Την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, η Επιτροπή Ρόδου της «Δωδεκανησιακής Μέλισσας» διοργάνωσε φιλανθρωπική εκδήλωση πολιτισμού, γύρω από την Τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας, και δη του Κοσμήματος, στο κατάλυμα της Ισπανίας. Μια Τέχνη που είναι γνωστή, προσιτή και αγαπητή σε όλο τον κόσμο, πανάρχαια, φιλική, πολύτιμη, συμβολική γιατί σφραγίζει δεσμούς ζωής ανάμεσα στους ανθρώπους!
Καλεσμένη του Συλλόγου για να μιλήσει στο κοινό της Ρόδου, ήταν η διευθύντρια του Μουσείου «Ηλίας Λαλαούνης», η κυρία Ιωάννα Λαλαούνη.
Η ομιλία της είχε τίτλο «Η Ελληνική ομορφιά. Από την Αρχαιότητα στο Σήμερα» και είχε ως περιεχόμενο το Κόσμημα στην Ελλάδα και τη συμβολή του Οίκου Λαλαούνη στην προβολή της χώρας μέσα από τις δημιουργίες του καθώς και στη συνέχεια της αργυροχρυσοχοϊας.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου έθεσε υπό την αιγίδα της την εκδήλωση και διοργάνωσε ειδική ξενάγηση για το κοινό στην προθήκη των αρχαίων κοσμημάτων της Έκθεσης «Ρόδος, 2400 χρόνια», στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου από την αρχαιολόγο κα Εριφύλη Κανίνια, πολύτιμη συμβολή στην εκδήλωση. Η Υπηρεσία αυτή παίζει πάντα τον πιο βασικό ρόλο διευκολύνοντας τη διοργάνωση εκδηλώσεων στους «ιερούς» χώρους των Μουσείων που έχει υπό την εποπτεία της. Θερμές ευχαριστίες για την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου κα Μάνια Μιχαηλίδου για την εμπιστοσύνη και την ενεργό συμμετοχή τους στο έργο.
Ο ΔΟΠΑΡ Δήμου Ρόδου ήταν συνδιοργανωτής της εκδήλωσης.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό ο κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου, εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού και Διεθνών Σχέσεων κ. Κώστας Ταρασλιάς, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπουράκη. Επιστολές με συγχαρητήρια και ευχές έστειλαν ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας, ο βουλευτής κ. Βασίλης Υψηλάντης και ο πρώην βουλευτής κ. Δημήτρης Γάκης.
Παρέστη επίσης και τίμησε με την παρουσία της η Πρόεδρος της «Μέλισσας» κα Μαρία Αφθονίδου, η οποία δώρησε το αναμνηστικό «δίευρω» που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος το 2017, για τα 70 χρόνια από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η επίτιμη Πρόξενος της Γαλλίας κα Αλίκη Μοσχή και η αντιπρόεδρος της «Μέλισσας» και επίτιμη Πρόξενος της Αυστρίας, κα Μαίρη Μοσχή.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κα Νατάσα Βενετοκλή και ο κ. Κωνσταντίνος Γλεντής από το συμβούλιο Δ.Ε. Ρόδου. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν πρόεδροι ροδιακών Συλλόγων, καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η πρόεδρος Εφετών Δωδεκανήσου κα Θωμαΐς Πατρώνα, χρυσοχόοι και νεώτεροι δημιουργοί, η Γραμματέας του Συνδικαλιστικού Οργάνου των Χρυσοχόων της Ρόδου κα Αργυρού η οποία δώρησε εκ μέρους τους καρφίτσα ροδίτικης τεχνοτροπίας στην κα Λαλαούνη και κατέθεσε χρηματικό ποσό υπέρ των υποτροφιών του Συλλόγου!
Το ροδιακό κοινό γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα του Καταλύματος της Ισπανίας και περίμενε με μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθήσει την ομιλήτρια η οποία από την πρώτη της φράση, το κατέκτησε!
Η κυρία Λαλαούνη, μία από τις τέσσερις κόρες του Ηλία Λαλαούνη ήταν ασφαλώς ο καταλληλότερος άνθρωπος να αναπτύξει το θέμα γύρω από το Κόσμημα. Σπούδασε Ιστορία του Κοσμήματος και Μουσειολογία σε Βρετανία και Αμερική, χειρίστηκε και διοικεί μετά τον πατέρα της, το μεγαλύτερο σε σπουδαιότητα και κορυφαίο σε περιεχόμενο Μουσείο «Ηλίας Λαλαούνης» που ιδρύθηκε από τον ίδιο το 1993 και στεγάστηκε στο σπίτι όπου μεγάλωσε, απέναντι από τον ιερό βράχο της Ακροπόλεως.
Αποτελεί κοιτίδα του πολιτισμού, εκπαιδευτικό κέντρο εφαρμογής προγραμμάτων για την ανάπτυξη της τέχνης της αργυροχρυσοχοΐας. Μοιράστηκε συγκινητικά με το κοινό το ξεκίνημα του Οίκου τους από τον Οίκο Ζολώτα που ήσαν εξ αίματος συγγενείς, την «ιστορία» των δημιουργιών του πατέρα της.
Μίλησε για τους ανθρώπους που παρήγγειλλαν κοσμήματα, τη στενή σχέση που είχε αναπτύξει ο πατέρας της με διεθνείς προσωπικότητες όπως ο Σαλβατόρ Νταλί, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Βασιλικός Οίκος της Ισπανίας, τη δημιουργία κατά παραγγελία κοσμημάτων για μεγάλες παραστάσεις της Όπερας, ειδικά στο εξωτερικό κ.λ.π.
Αυτός ο διάσημος, πολύ ταλαντούχος και οραματιστής καλλιτέχνης δημιούργησε ένα δικό του εικαστικό ρεύμα, με κοσμήματα αναγνωρίσιμα, που βασίστηκα σε αρχαία ελληνικά κοσμήματα τα οποία αποκαλύφθηκαν από την αρχαιολογική σκαπάνη. Στη συνέχεια, μέσα από το έργο του, έγινε γνωστή η υψηλή τέχνη του κοσμήματος που είχε αναπτυχθεί από τους προγόνους μας, σε καιρούς ακμής στα βάθη των αιώνων.
Αυτό όμως που είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και που αποτελεί το στίγμα και το brand name του Ηλία Λαλαούνη στην αργυροχρυσοχοΐα, ήταν η εκτενής αναφορά της ομιλήτριας στο σχεδιασμό, την πηγή έμπνευσης και τη δημιουργία κοσμημάτων από τον πατέρα της, θέμα που και το κοινό περίμενε να ακούσει από τα χείλη της.
Η Δωδεκανησιακή Μέλισσα-Επιτροπή Ρόδου, ευχαριστεί τους χορηγούς/υποστηρικτές: Rodos Park Suites & Spa Hotel, VERANO HOTELS GmbH, KOULLIAS HOTELS, Βαγιανάκης-Μεταξοτυπική, Pane di Capo, Speak-Easy, Praxis Plus, Rodos Report, ΡΟΔΙΑΚΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, Verena και τα άλλα ΜΜΕ της Ρόδου καθώς και όσους στηρίζουν το έργο της.
Από την κλήρωση που έγινε στο τέλος των ομιλιών μέσα στην αίθουσα, ο αριθμός 261 που είχε αγοράσει η συμβολαιογράφος κυρία Αριστέα Ηρακλείδου, πριν την εκδήλωση κατά την εκστρατεία προπώλησης, κέρδισε το ασημένιο κόσμημα του Οίκου Λαλαούνη.
Η κοινωνία της Ρόδου έδωσε ηχηρό παρόν κατακλύζοντας το κατάλυμα της Ισπανίας και με την αγορά λαχνών που αντιστοιχούσαν σε ένα μικρό ποσόν, απέφερε πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα, εξασφαλίζοντας τρεις υποτροφίες για άπορους Δωδεκανήσιους φοιτητές.