Με επίκεντρο την ιστορική Κοινότητα των Μενετών ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής που διοργάνωσε ο Δήμος Καρπάθου για την 75η επέτειο της Επανάστασης της Καρπάθου, τo Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019.

Posted by Kallirroi Georgiou Manolakis on Sunday, October 6, 2019

 

 

 

Posted by Popi Hatzidakis on Saturday, October 5, 2019

 

 

 

 

 

Tην ιστορική Eπέτειο τίμησαν με την παρουσία τους εκ μέρους της Κυβέρνησης ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Β. Γεραπετρίτης, από τις Μενετές Καρπάθου, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων ο Υφυπουργός Τουρισμού και βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας, από την Όλυμπο Καρπάθου, η Έπαρχος Καρπάθου-Ηρωικής Νήσου Κάσου Καλλιόπη Νικολαΐδου, ο
δήμαρχος Καρπάθου Γιάννης Νισύριος, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “Κάρπαθος Νέα Πνοή” Μιχάλης Τσαμπουνιεράκης, ο π. Δήμαρχος Καρπάθου Ηλίας Λάμπρος, οι Στρατιωτικές Αρχές Καρπάθου, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Καρπάθου, Πρόεδροι και εκπρόσωποι Τοπικών Κοινοτήτων Καρπάθου, Δημοτικοί Σύμβουλοι Καρπάθου, 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρπάθου και πλήθος κόσμου.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μενετών, στην οποία προεξήρχε ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου κ.Αμβροσίου ο Ιεροκήρυκας Αρχιμ.π. Καλλίνικος Μαυρολέων και συμμετείχαν οι Αρχιμανδρίτες π. Αμβρόσιος Μαναρουλάς και π. Αλέξιος Βόλου, οι Ιερείς Πρωτοπρ. π. Γεώργιος Οικονομίδης Μενετών, π. Αθανάσιος Μεσοχωρίου, π. Σπυρίδων Αρκάσας, π. Ιωάννης Πηγαδίων και π. Δημήτριος Όθους.

Τον εκτενή πανηγυρικό της ημέρας, με πολλά ιστορικά στοιχεία για τα γεγονότα, εκφώνησε ο δάσκαλος του 2ου Δ.Σ. Καρπάθου κ. Χάρης Σπανομανωλής.

Από την άφιξη του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Β. Γεραπετρίτη στις Μενετές Καρπάθου. Διακρίνονται η Έπαρχος Καρπάθου-Ηρωικής Νήσου Κάσου Πόπη Νικολαιδου, ο πρόεδρος των Μενετών Μανόλης Μαγριπλής και ο δήμαρχος Καρπάθου Γιάννης Νισύριος. Φωτό: Γιώργος Εμμ. Παραγυιός..

Ο Tαξίαρχος Αθανάσιος Τσίρης, ο πρόεδρος των Μενετών Μανόλης Μαγριπλής και ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Β. Γεραπετρίτης εισέρχονται στην Παναγία των Μενετών. Φωτό: Γιώργος Εμμ. Παραγυιός.

 

Yπουργός Επικρατείας Γιώργος Β. Γεραπετρίτης. Φωτό: Γιώργος Εμμ. Παραγυιός.

 

 

 Φωτό: Γιώργος Εμμ. Παραγυιός.

Επιμνημόσυνη δέηση στον Μνημείο της “5ης Οκτωβρίου 1944” στον Ανδριάντα Μενετών Καρπάθου. Φωτό: Γιώργος Εμμ. Παραγυιός.

Ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Β. Γεραπετρίτης καταθέτει στεφάνι στον Ανδριάντα Μενετών Καρπάθου. Φωτό: Γιώργος Εμμ. Παραγυιός.

  Φωτό: Γιώργος Εμμ. Παραγυιός.

Η Έπαρχος Καρπάθου – Ηρωικής Νήσου Κάσου Πόπη Νικολαιδου καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο της “5ης Οκτώβριου 1944”. Φωτό: Γιώργος Εμμ. Παραγυιός.

Ο Δήμαρχος Καρπάθου Γιάννης Νισύριος καταθέτει στεφάνι στον Ανδριάντα Μενετών Καρπάθου. Φωτό: Γιώργος Εμμ. Παραγυιός.

Ο πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Μενετών Καρπάθου Μανώλης Μιχ. Μαγριπλής καταθέτει στεφάνι στον Ανδριάντα Μενετών,

Ο πρόεδρος Απερίου Καρπάθου Γιώργος Παπάς καταθέτει στεφάνι στον Ανδριάντα Μενετών. Φωτό: Γιώργος Εμμ. Παραγυιός.

Ο εκπρόσωπος των συλλόγων Απανταχού Μενεδιατών Εσωτερικού και εξωτερικού Γιάννης Β. Διακονής καταθέτει στεφάνι στον Ανδριάντα Μενετών Καρπάθου. Φωτό: Γιώργος Εμμ. Παραγυιός.

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα και στο Μνημείο της “5ης Οκτωβρίου 1944″στις Μενετές Καρπάθου. Φωτό: Δημήτρης Σπανός.

Το Τοπικό Διαμέρισμα Μενετών Καρπάθου δεξιώθηκε όλους τους παρευρισκόμενους στο Εκκλησιαστικό Μέγαρο Μενετών Καρπάθου. Φωτό: Γιώργος Εμμ. Παραγυιός.

O Yπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης απευθύνει χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους. Φωτό: Γιώργος Εμμ. Παραγυιός.

Μαθητές και μαθήτριες του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρπάθου απήγγειλαν ποιήματα και χόρεψαν Καρπάθικους χορούς με συνοδεία τους οργανοπαίκτες Ζωγραφίδη και Πορτοκάλη. Φωτό: Γιώργος Εμμ. Παραγυιός.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα και στο Μνημείο της “5ης Οκτωβρίου 1944” από τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, τον Υφυπουργό Τουρισμού και βουλευτή Μάνο Κόσολα, την Επαρχο Καρπάθου και Ηρωικής Νήσου Κάσου Πόπη Νικολαΐδου, τον Δήμαρχο Καρπάθου Γιάννη Νισύριο, εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων τον διοικητή της ΑΔΤΕ ταξίαρχο Θανάση Τσίρη, τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Μενετών Μανόλη Μαγριπλή, τον εκπρόσωπο Εφέδρων Αξιωματικών Νικόλα Χρυσοχόο, τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Καρπάθου Παναγιώτη Ταγκαλίδη, την λιμενάρχη Καρπάθου Ουρανία Ζαφειρίου, τον εκπρόσωπο του Πυροσβεστικού Σώματος Καρπάθου Γιάννη Φρέσκο, τον πρόεδρο του Τοπικής Κοινότητας Απερίου Καρπάθου Γιώργο Παπά, τον πρόεδρο του Τοπικής Κοινότητας Αρκάσας Καρπάθου Παύλο Χουβαρδά, την εκπρόσωπο Τοπικής Κοινότητας Πυλών Καρπάθου Βένα Καμαράτου, τον εκπρόσωπο των Συλλόγων Απανταχού Μενεδιατών Γιάννη Β. Διακονή, μαθητές των δημοτικών σχολείων Καρπάθου και άλλοι.

Ακολούθησε παραδοσιακό γεύμα στο Εκκλησιαστικό Μέγαρο της Παναγίας των Μενετών, όπου εκφωνήθηκαν χαιρετισμοί από τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Μενετών κ. Μανώλη Μαγριπλή, τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, τον Υφυπουργό Τουρισμού Μάνο Κόνσολα, την Έπαρχο Καλλιόπη Νικολαιδου, τον Δήμαρχο Γιάννη Νισύριο και τον Αρχ. π. Καλλίνικο Μαυρολέων.

Μαθητές και οι μαθήτριες του 2ου Δημ. Σχολείου Πηγαδίων του νησιού μας τραγούδησαν πατριωτικά τραγούδια και χόρεψαν Καρπάθικους χορούς.

Εορτασμός της 8ης Οκτωβρίου στο Φοινίκι της Καρπάθου.

“8 Οκτωβρίου 1944 οι Κώστας Λαμπρίδης, Σοφοκλής Οικονομίδης, καπετάν Γιώργος Χριστοδούλου, Νίκος Σταματάκης, καπετάν Μιχάλης Πιττάς, καπετάν Μανώλης Πατσουράκης και Λάζαρος Κοσμάς, μπήκαν στην βάρκα, την immakolata και ξεκίνησαν από το Φοινίκι με οδηγό τ’ αστέρια γιατί η πυξίδα που τους προμήθευσαν στην Κάσο ήταν απαρχαιωμένη για ένα ταξίδι που μόνο τα νιάτα και ο ελληνικός πατριωτισμός κάνουν δυνατό. Και κατάφεραν να φθάσουν στην Αλεξάνδρεια”! (Σπ. Φλογαιτης).

Φωτοστιγμές από τον εορτασμό στο Φοινίκι! Φωτό: Γιώργος Εμμ. Παραγιός

Εορτασμός της 10ης Οκτωβρίου στο Απέρι της Καρπάθου

Πριν 75 χρόνια στις 10 Οκτωβρίου 1944, υπεγράφη στην Μητρόπολη Καρπάθου το οριστικό σύμφωνο αποχώρησης των Ιταλών, μεταξύ των αντιπροσώπων της Κυβέρνησης των Ιταλικών νησιών και των επιτροπών του επαναστατικού κινήματος Καρπάθου και Κάσου.

Τον Πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε η διευθύντρια του δημοτικού σχολείου Απερίου Αναστασία Βδοκάκη.

Στο Μνημείο του Αντισυνταγματάρχη Παναγιώτη Ορφανίδη έγινε κατάθεση στεφάνων από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Στο Μέγαρο Απερίου η ΟΜΟΝΟΙΑ ΑΠΕΡΙΟΥ δεξιώθηκε τους παρευρισκομένους η δε πρόεδρός της Σοφία Οικονομίδου απηύθυνε χαιρετισμό.

Φωτοστιγμές απο τον εορτασμό της 10ης Οκτωβρίου στο Απέρι.