Ο Σύλλογος Απανταχού Μενεδιατών Καρπάθου “Η ΚΟΙΜΗΣΙΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ”, όπως κάθε χρόνο, από το 1965, τιμά και θυμάται  τους Καρπάθιους Επαναστάτες και οργανώνει πανηγυρική εκδήλωση τιμής και μνήμης.

ΑΝΔΡΙΑΝΤΑΣ, ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ “5ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944” ΣΤΙΣ ΜΕΝΕΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ. ΦΩΤΟ:ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

Η φετεινή 75η επέτειος του Απελευθερωτικού  Κινήματος Καρπάθου “5η Οκτωβρίου 1944”, πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου, Πειραιά, 13 Οκτώβρη 2019 και ώρα 11π.μ.

Η πρόεδρος του συλλόγου κ.Ειρήνη Μαρή-Κοσμά, στην αρχή της εκδήλωσης, καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους και στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κεντρικός ομιλητής της Ημέρας Γιώργος Κοντογιώργης, ομότιμος καθηγητής και π. Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, και πρώην υπουργός, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Το Καρπαθιακό Κίνημα της 5ης Οκτωβρίου 1944 εναντίον των Ιταλών ήταν Επανάσταση».

Ακολούθησε ο Υπουργός Επικρατείας και καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Β. Γεραπετρίτης, από τις Μενετές Καρπάθου, ο οποίος μεταξύ άλλων δικαιολόγησε  τον χαρακτηρισμό του Κινήματος ως Επανάσταση.

 

Την  εκδήλωση χαιρέτισαν, οι βουλευτές Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος και Νίκος Μανωλάκος, ο π. βουλευτής Δωδεκανήσου/ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης, ο πρόεδρος του ΣΑΚ Γιάννης Γ. Καραϊτιανός και ο πολιτευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Αναστασιάδης, από την Όλυμπο Καρπάθου.

Μηνύματα απέστειλαν ο Υφυπουργός Τουρισμού και βουλευτής Μάνος Κόνσολας, ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Παππάς, η Έπαρχος Καρπάθου και Ηρωικής Νήσου Κάσου Πόπη Νικολαΐδου, ο δήμαρχος Καρπάθου Γιάννης Νισύριος, ο Dr. Κωνσταντίνος Μιχ. Κωνσταντινίδης, η Αικατερίνη Βουρεξάκη εκ μέρους της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αττικής, η Άρτεμις Σκουμπουρδή εκ μέρους του συλλόγου Καλυμνίων, και η Θεμελίνα Χαραλαμποπούλου εκ μέρους της Δωδεκανησιακής Μέλισσας.

Η Φαίη Ηλ. Χαλκιά μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Μενεδιατών απήγγειλε τραγούδι σχετικό με την Επανάσταση Καρπάθου.

Ακολούθησαν Καρπαθιακοί χοροί από το μπαλέτο του Ομίλου Καρπαθίων Νέων το οποίο  καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκομένους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των Απανταχού Μενετιατών  προσέφερε Καρπάθικα ψιλοκούλουρα, μπακλαβάδες, γλυκίσματα και αναψυκτικά σε όλους τους παρευρισκομένους.

Ο κεντρικός ομιλητής της Ημέρας Γιώργος Κοντογιώργης- Η πρόεδρος του ΣΑΜ Ειρήνη Μαρή-Κοσμά.

O κεντρικός ομιλητής Γιώργος Κοντογιώργης – Η πρόεδρος του ΣΑΜ Ειρήνη Μαρή-Κοσμά – Ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Πλήθος Καρπαθίων, Δωδεκανησίων και φίλων αυτών συμμετείχαν στην 75η Επέτειο της “5ης Οκτωβρίου 1944”.

Νίκος Κανάκης ε.α. Υποναύαρχος – Γιώργος Αναστασιάδης υπ. βουλευτής Δωδεκανήσου | ΣΥΡΙΖΑ – Δημήτρης Γάκης π. βουλευτής Δωδεκανήσου|ΣΥΡΙΖΑ.

Το μπαλέτο του Ομίλου Νέων Καρπάθου απέσπασε θερμά χειροκροτήματα από τους παρευρισκομένους. Από αριστερά:Ντίνος Χατζηγεωργίου, Eλένη Κανάκη, Μαράννα Διακ., Μανώλης Νοταράς, Παναγιώτα Γεργατσούλη, Ευδοξία Λάμπρου, Δημήτρης Παναγιώτου, Ευτυχία Ασπρομμάτη, Ζωή Σκευοφύλακα και Ερρίκος Α. Γιαλλουράκης.

Ο ΟΚΝ στο Δημοτικό Θεάτρο στον Πειραιά.

Κέρασμα-μπακλαβάς από το μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου Απ. Μενεδιατών Σοφία Αλεξίου.

Κέρασμα – ψιλοκούλουρα από το μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου Απ. Μενεδιατών Ματίνα Μπρα.

Κέρασμα-μπακλαβάς από το μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου Απ. Μενεδιατών Ντίνα Ζωγραφάκη.

Μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου Απ. Μενεδιατών: Φαίη Χαλκιά, Ειρήνη Μαρή, Σοφία Αλεξίου, Σοφία Μπον και Ματίνα Μπρα.

Η σημαία του ΣΑΜ στην είσοδο του Δημοτικού Θεάτρου, Περαιά.

Η εκδήλωση της  75ης επετείου της “5ης Οκτωβρίου 1944” ήταν η ελάχιστη προσφορά, ένα χρέος τιμής και αξιοπρέπειας, σε εκείνους που ξεσηκώθηκαν και απελευθέρωσαν την Κάρπαθο.