή τους κατοίκους της περιοχής, πέραν των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν, φαίνεται να επιλέγεται η ανάληψη του επιχειρηματικού ρίσκου για την δραστηριότητα αυτή από τον ίδιο τον Δήμο.

Ίσως αυτός ήταν ο πραγματικός λόγος της αρνητικής γνωμοδότησης και όχι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Αν  όμως αυτός ήταν ο λόγος άλλη θα έπρεπε να είναι η αιτιολογία της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου αφού η αρνητική απόφαση του Δ.Σ, ενδεχόμενα θα αποτελέσει αρνητικό προηγούμενο σε ενδεχόμενη προσπάθεια παρόμοιας εγκατάστασης και από την ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΕ ή την υπό ίδρυση ενεργειακή κοινότητα.

Ακόμη, απορίας άξιο είναι γιατί θα πρέπει να πληρωθούν σε κάποιον τρίτον 22.000 ευρώ για παροχή υπηρεσιών συμβούλου  για την ίδρυση της  ενεργειακής κοινότητας, ενώ θα  μπορούσε να ανατεθεί στον επιστημονικό συνεργάτη του Δημάρχου για θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, που κοστίζει στον Δήμο 1.960 ευρώ τον μήνα.

Σε κάθε περίπτωση θα είναι λάθος η «Ανεμόεσσα» και «ηλιόλουστη» Κάρπαθος να συνεχίζει να χρησιμοποιεί πετρέλαιο και μαζούτ για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται, συμβάλλοντας αρνητικά στην κλιματική αλλαγή και μολύνοντας την ατμόσφαιρα με καυσαέρια επιβλαβή για την υγεία των κατοίκων της.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ

———————————-

Αντίλογος από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου Μανώλη Παραγυιού

Αγαπητέ κ. Κανάκη, φίλε Νίκο,

παρακολουθώ την τακτική αρθρογραφία σου για κάθε θέμα που σχετίζεται με την Κάρπαθο.

Δικαίωμα του καθενός να έχει άποψη , όμως όταν την θέτει σε δημόσιο διάλογο θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα υπάρξει, πιθανόν, κι ο αντίλογος.

Ο αντίλογος από εμένα, αφορά στο κείμενο σου επί της αρνητικής γνωμοδότησης για την κατασκευή του υβριδικού πάρκου, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Δεν θα μπω σε επιμέρους λεπτομέρειες επί της γνωμοδότησης, έχουν δημοσιευθεί και είσαι γνώστης αυτών.

Θα σταθώ σε μια πιο θεμελιώδη προσέγγιση.

Είναι δυνατόν να αμφισβητείται μια ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου;

Είναι δυνατόν όλοι οι εκλεγμένοι από τον Καρπαθιακό λαό να μην θέλουν την πρόοδο του Νησιού μας;

Είναι δυνατόν όλοι να είναι εναντίον των Α.Π.Ε.;

Η απάντηση είναι ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ!

Δεν θα πιάσω λέξη προς λέξη να απαντήσω στο κείμενο όμως ένα βασικό τμήμα που “βγάζει μάτι” όπως λέμε στην καθομιλουμένη.

Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία επιλογή, όπως αναφέρεις, μεταξύ του ρυπογόνου εργοστασίου της ΔΕΗ και των “καθαρών” πηγών ενέργειας.

Το ποσοστό που μπορεί, βάσει νόμου, να απορροφήσει το δίκτυο από τις ΑΠΕ είναι ήδη καλυμμένο.

Άρα όποια επένδυση κι αν γίνει μέχρι και το 2028, έτος που προβλέπεται στα χαρτιά η διασύνδεση με την ηπειρωτική χώρα, δεν θα καταργήσει την παραγωγή κατά 80%, με ντιζελομηχανές.

Μιλάμε για διασύνδεση το 2028, όταν γνωρίζουμε ότι τα έργα αυτά καθυστερούν πολύ περισσότερο από το χρονοδιάγραμμα τους.

Σαν Δημοτικοί Σύμβουλοι ορκιστήκαμε να προστατέψουμε τα συμφέροντα του Καρπαθιακού λαού.

Το να παραχωρήσεις δωρεάν γη σε μία ιδιωτική εταιρεία, ώστε αυτή να παρέμβει – με άγαρμπο τρόπο – στο φυσικό σου περιβάλλον χωρίς να έχεις κανένα απολύτως αντισταθμιστικό όφελος αντιβαίνει στα συμφέροντα αυτά.

Κι όταν μιλώ για αντισταθμιστικό όφελος δεν εννοώ μόνο τα άμεσα, φτηνότερη ή δωρεάν παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και τα έμμεσα όπως η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Είναι γνωστό ότι τα υβριδικά πάρκα παράγουν ελάχιστες έως και μηδενικές σταθερές θέσεις εργασίας στον τόπο τον οποίο τοποθετούνται.

Επίσης, καθαρά οικονομοτεχνικά, το να παραχωρήσεις τις πιο παραγωγικές εκτάσεις του νησιού με τις συνθήκες που ανέφερα αποκλείει εσένα, τον κάτοικο του νησιού και την κοινωνία σου από το οποιοδήποτε μελλοντικό όφελος.

Η ενεργειακή κοινότητα, την οποία θα δημιουργήσει σύντομα ο Δήμος, είναι ο φορέας που θα εξασφαλίσει το όφελος αυτό.

Τέλος, βασικό θέμα σε μία τέτοια επένδυση αποτελεί ο σεβασμός του περιβάλλοντος και η πρόβλεψη να μην επηρεάζει την χλωρίδα και την πανίδα του τόπου. Πίστεψε με, δεν είδα σε αυτό το φαραωνικών διαστάσεων πάρκο καμία μέριμνα επ’ αυτού.

Εν κατακλείδι, ευπρόσδεκτες οι επενδύσεις στο Νησί μας αλλά όχι με… αποικιοκρατικούς όρους.

Εύχομαι μέσα από τον δημόσιο αυτό διάλογο να καταλάβεις κι εσύ, κι ο κόσμος που μας διαβάζει, ότι τέτοιου είδους  θέματα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται επιφανειακά αλλά εμπεριστατωμένα και με καθαρό μυαλό.

Αγαπητέ Νίκο, σε ευχαριστώ που μου έδωσες την ευκαιρία να ενημερώσω τους Απανταχού Καρπαθίους επί του θέματος. Το έκανα χωρίς να χρησιμοποιήσω “επιστημονική γλώσσα” για να είμαι απολύτως κατανοητός από όλους .

Πίστευα και πιστεύω ότι  κοινός τόπος όλων όσων αγαπούν την Κάρπαθο πρέπει να είναι το συμφέρον αυτής και των κατοίκων της.

Και το συμφέρον της Καρπάθου δεν προασπίζεται όταν αμφισβητούμε τα πάντα, ακόμη κι αυτά τα οποία- όπως και να τα κοιτάξεις – δεν είναι αμφισβητούμενα.

Με την πρέπουσα τιμή ,

Εμμανουήλ Ι. Παραγυιός
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου