Ολοκληρ​ώ​θηκαν τη Δευτέρα (30/09/2019) με επιτυχία τα γυρίσματα των δύο διεθνών τηλεοπτικών παραγωγών My Greek Odyssey και Nautical Channel στην Κάρπαθο, δράσεις που θα διασφαλίσουν προβολή του προορισμού σε δεκάδες εκατομμύρια τηλεθεατές.

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν χάρη στις κοπιώδεις προσπάθειες και την εθελοντική συνεισφορά του κ Μιχάλη Ρεϊση καθώς και άλλων μελών της απερχόμενης επιτροπής Τουρισμού, (κ.κ. Ντίνου Πρωτόπαπα, Εβ​ί​νας Παπαμαν​ώ​λη, Φωτεινής Φράγκου και Νίκου Φαρμακ​ί​δη) που είχα την τιμή να είμαι επικεφαλής τα τελευταία χρόνια, τη στιγμή που δεν υπήρξε ενδιαφέρον από κάποιο τουριστικό πρακτορείο να αναλάβει την διαμονή, γεύματα, χερσαίες-θαλάσσιες μεταφορές, και ξενάγηση.

Συγκινητική ήταν και η ανταπόκριση των επαγγελματιών που με μόνο κίνητρο την αγάπη τους για τον προορισμό, συνέδραμαν τα μέγιστα χωρίς οικονομικό όφελος για την υλοποίηση των γυρισμάτων.

Σε απάντηση επιστολής της δημοτικής παράταξης “ΝΕΑ ΠΝΟΗ” η οποία ανακοινώθηκε μέσω του γραφείου τύπου του δήμου ΚΑΡΠΑΘΟΥ και  επιτίθεται προσωπικά σε μένα σας παραθέτω τα εξής.

  • Με κατηγορείτε ότι αμέλησα και δεν φρόντισα να συμπεριλάβω στον προϋπολογισμό του Δήμου τα δυο τελευταία δημοσιογραφικά ταξίδια του Σεπτεμβρίου  για φιλοξενίες δημοσιογράφων και μάλιστα αφήνετε υπονοούμενα για μη “ορθό” τρόπο και άλλου είδους “διαδικασίες”.
  • Κατηγορείται εμμέσως τόσο το σύνολο της τουριστικής επιτροπής, το προηγούμενο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, τον τέως ΔΗΜΑΡΧΟ αλλά και το σύνολο των υπαλλήλων του Δήμου που είναι υπεύθυνοι για την ΟΡΘΗ εκτέλεση των διαδικασιών. Αν διαθέτατε έστω και πέντε λεπτά από τον πολύτιμο χρόνο σας και διαβάζατε το πρόγραμμα της τουριστικής επιτροπής, θα βλέπατε ότι υπήρχε κωδικός ψηφισμένος από το δημοτικό συμβούλιο και εγκεκριμένος από τον ΕΟΤ.

Με τις καινούργιες διαδικασίες όμως του Κλησθενικού νόμου, και μετά από υποδείξεις τόσο του ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ, αλλά και της προϊστάμενης των οικονομικών του Δήμου, έπρεπε να έχουμε ακριβείς ημερομηνίες, για τις φιλοξενίες, το οποίο ήταν αδύνατο να γνωρίζουμε τον μήνα Απρίλιο.

  • Μετά τις εκλογές του Μαΐου, αν γνωρίζετε, δημοτικό συμβούλιο συγκαλείται μόνο για έκτακτες περιπτώσεις, και με έγκριση από την αποκεντρωμένη διοίκηση.

Ποτέ ακόμα και μέχρι σήμερα δεν με καλέσατε για να σας ενημερώσω για τυχόν υποχρεώσεις που εκκρεμούν.

Αντ’ αυτού εγώ ο ίδιος με δική μου πρωτοβουλία και φυσικά με τη σύμφωνη γνώμη όλων των μελών της τουριστικής επιτροπής, έσπευσα να ενημερώσω για τις εκκρεμότητες που υπήρχαν , τον δήμαρχο σε ανεπίσημη επαφή, περίπου ένα μήνα προτού έρθουν οι πρώτοι δημοσιογράφοι. Η τελευταία μάλιστα ανεπίσημη επίσκεψη και ενημέρωση ήταν 6/09/19, στο γραφείο του ΔΗΜΆΡΧΟΥ.

Όλες οι δράσεις της τουριστικής επιτροπής του ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ τα 4,5 χρόνια στα οποία διατέλεσα πρόεδρος, αφού πρώτα πήραν την έγκριση από τον ΕΟΤ ψηφίστηκαν από το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο με απόλυτη πλειοψηφία, είναι αναρτημένες στο διαύγεια και είναι στη διάθεση όλων.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΗΛΙΑ ΛΥΤΟΣ, ΙΑΤΡΟΣ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ

Αφήστε λοιπόν τα υπονοούμενα και εξηγήστε στον κόσμο που μας διαβάζει τι εννοείται ακριβώς όταν λέτε για άλλου είδους “ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ” ΓΙΑ ΜΗ ΟΡΘΟ ΤΡΟΠΟ, για “ΛΑΘΗ” και για “ΠΑΡΤΥ”.

Τόσο εγώ ο ίδιος, άλλο τόσο και τα μέλη της τουριστικής επιτροπής υπηρετήσαμε εθελοντικά επί 5 χρόνια με γνώμονα την αγάπη που έχουμε για το ΝΗΣΙ μας, χωρίς καμία αξίωση, “καρεκλών-μισθών” και θέσεων. Οι αποφάσεις για το πρόγραμμα και τις δράσεις γίνονταν με δημοκρατικές διαδικασίες και πάντα ήταν σεβαστή η άποψη της πλειοψηφίας.

Ο φθηνός λαϊκισμός, οι ειρωνείες για υποτιθέμενα “ΠΑΡΤΥ”, αλλά και η μικροπολιτική δεν έχουν θέση στο ΔΗΜΟ ΚΑΡΠΑΘΟΥ, και αμφιβάλω αν το περιεχόμενο της επιστολής σας, βρίσκει σύμφωνα όλα τα μέλη της παράταξης σας. Κρίμα που δεν σεβαστήκατε τους κόπους όλων μας.

Η παρακαταθήκη που αφήνουμε είναι μεγάλη, ο πήχης είναι πολύ ψηλά, και ο τομέας του τουρισμού στην ΚΑΡΠΑΘΟ είναι ζωτικής σημασίας. Απαιτεί σοβαρότητα, σύνεση, συνεργασία όλων και όχι αβάσιμους χαρακτηρισμούς, και ελπίζω η συνέχεια να είναι ανάλογη.

Θα ακολουθήσει δημόσια ενημέρωση των πεπραγμένων της προηγούμενης τουριστικής επιτροπής.

Τα έργα αποκτώνται με πολύ δουλειά, συνέπεια και ανιδιοτέλεια.

Με εκτίμηση,
Μιχάλης Λυτός