Την Δευτέρα, 28/09/2020 επισκέφθηκε την Ηρωϊκή Νήσο Κάσο η κα. Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, Πρόεδρος της επιτροπής “Ελλάδα 2021”, που αποτελεί το εντεταλμένο όργανο της πατρίδας μας για τον προγραμματισμό των επετειακών εκδηλώσεων της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από το ξεκίνημα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Την Πρόεδρο συνόδευσαν οι καθηγητές και μέλη της Ολομέλειας της Επιτροπής, κκ Παναγιώτης Ροϊλός, Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Νίκος Κανελλόπουλος, Δέσποινα Μουζάκη και ο Διευθυντής Λειτουργίας της Επιτροπής κ. Θανάσης Κανταρτζής.

ΓΙΑΝΝΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ-ΜΙΧΑΛΗΣ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ

Μετά την υποδοχή της Προέδρου και της ομάδας της στο γραφείο του Δημάρχου, ακολούθησε η προγραμματισμένη συνάντηση στην Δημοτική Βιβλιοθήκη «Νικόλαος Μαυρής». Εκεί,  παρουσία του Δημοτικού συμβουλίου και εκπροσώπων των θεσμών και υπηρεσιών του νησιού, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος ανέφερε:

«Στον αγώνα της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας η Κάσος και οι Κασιώτες βρέθηκαν, όχι τυχαία, στην πρωτοπορία και έφτασαν να πληρώσουν βαρύ τίμημα για την ολόψυχη συμμετοχή τους σ’ αυτόν με το τραγικό ολοκαύτωμα του νησιού τους. Πέρα από τις άμεσες θυσίες των Κασιωτών αγωνιστών στις ναυμαχίες του κατά θάλασσαν αγώνα, αυτή είναι η κατάθεση του τόπου μας στο θησαυροφυλάκιο της Ελληνικής Ελευθερίας.»

H Γιάννα Αγγελοπούλου επισκέφθηκε το Μουσείο Κάσου

Επιπλέον ο Δήμαρχος Μιχάλης Ερωτόκριτος παρουσίασε τις προτάσεις του Δήμου Ηρωικής Νήσου Κάσου:

  1. Πανηγυρική επέτειος μνήμης του Ολοκαυτώματος του 2021 (5-7/6/21)  υγειονομικών συνθηκών  επιτρεπουσών, καθώς και την ανάδειξη της Κάσου ως σημείου συνάντησης τόπων που έχουν υποστεί ολοκαύτωμα.
  2. Συνέδριο με θέμα : “Τεκμηρίωση της Ιστορίας της Ηρωικής Νήσου Κάσου “.
  3. Μουσικό-θεατρική εκδήλωση  στο  ″Ηρώδειο″  με τίτλο« Ηρωική Νήσος Κάσος , η ιστορία στην άκρη του χάρτη».
  4. Εικαστική έκθεση  με θέμα: “H Ναυτοσύνη  των Κασιωτών –  Η Ηρωϊκή νήσος Κάσος αφηγείται.” ( Διάρκεια 4 μηνών )
  5. Κατασκευή  της μαρμάρινης προτομής του Κασιώτη Ηρώα, του πλοιάρχου Μάρκου Μαλλιαράκη, στην οδό των Ηρώων, στο Πεδίο  του Άρεως  στην Αθήνα.
  6. Συγγραφή και έκδοση της μακραίωνης ιστορίας  της Κάσου από ειδικά καταρτισμένους επιστήμονες, που θα αποτελέσει  παρακαταθήκη  για το μέλλον.

Στιγμιότυπο από την προγραμματισμένη συνάντηση στην Δημοτική Βιβλιοθήκη «Νικόλαος Μαυρής».

Στιγμιότυπο από την προγραμματισμένη συνάντηση στην Δημοτική Βιβλιοθήκη «Νικόλαος Μαυρής».

Οι προτάσεις κατατέθηκαν στην πλατφόρμα της επιτροπής στις 31/07/2020, με την επιμέλεια της Δημοτικής συμβούλου Κατερίνας Χειμωνέτου, σε συνεργασία με τα μέλη της επιτροπής «Πολιτιστικής Διαχείρισης, επικοινωνίας και προβολής» του Δήμου.

Επιπλέον ο Δήμαρχος πρόσθεσε τρεις νέες προτάσεις, η υλοποίηση των οποίων θα παραμείνουν  στο  διηνεκές  και  θα  αποτελούν λαμπρό ενθύμημα της ιστορία μας:

  1. Ανάδειξη και κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου  που έγινε η αποβίβαση των Τουρκο-Αιγυπτίων στην τοποθεσία Αντιπέρατος.
  2. Συντήρηση και χρήση  ως εκθεσιακού   χώρου  και  χώρου πολλαπλών εκδηλώσεων του  παλαιού γυμνασίου του νησιού σε μέρος όπου θα περιλαμβάνονται αντικείμενα  της εποχής  της επανάστασης  και του ολοκαυτώματος.
  3. Ίδρυση σχολής Καραβομαραγκών σε επίπεδο ΙΕΚ στη Κάσο, μια δράση που έχει συζητηθεί ήδη στη Βουλή  στο πλαίσιο συζήτησης του νομοσχεδίου για την παιδεία και έτυχε αποδοχής.

Έπειτα, η Πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη ανέφερε: «Η Κάσος είναι ένα σύμβολο αγώνα, θυσίας και αναγέννησης. Εδώ, το 1824, οι Κασιώτες έδωσαν μόνοι τους μια μάχη άνιση απέναντι στον αιγυπτιακό και οθωμανικό στόλο. Αντιστάθηκαν σθεναρά. Και αν δεν υπήρχε η προδοσία, όπως πολλοί λένε, ίσως να μην έπεφτε το νησί. Περισσότεροι από 2000 Κασιώτες σκοτώθηκαν, ενώ από τον άμαχο πληθυσμό που επέζησε από την σφαγή 2000 άνθρωποι πουλήθηκαν σε σκλαβοπάζαρα. Και όμως ο τόπος ξαναγεννήθηκε, προχώρησε μπροστά και σήμερα το νησί προοδεύει, αναπτύσσεται και κοιτάζει με αισιοδοξία το μέλλον. Το 2021 θα είμαστε δίπλα στους Κασιώτες, για να τιμήσουμε όλοι μαζί τη μεγάλη εθνική μας επέτειο με τον τρόπο που της αξίζει. Μπαίνοντας στον τρίτο αιώνα της σύγχρονης ιστορίας μας, θα δείξουμε ότι ενωμένοι, μπορούμε να προοδεύουμε. Θα στείλουμε το μήνυμα του σύγχρονου πατριωτισμού από κάθε γωνιά της χώρας, από κάθε μέρος της Ελλάδας. Το μήνυμα μιας χώρας περήφανης που θα συνεχίσει να γράφει μια σπουδαία ιστορία».

Στιγμιότυπο από την επισκεψη της κ. Γιάννας Δασκαλάκη -Αγγελοπούλου στην Κάσο.

Η Προέδρος της Επιτροπής “ΕΛΛΑΔΑ 2021” Γιάννα Δασκαλάκη-Αγγελοπούλου στην Κάσο.

Επιπλέον, τα μέλη της επιτροπής,  αναφέρθηκαν με την ίδια θέρμη στην ιστορία της Κάσου. Για  τις προτάσεις που κατέθεσε ο Δήμος η κα Δέσποινα Μουζάκη ανέφερε ότι: «Η Κάσος είναι ένα ζωντανό μέρος. Διαβάσαμε τις προτάσεις σας με πολύ ενδιαφέρον και θα μας βρείτε αρωγούς στα σχέδιά σας για το αύριο» ενώ ο κ. Νίκος Κανελλόπουλος ανέφερε σχετικά με τις προτάσεις ότι: «Παράθυρο στο μέλλον σημαίνει βιώσιμες δράσεις που θα φέρουν και έσοδα στον τόπο, μέσα από τον τουρισμό και την προσέλκυση της ομογένειας». Και επισήμανε την μονιμοποίηση της εικαστικής έκθεσης που θα αποτελέσει την βάση για την πραγματοποίηση ψηφιακού μουσείου, την διαδικτυακή πραγματοποίηση και μετάδοση του συνεδρίου, την μετάδοση με live-streaming των πολιτιστικών εκδηλώσεων που προτείνονται.

Στιγμιότυπο από την επισκεψη της κ. Γιάννας Δασκαλάκη -Αγγελοπούλου στην Κάσο.

Επίσκεψη στο παραδοσιακό Κασιώτικο σπίτι της κ.Ιουλίας Δασκαλάκη

Μετά το πέρας της συνάντησης, η Πρόεδρος της επιτροπής και η ομάδα της επισκέφθηκαν την Αρχαιολογική Συλλογή Κάσου, το παραδοσιακό Κασιώτικο σπίτι της κα. Ιουλίας Δασκαλάκη και τον Ι.Ν του Αγίου Σπυρίδωνος.

Ο Δήμος της Ηρωϊκής Νήσου Κάσου ευχαριστεί  θερμά όλους όσους συνέβαλαν εθελοντικά και με προθυμία στην επιτυχημένη πραγματοποίηση αυτής της επίσκεψης.