Με μία γεμάτη συγκίνηση εκδήλωση γιορτάστηκε φέτος στις Μενετές η 75η επέτειος της Επανάστασης και της Απελευθέρωσης της Καρπάθου 5ης Οκτωβρίου 1944 στις Μενετές.
Το Τοπικό Συμβούλιο Μενετών σε συνεργασία με το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρπάθου πραγματοποίησαν βραδιά μνήμης με θέμα: «Μνήμες από τα χρόνια του πολέμου και του Απελευθερωτικού Κινήματος της Καρπάθου» στο Εκκλησιαστικό Μέγαρο Μενετών.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, με καταγωγή από τις Μενετές, ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Ιωάννης Νισύριος, η Έπαρχος Καρπάθου και ηρωϊκής νήσου Κάσου κα Καλλιόπη Νικολαΐδου, ο πανοσιολογιότατος π. Καλλίνικος Μαυρολέων, ο Αντιδήμαρχος Καρπάθου κ. Μιχαήλ Μανωλάκης, ο επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Μιχαήλ Τσαμπουνιεράκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Γεώργιος Δήμαρχος, κ. Νικόλαος Ανδρέου, κ. Δημήτριος Σπανός, κ. Νικόλαος Σπανός, η εκδότρια της “ΚAΡΠΑΘΙΑΚΗΣ” κα Καλλιρρόη Γεωργίου και πλήθος Μενετιατών και Καρπαθίων.
Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μενετών κ. Εμμανουήλ Μαγριπλής απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό και ευχαριστίες για την οργάνωση της εκδήλωσης. Ως νέος Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μενετών τόνισε πόσο μεγάλη σημασία έχει η σύνδεση με το παρελθόν και την Τοπική μας Ιστορία και πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουν οι νέοι την ιστορία του τόπου τους.
Στη συνέχεια η Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου κα Καλλιόπη Ιωαννίδου πήρε το λόγο και αναφέρθηκε ότι στόχος της εκδήλωσης είναι να θυμηθούν οι παρευρισκόμενοι τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν το Επαναστατικό Απελευθερωτικό κίνημα της Καρπάθου μέσα από τις μνήμες ανθρώπων που έζησαν εκείνα τα δύσκολα χρόνια της ιταλογερμανικής κατοχής και οδήγησαν στην Απελευθέρωση του νησιού μας 8 μήνες πριν από τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα.
Η κα Ιωαννίδου αφηγήθηκε το χρονικό της Απελευθέρωσης της Καρπάθου από το 1912 που περιήλθαν τα Δωδεκάνησα στους Ιταλούς έως την άφιξη των συμμαχικών δυνάμεων στην Κάρπαθο στις 17 Οκτωβρίου 1944.
Οι κ. Γιώργιος Σπανομανωλής, Γιώργος Σακελλάκης και Γιώργος Γιαννόπουλος αφηγήθηκαν γεγονότα που έζησαν όταν ήταν περίπου 15 χρονών από τα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής και της ημέρας της 5ης Οκτωβρίου 1944.
Προβλήθηκε υλικό του Μανώλη Δημελλά με συνεντεύξεις από τον Καθηγητή Λαογραφίας Μηνά Αλ. Αλεξιάδη και τον ιατρό Γεώργιο Οθείτη, γιο του αειμνήστου δασκάλου Ιωάννου Οθείτη, πρωταγωνιστή της κατασκοπίας και του απελευθερωτικού κινήματος.
Προβλήθηκε, επίσης, απόσπασμα από τον πανηγυρικό που εκφώνησε ο αείμνηστος Σοφοκλής Οικονομίδης το 1984, τη χρονιά που έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της 5ης Οκτωβρίου 1944 στις Μενετές.
Για τα 75 χρόνια από το Ξεσηκωμό των Μενετιατών δημιουργήθηκε η νέα έκδοση από το συμπατριώτη μας Δήμο Χατζηγεωργίου, το βιβλίο με τίτλο: «Ιστορικές πινελιές Μνήμης ενός ξεσηκωμού, στις 5 του Οκτώβρη 1944» που εξιστορεί τα βασικά γεγονότα της 5ης Οκτωβρίου με σκίτσα και έργα ζωγραφικής που φιλοτέχνησε ο ίδιος με το δικό του μοναδικό τρόπο.
Ο κ. Δήμος Χατζηγεωργίου είχε την ευγενή καλοσύνη να αποστείλει για να δοθεί στους παρευρισκόμενους της εκδήλωσης. Τα έσοδα από το βιβλίο ο κ. Δήμος Χατζηγεωργίου επιθυμεί να διατεθούν στην Εκκλησιαστική Επιτροπή του Εκκλησιαστικού Μεγάρου Μενετών για τη συντήρησή του.
Κάθε τόπος έχει τις μνήμες του και τα πρόσωπα που ξεχώρισαν για την πατριωτική δράση τους έως ότου η Κάρπαθος φτάσει να δει τη λευτεριά της. Η πολυπόθητη λευτεριά ήρθε με πολλούς αγώνες των Καρπαθίων, πολλές φυλακίσεις και βασανιστήρια, πολλά θύματα του πολέμου, πολλά δάκρυα και πόνο.
Εμείς οι απόγονοι εκείνων έχουμε χρέος απέναντί τους να γνωρίζουμε. Να γνωρίζουμε τα πρόσωπα, τα γεγονότα, τις θυσίες και να τιμούμε τη μνήμη τους.
Κάθε χωριό του λατρευτού νησιού μας έχει τις δικές του μνήμες και έχει και τους δικούς του ανθρώπους, τους δικούς του ήρωες που ξεχώρισαν για τη πατριωτική δράση τους. Στις μνήμες, λοιπόν, από τα γεγονότα που έζησαν οι παλιοί, καθώς και στους ήρωες μας πρέπει να στεκόμαστε με σέβας και τιμή και να μαθαίνουμε από το παράδειγμα και τις αξίες που ακολουθούσαν για να πετύχουν το πολυπόθητο όνειρο της λευτεριάς.
Οι μνήμες των μεγαλυτέρων που έζησαν στα χρόνια του πολέμου συνδέουν τη νεότερη γενιά με το παρελθόν, μας δείχνουν ποιοι ήταν οι πρόγονοί μας, ποιοι είμαστε εμείς και τι δρόμο πρέπει να χαράξουμε για τη νεότερη γενιά.
Και σίγουρα για να πετύχουν το ύψιστο αγαθό, τη λευτεριά τους, το πέτυχαν ενωμένοι στον κοινό τους αγώνα ενάντια στον εχθρό.
Το φωτεινό τους παράδειγμα μας δείχνει το δρόμο για να βαδίσουμε. Αυτά είναι που μας ενώνουν σαν Καρπάθιους και δε μας χωρίζουν.
ΖΗΤΩ Η 5Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944! ΖΗΤΩ Η ΚΑΡΠΑΘΟΣ!
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ
ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕΝΕΤΩΝ
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΑΓΡΙΠΛΗΣ
Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ
2ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ