Στην ημερίδα για τους Φορείς Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) που διοργάνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στην Αθήνα συμμετείχαν η Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δωδεκανήσου Δρ Χαρίκλεια Καργιολάκη, Δασολόγος, Διευθύντρια Δασών Ρεθύμνου και 3 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα: η Δρ. Παναγιώτα Χριστοπούλου Βιολόγος, στέλεχος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ, η κυρία Στέλλα Αδαμαντοπούλου, Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΔΠΠΔ, Βιολόγος και ιδρυτικό μέλος της MOm, και ο Δρ. Χαράλαμπος Βερβέρης Περιβαλλοντολόγος, σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Κ. Αραβώση, καθώς και η κ. Γεωργία Πιλιγκότση, ΜSc Περιβαλλοντολόγος, Συντονίστρια του ΦΔ.
Την ημερίδα – διαβούλευση για τους ΦΔΠΠ διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, παρουσία του Υπουργού κου Κωστή Χατζηδάκη, του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κου Δημήτρη Οικονόμου και του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κου Κωνσταντίνου Αραβώση.
Στην εισαγωγική ομιλία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κου. Κωστή Χατζηδάκη μεταξύ άλλων, τονίστηκε ότι το περιβάλλον βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του ΥΠΕΝ και ότι έχουν καταγράφει τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Φορείς Διαχείρισης. Το ΥΠΕΝ επιδιώκει την αναβάθμιση τους, εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο διοικητικό μοντέλο βασισμένο σε καλές πρακτικές.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) Κωστής Χατζηδάκης, ο Δρ. Χαράλαμπος Βερβέρης Περιβαλλοντολόγος, σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Κ. Αραβώση.
Σε παρέμβαση της η Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δωδεκανήσου, Δρ Καργιολάκη αναφέρθηκε στις 29 Προστατευόμενες Περιοχές της Δωδεκανήσου που βρίσκονται στην αρμοδιότητα του ΦΔ και στο γεγονός ότι αποτελεί τον τρίτο (3ο) σε σειρά ανάμεσα στους 36 ΦΔ με τις περισσότερες ΠΠ στην Ελλάδα και τον τέταρτο (4ο) σε σχέση με τη συνολική έκταση Προστατευόμενων Περιοχών.
Η κυρία Καργιολάκη, στην εισήγηση της επεσήμανε τη νησιωτικότητα ως ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των Προστατευόμενων Περιοχών της Δωδεκανήσου που αποτελεί ταυτόχρονα «αδυναμία και φτώχια» (λόγω της απομόνωσης περιοχών και του αποκλεισμού οργανισμών – ανθρώπων, με δυσκολίες στην μετακίνηση) αλλά και «δύναμη και πλούτο» (δεδομένης της δημιουργίας ιδιαίτερων πολύτιμων μορφών ζωής – ενδημικών ειδών και χαρακτηριστικών πολιτισμικών στοιχείων σε κάθε απομονωμένη περιοχή). Παράλληλα, η Πρόεδρος του ΦΔ επεσήμανε τόσο την ιδιαιτερότητα και μοναδικότητα των νησιών και των βραχονησίδων της Δωδεκανήσου όσο και την έλλειψη εύκολων δρόμων επικοινωνίας και υποδομών.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «η θάλασσα αποτελεί παράγοντα που ενώνει και χωρίζει»», φέροντας επισκέπτες (ανθρώπους, θαλάσσια είδη) και επισήμανε τη γεωστρατηγική θέση της Δωδεκανήσου, χαρακτηριστικό που επιβάλει κρατική, εθνική μέριμνα και προσοχή, αφού αποτελεί το σύνορο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.
«Ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δωδεκανήσου με το απαραίτητο προσωπικό, την υποδομή και τη συνδρομή και βοήθεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος οφείλει να
- αξιοποιήσει τη νησιωτικότητα αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα οργανισμών και πολιτισμού και να
- γεφυρώσει τα σύνορα δημιουργώντας δίκτυα (ερευνητικά, επαγγελματικά, κλπ).
Οφείλουμε να μοιραζόμαστε την εμπειρία και την τεχνογνωσία που έχει ήδη αποκτηθεί και για να κτίσουμε πάνω σε αυτήν χρειάζεται ένας μοχλός. Αυτόν τον ρόλο μπορεί και επιβάλλεται από το άρθρο 24 του Συντάγματος να παίξει το Υπουργείο Περιβάλλοντος» ανέφερε η κυρία Καργιολάκη.
Στη συζήτηση συμμετείχαν με τις παρεμβάσεις τους πολλοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης μεταξύ των οποίων ο περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης, και ο περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέκος Καχριμάνης, καθώς και οι πρόεδροι και συντονιστές των 36 ΦΔΠΠ, εκπρόσωποι των εργαζομένων στους ΦΔΠΠ, της επιστημονικής κοινότητας και των 20 ΜΚΟ, που εμπλέκονται στους ΦΔΠΠ.