Έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό σε ηλικία 78 ετών
Ο καθηγητής καρδιολογίας και τέως Υπουργός Δημήτρης Κρεμαστινός έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό, σήμερα το πρωί στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.
Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, Καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, έχει διατελέσει υπουργός Υγείας και Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων και το 2015 εξελέγη Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Έχει εκλεγεί βουλευτής στα Δωδεκάνησα με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Υπήρξε προσωπικός ιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου.
Γεννήθηκε την 1η Μαΐου του 1942 στη Χάλκη Δωδεκανήσου και μεγάλωσε στον Αρχάγγελο Ρόδου. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεκπαιδεύθηκε με υποτροφία του κράτους στη σύγχρονη καρδιολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Royal Postgraduate Medical School, St. Thomas Hospital, Guy’s Hospital 1973-1976).
Ένας οραματιστής επιστήμονας
Ακολούθησε ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Ως πανεπιστημιακός ιατρός, δημιούργησε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Εμφράγματος και Στεφανιαίας Νόσου. Διετέλεσε διευθυντής του καρδιολογικού τμήματος του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών, καθώς και διευθυντής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, όπου δημιούργησε το Β΄ Καρδιολογικό Τμήμα. Είναι ομότιμος καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει διατελέσει πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο Έμορυ της Ατλάντα, καθώς και σε αυτό του Βελιγραδίου. Για το έργο του έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών και την American Heart Association (Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία).
Ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974 και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του από το 1996.Στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (1993 – 1996), χρημάτισε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Εξελέγη βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ αρχικά από το 2000 ως το 2004. Επανεξελέγη το 2009 και ήταν βουλευτής μέχρι το 2019. Έχει διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής καθώς και Αντιπρόεδρος της.
Έχει συγγράψει ακαδημαϊκά συγγράμματα, καθώς και βιβλία για το ευρύ κοινό σχετικά με την καρδιολογία (Αναζητώντας τα μυστικά της καρδιάς και Μπορούμε να νικήσουμε τις καρδιοπάθειες) και πάνω από 2500 επιστημονικές εργασίες, εκ των οποίων 486 έχουν δημοσιευθεί σε μεγάλα διεθνή ερευνητικά περιοδικά με υψηλό impact factor. Κυριότερες μονογραφίες του είναι η Διδακτορική διατριβή του (ως Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών): Η συγκέντρωση του C3 κλάσματος του συμπληρώματος στην εχινοκοκκίαση, η υφηγεσία: Η επίδραση της εναπόθεσης του σιδήρου στη λειτουργικότητα του μυοκαρδίου, Διαστολική λειτουργία της αριστερής κοιλίας και Preconditioning.
Η πολιτική του πορεία
Ο διακεκριμένος επιστήμονας και καθηγητής καρδιολογίας διετέλεσε μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974 και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του από το 1996. Στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (1993 – 1996), χρημάτισε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Με τον Ανδρέα Παπανδρέου συνδεόταν μ βαθιά και μακρόχρονη φιλία και υπήρξε θεράπων ιατρός του κατά τη νοσηλεία του στο Ωνάσειο. Εξελέγη βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ αρχικά από το 2000 ως το 2004. Επανεξελέγη το 2009 και ήταν βουλευτής μέχρι το 2019. Έχει διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής καθώς και Αντιπρόεδρος της.
Η φιλία του με τον Ανδρέα Παπανδρέου
Ο Δημήτρης Κρεμαστινός μιλούσε πάντα για τον Ανδρέα Παπανδρέου με θαυμασμό. Σε ένα αφιέρωμα με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου στο “Κανάλι της Βουλής”, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής αποκάλυψε διάφορες πτυχές για τη ζωή και την πολιτική του.
Αρχικά ο Δ. Κρεμαστινός τον περιέγραψε με “3 Άλφα”, ως “Απρόβλεπτο, Αιφνίδιο για φίλους και αντιπάλους και Αποφασιστικό. Έκανε κινήσεις που δεν περίμεναν οι αντίπαλοί του, αυτός ήταν ο κώδικας πολιτικής σκέψης του”.
Ο Δημήτρης Κρεμαστινός αποκάλυψε ακόμα την προσπάθεια του Αντρέα Παπανδρέου να διασώσει την Γιουγκοσλαβία και την επιμονή της Κυβέρνησης Κλίντον να στηρίξει την Τουρκία και όχι τη διάσωση της γειτονικής χώρας και τον χαρακτήρισε “τρομερό παίκτη του πόκερ στην εξωτερική πολιτική”.
Μίλησε για τα νομοσχέδια για την υγεία και την παιδεία. Το μεν πρώτο, παρότι ήταν έτοιμο και αποφασισμένο, δεν προχώρησε μετά το θάνατο του Α. Παπανδρέου ενώ το δεύτερο δεν προχώρησε λόγω πιέσεων από οργανωμένα συμφέροντα. Όπως είπε ο κ. Κρεμαστινός “θεμελίωσε το κοινωνικό κράτος ο Ανδρέας Παπανδρέου”.
Ο κ. Κρεμαστινός αποκάλυψε ότι πασίγνωστο σύμβολο της Αριστεράς είχε προτείνει τον Παπανδρέου να μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ σε κόμμα αριστοκρατίας τονίζοντας του ότι ο ελληνικός λαός αρνείται να μπει στο σωστό δρόμο.
Μίλησε για τη σχέση αμοιβαίου σεβασμού που είχε ο Παπανδρέου με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή αλλά και τη “σκοτεινή” όπως την χαρακτήρισε περίοδο του Ωνασείου.
Ο Κρεμαστινός τόνισε ότι η κατάσταση του Παπανδρέου δεν αντιμετωπίστηκε σωστά από κάθε πλευρά ενώ αποκάλυψε πως στο τέλος τον είχαν αφήσει όλοι μόνο.
Τεράστια εντύπωση είχε προκαλέσει η αποκάλυψη του πρώην υπουργού πως είχαν προτείνει στον Παπανδρέου σε σύσκεψη με τη συμμετοχή μυστικών υπηρεσιών την εκτέλεση του Γιώργου Κουρή (το επίμαχο στιγμιότυπο μετά το 1:13:00 του παρακάτω βίντεο) την εποχή που δημοσίευε προσωπικές φωτογραφίες της Δήμητρας Λιάνη, κάτι που ο Ανδρέας Παπανδρέου αρνήθηκε πεισματικά και όπως είχε πει στον Δ. Κρεμαστινό “όταν ένας πρωθυπουργός υιοθετεί εγκληματικές σκέψεις, παίρνει διαζύγιο με την Δημοκρατία”.
Σύμφωνα με τον κ. Κρεμαστινό ο Κουρής εκδικούνταν έτσι το ΠΑΣΟΚ που δεν του είχε δώσει ένα τεράστιο ποσό το οποίο ζητούσε.
Για το Ειδικό Δικαστήριο
Ο πρώην υπουργός μίλησε για την περίοδο του Ειδικού Δικαστηρίου, τη σχέση του Ανδρέα με την Αριστερά και τα σχέδια του να φέρει τα Αραβικά κεφάλαια στην Ελλάδα.
Αναφέρθηκε στα λάθη που έκανε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ αλλά και στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της πορείας του άλλαξε απόψεις ενώ αποκάλυψε άγνωστες πτυχές για τις μάχες που έδωσε για τη ζωή του αλλά και πως αντιμετωπίστηκε όταν πλέον είχε παραιτηθεί.
Δείτε το βίντεο με τη συνέντευξη Κρεμαστινού
Πηγή: The Toc