Το ότι η καθημερινή άσκηση όλων των μορφών ωφελεί και ελαττώνει την θνητότητα των καρδιαγγειακών συμβαμάτων και των καρκίνων είναι αναμφισβήτητο. Όμως ο χρόνος που χρειάζεται η απόσταση που πρέπει να διανύεται για το τρέξιμο και η συχνότητα είναι θέματα που συζητούνται και απασχολούν την επικαιρότητα.
Μια τελευταία μελέτη από το Πανεπιστήμιο Victoria της Αυστραλίας που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sport Medicine καταλήγει στο ότι 50 λεπτά ελαφρό τρέξιμο (όχι τζόκινγκ) την εβδομάδα είναι αρκετό για να ελαττώνει την θνητότητα των καρδιαγγειακών συμβαμάτων κατά 30% και των καρκίνων κατά 23%.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει 150 λεπτά για μέτριο τρέξιμο ή 75 λεπτά για έντονο τρέξιμο.
Η μελέτη αυτή είναι προϊόν μετανάλυσις 14 μεγάλων ανάλογων μελετών με 232.419 άτομα. Εκείνο που υπήρξε εντυπωσιακό είναι το ότι δεν υπήρξαν δεδομένα για το τι συμβαίνει για το ελαφρό τρέξιμο λιγότερο από 50 λεπτά την εβδομάδα.
Με μια άλλη ενδιαφέρουσα μελέτη από την Δανία οι ερευνητές προσπάθησαν να ποσοτικοποιήσουν την ωφέλεια από την άσκηση μελετώντας άτομα που έκαναν τζόγκιν. Η μελέτη αυτή είδε το φως της δημοσιότητας στο επίσημο περιοδικό JACC του Αμερικάνικου Κολλεγίου Καρδιολογίας. Οι ερευνητές μελέτησαν την επιβίωση 1000 ατόμων που έκαναν τζόγκιν για 12 χρόνια. Αυτό που παρατήρησαν ήταν ότι η ομάδα που έκανε τζόγκιν για 2½ συνολικά ώρες την εβδομάδα με ταχύτητα 8 χιλιόμετρα την ώρα είχε λιγότερους θανάτους συγκριτικά με την ομάδα που έκανε περισσότερο τζόγκιν και με μεγαλύτερη ταχύτητα η οποία ισοδυναμούσε με τρέξιμο. Εκείνο επίσης που οι ερευνητές παρατήρησαν και μάλιστα υπήρξε ιδιαιτέρως εντυπωσιακό, ήταν ότι η θνητότητα της ομάδας των ατόμων του εντατικού τζόκινγκ ήταν ανάλογη με εκείνων που δεν έκαναν άσκηση.
Ανάλογα άρθρα που έχουν δημοσιευθεί στο επίσημο περιοδικό της Βρετανικής Ιατρικής Εταιρείας (BMJ) υποστηρίζουν ότι 20 λεπτά άσκησης μερικές φορές το μήνα αλλά ακόμα και η απλή κίνηση μέσα στο σπίτι ελαττώνουν την πιθανότητα πρόωρου θανάτου και προάγουν την μακροβιότητα.
Μάλιστα σε μια παλαιότερη μελέτη άλλοι ερευνητές είχαν αποδείξει ότι ακόμα και αυτοί που παρακολουθούσαν όλη την ημέρα τηλεόραση χωρίς να σηκώνονται από την καρέκλα είχαν χειρότερη επιβίωση σε σύγκριση με εκείνους που περπατούσαν την ώρα των διαφημίσεων.
Συμπερασματικά η ήπια άσκηση είναι αυτή που ωφελεί και όχι η έντονη άσκηση και ο πρωταθλητισμός.
Πηγή: Τα Νέα