Τη Τρίτη 03/11/2020 πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση της  επιτροπής υγείας του Δήμου Η.Ν Κάσου με το τοπικό συντονιστικό όργανο της Πολιτικής Προστασίας  με την παρουσία του Δημάρχου και εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων, υγειονομικών εκπροσώπων και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

ΚΑΣΟΣ

Ανταλλάχτηκαν απόψεις και εκτιμήσεις της κατάστασης ύστερα από τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις όσον αφορά την πανδημία του  COVID19 στη χώρα. Ιδιαίτερα δε για το νησί μας, αποφασίστηκε να συνταχθεί ένας πίνακας σχετικός με πληροφορίες για τα ατομικά μέτρα υγειονομικής προστασίας που πρέπει να εφαρμόζουν οι μόνιμοι κάτοικοι καθώς επίσης και οι επισκέπτες, όπως:

  1. Απαγόρευση εισόδου σε υπηρεσίες και καταστήματα χωρίς μάσκα.
  2. Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων και υπηρεσιών όταν υπάρχουν πάνω από δύο άτομα.
  3. Απαραίτητη η ύπαρξη αντισηπτικού διαλύματος/gel στην είσοδο καταστημάτων και υπηρεσιών.
  4. Συχνή απολύμανση τραπεζοκαθισμάτων, πόμολων κλπ στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος: καφέ, μπαρ, εστιατόρια.
  5. Συχνή αντισηψία χεριών στα σούπερ μάρκετ κάθε 2-3 πελάτες αν είναι δυνατόν.
  6. Σωστή χρήση της μάσκας (να καλύπτεται στόμα και μύτη) και συχνή αλλαγή αυτής καθώς δεν πρέπει να φοριέται η ίδια για πολλές ώρες ή μέρες.
  7. Αποφυγή συνωστισμού σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, ιερούς ναούς, καταστήματα.
  8. Αποφυγή επαφών των επισκεπτών του νησιού με τους μόνιμους κατοίκους, για τουλάχιστον 10 ημέρες.
  9. Προληπτική παραμονή στο σπίτι, παιδιών που εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα (πυρετός,βήχας) έστω και ελαφρά, για τουλάχιστον 2-3 ημέρες ή μέχρι την υποχώρηση τους.
  10. Η καθαριότητα είναι το σημαντικότερο μέτρο αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για lock-down για τουλάχιστον ένα μήνα, τίθενται σε ισχύ οι περιορισμοί που ίσχυαν και την άνοιξη, με εξαίρεση τη λειτουργία των δημοτικών σχολείων κ.α. Θα ισχύσουν από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020 τα sms καθώς επίσης και τα έντυπα για τις μετακινήσεις των κατοίκων που ήδη διατίθενται από την γραμματεία της εισόδου του Δημαρχείου Ηρωικής Νήσου Κάσου.

Ενημέρωση για τα εμβόλια:

  1. Το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου , συνιστάται σε άτομα άνω των 65 ετών και σε άτομα με πνευμονοπάθειες, καρδιακά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη, νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς.
  2. Το εμβόλιο της γρίπης, συνιστάται σε άτομα άνω των 60 ετών και σε άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας με νεφρική νόσο, διαβήτη, δρεπανοκυτταρική αναιμία, ανοσοκαταστολή, καρκινοπαθείς, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τροφίμους γηροκομείων, έγκυες γυναίκες και συγγενείς ατόμων υψηλού κινδύνου.