Από την εποχή του μεγάλου ευπατρίδη Μανώλη Αθανασιάδη από το Γεννάδι της Ρόδου, οι Δωδεκανήσιοι συνεχίζουν την ακάματο πορείας τους στην διδασκαλία και στην προώθηση των Ελληνικών γραμμάτων στην Αμερική.
Ο αείμνηστος Αθανασιάδης υπήρξε καθηγητής της Ελληνικής γλώσσας στο Columbia University και αυτοί που τον ακολούθησαν υπηρέτησαν και υπηρετούν ως δάσκαλοι και διευθυντές σε ελληνικά σχολεία ενώ άλλοι διδάσκουν σε πανεπιστήμια. Σ’ αυτό τον ατέρμονα αγώνα της Ομογένειας πρωτοστατούν δυο Δωδεκανήσιοι.
Στο Δημοτικό μάθαμε ότι «η Θρησκεία και η Ελληνική Παιδεία πάνε χέρι-χέρι» και αυτό πάλι βλέπουμε με τον διορισμό του καθηγητή Δημοσθένη Τριανταφύλλου από τον Μητροπολίτη Ευάγγελο Κουρούνη διευθυντή των Ελληνικών σχολείων της Μητρόπολης του New Jersey. Εκτός από την πολιτεία του New Jersey, η Μητρόπολη περιλαμβάνει στους κόλπους της όλες τις εκκλησίες και τα εκκλησιαστικά ιδρύματα που βρίσκονται τις πολιτείες Delaware, Maryland, Virginia και μέρος της Pennsylvania.
Συνολικά σ’ αυτές τις κοινότητες λειτουργούν 44 ημερήσια και απογευματινά σχολεία διασκορπισμένα στις πέντε πολιτείες με 120 δασκάλους και δασκάλες. Μεγάλο και δύσκολο το έργο για ένα διευθυντή, αλλά όχι για τον κ. Τριανταφύλλου που εκτός της μόρφωσης και της πείρας τον διακρίνει ο άδολος πατριωτισμός. Μεταξύ των άλλων ο Δημοσθένης υπήρξε ο πρώτος διευθυντής του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια της Νέας Υόρκης.
Στόχο έχει βάλει να αναβαθμίσει όσον το δυνατό περισσότερα απογευματινά σχολεία σε ημερήσια. Παράλληλα χρησιμοποιώντας την πείρα του από το σχολείο της εκκλησίας της Ανάληψης στο Fairview NJ προγραμματίζει να προσθέσει τρείς τάξεις σε ορισμένα από τα ημερήσια σχολεία, αναβαθμίζοντας τα από Δημοτικά σε Δημοτικά-Γυμνάσια. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκει να κρατήσει για τρία ακόμη χρόνια μερικές εκατοντάδες Αμερικανό-γεννημένα ελληνόπουλα κοντά στα Ελληνικά γράμματα και στις Ελληνορθόδοξες ρίζες τους.
Εκτός από την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας και της ελληνοπρεπούς μόρφωσης, το πρόγραμμα που εκπονεί επιδιώκει να δημιουργήσεις γέφυρες με την πατρίδα. Προγραμματίζει μαθητικές επισκέψεις στην Ελλάδα για να δώσει στα παιδιά και στα εγγόνια μας την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις ρίζες τους.
Και ενώ όλα βάδιζαν σωστά και είχαν πάρει τον δρόμο τους, παρουσιάστηκε από το πουθενά ο κορονοϊός, έκλεισε εκκλησίες και μαζί και τα σχολεία και ανέτρεψε όλα τα σχέδια. Αλλά όχι για πολύ καιρό γιατί όπως λέγει μια Δωδεκανησιακή παροιμία, «ο καλός ο κατεργάρης ξέρει κι’ άλλο μονοπάτι», και αυτό το μονοπάτι δεν ήταν άλλο παρά η νέα τεχνολογία.
Κάλεσε σε τηλεδιάσκεψη όλο το διδακτικό προσωπικό και έγιναν μαθήματα διαδικτυακής διδασκαλίας και όπως αόρατος είναι ο κορονοϊός το ίδιο αόρατο είναι και το αντίδοτο φάρμακο. Τα μαθήματα συνεχίζονται διαδικτυακά και μόνο οι εξετάσεις αναβλήθηκαν για τον Σεπτέμβριο. Οι φετινές επισκέψεις που είχαν προγραμματιστεί για την Ελλάδα αναβλήθηκαν για το 2021, την χρονιά που ο απανταχού Ελληνισμός θα γιορτάσει τα 200 χρόνια της Παλιγγενεσίας του. Την τηλεδιάσκεψη παρακολούθησε ο Μητροπολίτης Ευάγγελος ο οποίος ικανοποιημένος και ενθουσιασμένος είπε: «ανοίγει νέος ορίζοντας σκέψης».
Μανώλης Κασσώτης