Την επιτακτική ανάγκη η Πολιτεία να σκύψει στα σημαντικά προβλήματα που έχουν σημειωθεί κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, υπογραμμίζει σε συνέντευξη του στο DailyPharmaNews ο Πρόεδρος της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας, Αμ. Επίκ. Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ, Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός.
Όπως λέει θα πρέπει να εφαρμοστούν συστηματικοί και ανά τακτά χρονικά διαστήματα, π.χ. ανά 15νθήμερο ή ακόμα και ανά εβδομάδα, έλεγχοι του προσωπικού των ΜΦΗ με rapid test. «Είναι, όμως, απολύτως απαραίτητο το κόστος για τον τακτικό αυτό έλεγχο με rapid test να αναληφθεί σε έναν βαθμό τουλάχιστον από τον ΕΟΔΥΥ και επίσης να επιτραπεί νομοθετικά η προμήθεια των rapid test από τις ίδιες τις μονάδες, οι οποίες θα καλύψουν και το κόστος, εφόσον απαιτείται συχνότερος έλεγχος».
Χαμηλότερη η θνητότητα στις ΜΦΗ σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες
Σε ό,τι αφορά στα κρούσματα στις ΜΦΗ ο κ. Καραϊτιανός επισημαίνει ότι κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο τώρα διανύουμε, δυστυχώς η εξωγενής μετάδοση του ιού, κυρίως μέσω μεμονωμένων μελών του προσωπικού, οδήγησε σε ορισμένες από τις μονάδες σε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων με συνοδό νοσηρότητα και ενίοτε θνητότητα, που ωστόσο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, έναντι των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών.
Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών αποτελούν στη χώρα μας το 21,7% του συνολικού πληθυσμού. Είναι εξ’ ορισμού η ηλικιακή ομάδα που χαρακτηρίζεται ως ευπαθής και ευάλωτη σε χρόνιες ασθένειες, αλλά και σε ιογενείς λοιμώξεις. Είναι η ομάδα εκείνη των συνανθρώπων μας για την οποία πολλοί παίρνουμε έξτρα μέτρα προστασίας, τροποποιούμε τη ζωή μας, ή στερούμε την παρουσία μας κι εμείς στερούμαστε τη δική τους, προκειμένου να τους προφυλάξουμε από τη θανατηφόρο πανδημία.
Η εικόνα που έχουμε από το πρώτο εξάμηνο του 2020 από τις 295 περίπου Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων που λειτουργούν νόμιμα στη χώρα μας, σε σχέση με την αντιμετώπιση του Covid-19 ήταν πολύ ικανοποιητική, λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας.
Καμία σχέση η εικόνα από το πρώτο κύμα
«Η δυναμικότητα των μονάδων αυτών ανέρχεται περίπου σε 14.500 κλίνες και τα κρούσματα κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας ήταν μονοψήφιος αριθμός. Σε αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα συνετέλεσαν τα αυστηρά μέτρα προφύλαξης που ελήφθησαν έγκαιρα με την εφαρμογή κανόνων ασηψίας και αντισηψίας από το προσωπικό των μονάδων αλλά και την καθολική απαγόρευση του επισκεπτηρίου από συγγενείς των φιλοξενουμένων που επιβλήθηκε από τα μέσα Φεβρουαρίου. Αξιοσημείωτη είναι η απόλυτη συμμόρφωση στα σκληρά αυτά μέτρα, τόσο των συγγενών των νοσηλευομένων, όσο και ιδιαίτερα του νοσηλευτικού προσωπικού και των λοιπών εργαζομένων των μονάδων οι οποίοι τήρησαν ευλαβικά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας για την αποφυγή έκθεσής τους στον ιό και εν συνεχεία μετάδοσής τους στους ηλικιωμένους τροφίμους».
Ωστόσο, η χαλάρωση όλων μας κατά τους θερινούς μήνες και ο εφησυχασμός από τα καλά αποτελέσματα της επιτυχούς αντιμετώπισης στη χώρα μας ανέτρεψαν σε έναν βαθμό την εξαιρετική εικόνα, αναφέρει ο γνωστός χειρουργός.
«Πρέπει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι ηλικιωμένοι της χώρας μας έχουν αποδείξει ότι μπορούν να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών για την αποφυγή μόλυνσής τους από τον ιό.
Ενδεικτικά αναφέρω έκθεση του ΕΟΔΥΥ από τις 26 Οκτωβρίου 2020 που δείχνει ότι τα νέα κρούσματα σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών ήταν σημαντικά λιγότερα σε σχέση με τα κρούσματα στις ηλικίες από 18-64 ετών και μάλιστα με μεγάλη διαφορά».
DailyPharmanews.gr | Τάνια Η. Μαντουβάλου