Η Έπαρχος Καρπάθου-Ηρωϊκής Νήσου Κάσου Καλλιόπη Νικολαΐδου παρευρέθη στη συνεδρίαση του  Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καρπάθου  στην οποία ήταν παρών και  ο Υπουργός Τουρισμού και συμπατριώτης μας κ. Μάνος Κόνσολας.

Στην προ-ημερησίας  διαδικασία χαιρέτησε  τον  Υπουργό επισημαίνοντας ότι η παρουσία του δηλώνει ότι και ο  ίδιος αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα συνεργασίας και προγραμματισμού  όλων, ώστε με σκληρή δουλειά  από όλες τις πλευρές να δοθούν σωστές λύσεις σε χρόνια κ΄ μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν  το  νησί  και ταυτόχρονα  να ανοιχτούν νέοι ορίζοντες ανάπτυξης και προόδου  επιτρέποντας έτσι την Κάρπαθο να βελτιώσει τη καθημερινότητα  των πολιτών της, να κρατήσει τους κατοίκους της στο νησί  και γιατί όχι να προσελκύσει νέους.

Η Έπαρχος επεσήμανε  μορφές τουρισμού που στην Κάρπαθο έχουν ιδιαίτερη δυναμική όπως  το WINDSURFING, όπου στο παρελθόν διοργανώνονταν αγώνες διεθνούς κύρους και η παρέμβαση του Υπουργού και προσωπικά του κ. Κόνσολα μπορεί να μας οδηγήσει στο να αναδείξουμε την Κάρπαθο ξανά ως έναν ιδανικό προορισμό.

Ακόμα ζήτησε τη συμβολή του Υπουργού ώστε να ξεκινήσει επιτέλους η οργανωμένη κρουαζιέρα στο νησί, βοηθώντας το Δήμο να λύσει όλα εκείνα τα προβλήματα που αποτελούν ανάχωμα, με πρώτο και βασικό την κατάσταση του λιμένα Καρπάθου.

Η Έπαρχος τόνισε ότι «μπορούμε να μιλάμε για ώρες για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, για τις ομορφιές  και ιδιαιτερότητες του τόπου. Όμως με ποιο τρόπο  όλα αυτά μπορούν να δώσουν τη προοπτική  που θέλουμε για το νησί, όταν τα προβλήματα υποδομής είναι τεράστια.

Και στο σημείο αυτό  έκανε αναφορά στα παρακάτω :

  1. Νοσοκομείο:  Η υπόσχεση του Πρωθυπουργού  πρέπει να γίνει δέσμευση και ο Υπουργός κ. Κικίλιας να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να την πραγματοποιήσει. Την ίδια στιγμή τα προβλήματα του Κ.Υ. Καρπάθου παραμένουν άλυτα . Έλλειψη ειδικοτήτων όπως Παιδιάτρου και Καρδιολόγου και η κατάσταση της Κάσου είναι θέματα που ζητούν άμεσα λύσεις.
  2. Συγκοινωνία: Και εδώ τόνισε η Έπαρχος, είμαστε πολύ πίσω. Πλοία που δεν πληρούν τις προδιαγραφές του 21ου αιώνα και δεν εξυπηρετούν, με διάρκεια ταξιδιού από Πειραιά έως Κάρπαθο από 18 έως 22 ώρες, και με κακό προγραμματισμό με δύο από τα τρία εβδομαδιαία δρομολόγια από Πειραιά να φτάνουν την ίδια ημέρα. Ο νέος σχεδιασμός είναι  απαραίτητος και η σύνδεση με το Ηράκλειο Αναγκαία.
  3. Λιμάνι: Οφείλουμε να πάρουμε αποφάσεις. Τα λιμάνια αποτελούν μοχλό ανάπτυξης  της τοπικής οικονομίας και πρέπει να προγραμματίζονται με  μακροχρόνιο ορίζοντα. Το νησί μας έχει  δυναμική την οποία οφείλουμε να παρακολουθήσουμε.
  4. Δεν μπορούμε να μιλάμε για Τουρισμό, και ο Αερολιμένας Καρπάθου να παρουσιάζει τριτοκοσμική εικόνα. Προβλήματα όπως η μη λειτουργία του κλιματιστικού από το έτος 2017 είναι απαράδεκτα.
  5. Υπηρεσίες: Νευραλγικές υπηρεσίες  όπως το Αστυνομικό Τμήμα Καρπάθου, η Εφορία, το ΕΦΚΑ είναι σοβαρά υποστελεχωμένες με αποτέλεσμα τη ταλαιπωρία του Δημότη. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρπάθου υπολειτουργεί και επιβάλλεται η πρόσληψη υπαλλήλου ώστε να μπορεί να λειτουργήσει σωστά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αξιοποίηση αρχαιολογικών χώρων των νησιών μας.
  6. Εκπαίδευση: Δεν πάει άλλο. Δυναμική παρέμβαση  όλων μας. Ο Σεπτέμβριος πρέπει να βρει τα παιδιά του Γυμνασίου Πηγαδίων και του ΕΠΑΛ Καρπάθου σε άλλες καταστάσεις.

Η Έπαρχος κλείνοντας σημείωσε ότι όλα τα παραπάνω είναι βασικά προβλήματα της Καρπάθου και  δεν μπορεί να υπάρξει τουριστική  προοπτική με όλα τα παραπάνω στο κόκκινο.

«Ως  Καρπάθιος  Βουλευτής – Υπουργός  σίγουρα τα γνωρίζετε. Η παρέμβασή 
σας είναι απαραίτητη.

Κ. Υπουργέ

Το  Ελληνικό κράτος πρέπει να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων των ακριτικών περιοχών. Πρέπει η πολιτεία να σταθεί  πολύτιμος σύμμαχος της επιθυμίας μας να  παραμείνουμε στον τόπο μας. Φυλάμε Θερμοπύλες και έχουμε κάθε δικαίωμα, για να μην πω απαίτηση να μας προσφέρει η Πολιτεία τα  αυτονόητα.

Αυτά που σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα γίνονταν αυθωρεί και  παραχρήμα.

Αντί εμείς οι Ακρίτες να έχουμε μια προνομιακή μεταχείριση, περιμένουμε πολλές φορές με ιώβεια υπομονή να λάβουν χώρα οι πολιτικές εκείνες που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα μας και θα ενισχύσουν το εθνικό μας φρόνημα.

Αποτελεί όρο εθνικής  επιβίωσης κ. Υπουργέ η ανάπτυξη των κρίσιμων παραμεθόριων περιοχών της χώρας.

Επιβάλλεται  να υπάρχει ένα μόνιμο πλαίσιο εθνικής πολιτικής με σαφείς στόχους και επιλογές και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εκτέλεση και κόστους.»