Συνεδρίαση Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου στις 6/11/2020
07/11/2020
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ
Γραφείο Δημάρχου
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 6 Νοεμβρίου 2020 συνεδρίασε το  Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καρπάθου για τα παρακάτω θέματα:

α) Προτάσεις για την πρόληψη και καταστολή του COVID-19
β) Προτάσεις για εύρεση χώρου προσωρινής φιλοξενίας λαθρομεταναστών σε περίπτωση που εισέλθουν στο νησί.

Σχετικά με το δεύτερο θέμα, ειπώθηκε ότι, στην επόμενη συνεδρίαση να έχουν προετοιμάσει τεκμηριωμένες προτάσεις τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου.

Τέλος αποφασίστηκε, να συνεδριάζει το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας κάθε Παρασκευή στις 11.00 π.μ.

Κάρπαθος 07 Νοεμβρίου 2020

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας
Ιωάννης Λυριστής

Αντίστοιχο Δελτίο τύπου στις 7 Δεκεμβρίου που υπογράφεται από τον κ. Δήμαρχο και καταλήγει: ‘‘…Στο όργανο πολιτικής προστασίας ουδέποτε αποφασίσαμε φιλοξενία μεταναστών και μάλιστα στο συγκεκριμένο χώρο όπου αναφέρεται. Πρέπει να γίνει σαφές σε όσους διάβασαν αυτή την “περίεργη” ανάρτηση ότι τέτοιο θέμα δεν υφίσταται

σημ΄: “περίεργη” χαρακτηρίζεται η ανάρτηση του Ν. Αλεξιάδη κλπ από την οποία είναι και η φωτό του Σταδίου.

Δημοτικό Στάδιο Καρπάθου. Φωτό: Νίκος Αλεξιάδης

Αποφεύγοντας κάθε επιμέρους σχόλιο και κάθε επιμέρους αντίφαση, αναρτήσεις και διαψεύσεις καθώς και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα του ενός μηνός που μεσολάβησε μεταξύ των δύο προαναφερομένων αναρτήσεων Δ.Τ. θεωρώ καθήκον μου να επισημάνω προς όλους τα εξής:

α) Το ΣΤΟ δεν έχει αρμοδιότητες για την άσκηση μεταναστευτικής πολιτικής. Αυτές ανήκουν στο αρμόδιο υπουργείο.

β) Η διαχείριση τέτοιων καταστάσεων (έστω και προσωρινά) υπερβαίνει σαφώς τις τοπικές δυνατότητες και η τάξη μεγέθους του δήμου μας είναι απαγορευτική για τέτοια παρακινδυνευμένα παίγνια.

γ) Αποτελεί “μείζονα αστοχία” η εμφάνιση του συγκεκριμένου θέματος στα υπό συζήτησιν θέματα του Σ.Τ.Ο.

δ) Παραλείπω ότιδήποτε άλλο και καλώ όλους να συνταχθούν με την δήλωση του κ Δημάρχου: “…Τέτοιο θέμα δεν υφίσταται” θέλω να πιστεύω ότι το εννοεί …και αυτό σημαίνει ότι το θέμα θεωρείται λήξαν και δεν θα επανέλθει ποτέ όχι μόνο στο ΣΤΟ, που είναι εξ ορισμού αναρμόδιο, ως ‘‘τοπικό” όργανο, να αποφασίζει για ζητήματα ευρύτερης πολιτικής στα οποία μάλιστα εμπλέκονται διεθνείς οργανισμοί, Ύπατες αρμοστείες, ΜΗΚΥΟ, αλληλέγγυοι, προσκήνια και παρασκήνια που υπερβαίνουν τις ισχνές διαχειριστικές του επάρκειες, αλλά  και σε κανένα άλλο συλλογικό ή μη όργανο του Δήμου Καρπάθου…

Η εμπειρία των άλλων νησιών με ”τέτοιες δομές” είναι τραγική.
Ρωτήστε τους Δημάρχους τους και αποφύγετε την “παγίδα”.

ε) Οι αποφάσεις αυτές και η ευθύνη τους σε τοπικό επίπεδο είναι ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ, μην επικαλείσθε υπηρεσιακούς παράγοντες που εκπροσωπούνται στο ΣΤΟ και λειτουργούν με τους δικούς τους αυστηρούς ιεραρχικά κώδικες (και καλά κάνουν).

στ) Η απάντηση είναι μια λέξη ΟΧΙ…, αδυνατούμε…!

Καλές γιορτές, με πατριωτικούς χαιρετισμούς

ΜΙΧΑΗΛ Φ. ΧΑΝΙΩΤΗΣ
Όθος Καρπάθου,12/12/2020