“Οι Καρπάθιοι, εκ πρώτης όψεως, επέτυχαν το εξαιρετικά ανέφικτο, αφού μπόρεσαν μόνοι τους, έστω κι αν τους βοήθησαν ορισμένες συγκυρίες (π.χ. αποχώρηση των Γερμανών από το νησί), να αφοπλίσουν και να εξουδετερώσουν τους Ιταλούς, να ειδοποιήσουν τις συμμαχικές δυνάμεις στην Αίγυπτο και να μεταφέρουν το μήνυμα της Ελευθερίας.”

“Οι Καρπάθιοι αγωνιζόμενοι για την απελευθέρωση του νησιού τους το 1944, ουσιαστικά προσπάθησαν να διαφυλάξουν την παράδοση, τα δίκαια, την ίδια την εθνική, ιστορική και πολιτισμική τους υπόσταση, που είχαν δοκιμασθεί σοβαρά κατά τη διάρκεια της τριαντάχρονης άτεγκτης Ιταλοκρατίας.

Όλες οι ηθικές αυτές συνιστώσες δεν θα μπορούσαν να έχουν ενεργήσει συνδυαστικά στις ψυχές, αν δεν υπήρχε ενότητα και ομοψυχία. Παρά τις όποιες διχογνωμίες, οι επαναστάτες των Μενετών αρχικά, ολόκληρης της Καρπάθου κατόπιν, υπήρξαν τελικά ενωμένοι, αφού έδρασαν για τον ίδιο σκοπό. Έτσι μπορεί να διακρίνει κανείς στον αγώνα αυτόν και το φιλότιμο του λαού μας, αυτή δηλαδή την ψυχική ένταση και ευαισθησία που αναδίδει ευγένεια, αρχοντιά και ηθική υπεροχή.”

(Αποσπάσματα από τον Πανηγυρικό που εκφώνησε ο καθ. κ, Μηνάς Αλεξιάδης, παρόντος του ΠτΔ κ. Στεφανόπουλου, στις 5/10/2004)

Επανάσταση , κίνημα, ξεσηκωμός?

Όπως και να το ονομάσουμε, είναι ένα υπαρκτό, ιστορικό γεγονός !
Ως Πολιτιστική Ομάδα “Αρχιπέλαγος”, που έχουμε σαν στόχο την προβολή και ανάδειξη και της Ιστορίας του Αιγαίου, θεωρούμε υποχρέωσή μας, μέσα από την έρευνα πάντα , να τεκμηριώσουμε με γραπτά στοιχεία το γεγονός.

Σαν “δώρο” για τους Καρπάθιους φίλους μας, εκτός από το σχετικό ΦΕΚ με την αναφορά στην καθιέρωση του εορτασμού της 5ης Οκτωβρίου, προσφέρουμε και το φύλλο των New York Times, της Πέμπτης 19 Οκτωβρίου 1944, όπου αναφέρει τα εξής :

Οι Βρετανοί καταλαμβάνουν την νήσο Κάρπαθο, αφού οι Έλληνες (κάτοικοι) υπέταξαν την φρουρά.

Απόβαση από συμμαχικά πλοία στα Δωδεκάνησα – έξω απ΄ την Κρήτη-Η απελευθέρωση της Ελλάδας προχωρά, καθώς η συμμαχική  αεροπορία, παρενοχλεί τον εχθρό!

New York Times , της Πέμπτης 19 Οκτωβρίου 1944,

Ρώμη 18 Οκτ. : Βρετανικά πλοία κατέλαβαν την Κάρπαθο, μεταξύ Ρόδου και Κρήτης, στο όνομα των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς οι αποβατικές δυνάμεις να συναντήσουν καμία αντίσταση, ανακοίνωσε η Συμμαχική Διοίκηση σήμερα.

Ο Ανταποκριτής μας αναφέρει, ότι η Κάρπαθος όπως και άλλα νησιά των Δωδεκανήσων, έπαψαν να θεωρούνται “εχθρικές περιοχές”.

Επί λέξει ο ανταποκριτής μας αναφέρει την πρόθεση να γίνει αντιληπτό στους Ιταλούς, που κατείχαν επί 25ετία την Κάρπαθο και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα και προβάλλουν αξιώσεις και πάλι, ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα αποφασίσουν  μετά την ανάληψη της διοίκησής των μέχρι την τελική συνθήκη ειρήνης.

Ο ανταποκριτής μας αναφέρει ότι ο Ελληνικός πληθυσμός των περίπου 8000 ατόμων, απομόνωσε την κατοχική φρουρά στην Κάρπαθο, πριν τα Βρετανικά αντιτορπιλικά “Τερψιχόρη” και “Κλήβελαντ” προσεγγίσουν χθες το ξημέρωμα.

“Αρχιπέλαγος”