Ο Παν-Ροδιακός σύλλογος Αμερικής «Απόλλων», με την συνεργασία της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας και της Δωδεκανησιακής Νεολαίας γιόρτασε την 100η επέτειο του «Αιματηρού Πάσχα». Η επέτειος της ηρωικής θυσίας του παπά Λουκά και της Ανθούλας Ζερβού δεν είναι μόνο μια μεγάλη μέρα μνήμης για τη Ρόδο, αλλά για όλη τη Δωδεκάνησο και για κάθε Δωδεκανήσιο, σε όποια γωνιά της γης και αν βρίσκεται. Γι’ αυτό και δεν μπορούσε να περάσει αμνημόνευτη από την Δωδεκανησιακή παροικία της Αμερικής. Έτσι, το Σάββατο στις 12 Οκτωβρίου 2019, στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Connecticut University, οι προαναφερθέντες σύλλογοι γιόρτασαν την 100η επέτειο του «Αιματηρού Πάσχα». Με ταπεινότητα, αλλά και με εθνική υπερηφάνεια στάθηκαν μπροστά στην μεγάλη θυσία του παπά-Λουκά και της Ανθούλας Ζερβού.
Μεγάλη κίνηση
Ενωρίς το πρωί του Σαββάτου, μεγάλη κίνηση παρατηρείται μπροστά το «Κώτικο Σπίτι» στην Αστόρια. Εκεί, βρισκόταν σταθμευμένο ένα λεωφορείο έτοιμο για να μεταφέρει τους Δωδεκανησίους της Νέας Υόρκης στο Connecticut όπου επρόκειτο να εορταστεί η 100η επέτειος του «Αιματηρού Πάσχα». Μέσα στο λεωφορείο βρισκόταν το χορευτικό της Δωδεκανησιακής Νεολαίας με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μαρία Μαραγκού, την γραμματέα Αδαμαντία Μαρή, τον πρόεδρο του Εθνικού Δωδεκανησιακού Συμβουλίου Αμερικής Μανώλη Κασσώτη και άλλους Δωδεκανησίους. Άλλοι συμπατριώτες μας, όπως ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Νίκος Καρτάλης και ο Μανώλης Παπάζογλου, πήγαν με δικά τους αυτοκίνητα.
Μετά από τρεις ώρες διαδρομή, που δεν φαίνεται όταν βρίσκεσαι δίπλα στην νεολαία, η αποστολή έφτασε στο προορισμό της, όπου τους υποδέχθηκε και τους καλωσόρισε ο καθηγητής Ηλίας Τομάζος, διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών και πρόεδρος του Παν-Ροδιακού. Η αίθουσα, όπου θα γινόταν η εκδήλωση, είχε προετοιμασθεί και διακοσμηθεί, αμέσως είχες την αίσθηση πως βρισκόσουν σε κάποια ζεστή γωνιά της Ελληνικής πατρίδας.
Ήρθε από την ΡόδοΜετά από εισήγηση του κ. Τομάζου, η αντιδήμαρχος Μαρίζα Χατζηλαζάρου, ήρθε ειδικά από την Ρόδο, αναφέρθηκε στην σημασία της θυσίας του παπά Λουκά και της Ανθούλας Ζερβού. Αργότερα απένειμε τιμητικό δίπλωμα στον Ηλία Τομάζο, του οποίου το εθνικό έργο ξεπερνά τα όρια της Ρόδου και της Δωδεκανήσου, με πανελλήνια αξία και σημασία. Επίσης, η κ. Χατζηλαζάρου απένειμε τιμητική πλακέτα στον Χρήστο Κωτιάδη για την προσφορά στην Ρόδο και στον «Απόλλωνα». Επίσης, την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Κάρμεν Κόεν, διευθύντρια της Εβραϊκής κοινότητας της Ρόδου, που βρίσκεται στην Αμερική για να συμμετάσχει στον εορτασμό της 75ης επετείου του ολοκαυτώματος των Εβραίων της Ρόδου.
Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, στον χαιρετισμό της, εξέφρασε τη χαρά της που μετά από αρκετά χρόνια η Ομοσπονδία συμμετέχει ενεργά σε εκδήλωση εκτός Νέας Υόρκης. Επίσης εξήρε και την ομαδική συμμετοχή της Νεολαίας, δίνοντας τους την ευκαιρία να γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις θυσίες που κατέβαλαν οι πρόγονοι τους για κατακτήσουν την ελευθερία και να την μεταβιβάσουν στις επόμενες γενεές.
Να αφυπνίσουμε τη μνήμη
Με εισηγητή και συντονιστή τον Μανώλη Κασσώτη, η Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία ανάλαβε την εξιστόρηση του «Αιματηρού Πάσχα», που συγκίνησε την διεθνή κοινότητα και συντέλεσε στην απελευθέρωση και ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα. Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μαρία Μαραγκού αναφέρθηκε στο ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο της εποχής. Ακολούθησε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Νίκος Καρτάλης, ο οποίος περιέγραψε την εξέλιξη των γεγονότων στην πόλη της Ρόδου και στην συνέχεια η γραμματέας Αδαμαντία Μαρή εξιστόρησε τα συλλαλητήρια που έγιναν στα άλλα νησιά και χωριά της Δωδεκανήσου, αναφέρθηκε στα γεγονότα όπως εξελίχθηκαν στην Χάλκη, στην Σύμη και στην Βιλλανόβα.
Κλείνοντας, ο Μανώλης Κασσώτης τόνισε ότι σκοπός της εκδήλωσης ήταν να εξιστορήσουμε και, ταυτόχρονα, να τιμήσουμε τους πρωταγωνιστές των αιματηρών γεγονότων. Κι ακόμα, να αφυπνίσουμε τη μνήμη των παλαιοτέρων και να συνδέσουμε τις μνήμες του παρελθόντος με το σήμερα, μεταλαμπαδεύοντάς τες στις νέες γενιές.
Οι νεκροί δεν θέλουν κλάματα και μοιρολόγια
Επειδή, όπως διδάσκει η Ελληνική παράδοση, «οι νεκροί δεν θέλουν να τους τιμούν με κλάματα και μοιρολόγια αλλά με χορούς και τραγούδια», στην εκδήλωση συμμετείχε και το χορευτικό της Δωδεκανησιακής Νεολαίας, με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, με την ακόλουθη σύνθεση: Σωτηρία Ζουρούδη, Μιχαλίτσα Τσαβαρή, Αρετή Μαραγκού, Αθανασία Παπάζογλου, Βασίλης Μιχαηλίδης, Ζωή Πήλιου, Νίκος Καβουνίδης, Μανώλης Μαντάλης, Κατερίνα Φυγετάκη, Σταματούλα Φυγετάκη, Ειρήνη Μοσχόβη, Μερκούρης Μοσχόβης, Νομικός Μαραγκός, Καλλιόπη Μαραγκού, Νίκος Μαντάλης, Δημήτρης Κοντός, Βασίλης Μοσχόβης, Ελευθέριος Μοσχόβης.
Φοιτητές διδάσκονται και διδάσκουν
Εκτός από τους Δωδεκανησίους της Νέας Υόρκης και του Connecticut, συμμετείχαν δεκάδες φοιτητές που παρακολουθούν μαθήματα ελληνικών σπουδών, οι οποίοι στις ομιλίες του αναφέρθηκαν στην ιστορία, γεωγραφία και λαογραφία των Δωδεκανήσων. Η Maria Mandas, μίλησε γενικά για τα Δωδεκάνησα, η Sophia Carelas για την Σύμη, η Matthew Petrides για την Κάλυμνο, ο Nikos Xenakis για τη Νίσυρο, ο Panagiotis Xenakis για την Λέρο, η Mary Moshollari για την Πάτμο, η Christina Vlamis για την Κω, ο Theodoros Hoffman για το Καστελόριζο, η Alexandra Provatas για την Κάσο και άλλοι για τα υπόλοιπα νησιά.
Οι ομιλίες ήταν άριστες τεκμηριωμένες, κάθε φοιτητής έπρεπε να χρησιμοποιήσει τουλάχιστον τρεις ανεξάρτητες πηγές. Στην ομιλία της η Alexandra Provatas ανέφερε τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες των πέντε χωριών της Κάσου. Η Sophia Carelas αναφέρθηκε στην αναφορά του Ομήρου για την Σύμη και τον Νηρέα και ο Nikos Xenakis περιέγραψε τον χορό της «κούπας».
Παρεκκλήσι και υπαίθριο αμφιθέατρο
Προς τους παρευρεθέντας προσφέρθηκε πλουσιοπάροχο γεύμα και ακολούθησε ξενάγηση στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών. Εκτός του κεντρικού κτιρίου περιλαμβάνει το παρεκκλήσι των Τριών Ιεραρχών και υπαίθριο αμφιθέατρο, όπως τα αρχαία ελληνικά. Στο τελικό στάδιο βρίσκεται το κτίριο που θα στεγάσει το μουσείο.
Μανώλης Κασσώτης