Η Κάρπαθος είχε την χαρά να υποδεχτεί μία μεγάλη διεθνή τηλεοπτική παραγωγή την περασμένη εβδομάδα που θα συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας του προορισμού παγκοσμίως, στο επόμενο διάστημα.

Έπειτα από προσπάθειες δύο ετών της προηγούμενης Τουριστικής Επιτροπής με αλλεπάλληλες επικοινωνίες, συναντήσεις και διαπραγματεύσεις το τηλεοπτικό δίκτυο παγκόσμιας εμβέλειας και κλάσης, Nautical Channel, αποφάσισε να εντάξει στο απαιτητικό του πρόγραμμα, την Κάρπαθο για τηλεοπτικά γυρίσματα που προγραμματίστηκαν για τα μέσα Σεπτεμβρίου 2019.

Το δίκτυο αποφάσισε να στείλει  τηλεοπτικό συνεργείο του στο νησί για τον σκοπό αυτό, καλύπτονται τόσο τις αμοιβές τους όσο και τα αεροπορικά εισιτήρια τους μέχρι την Κάρπαθο.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΗΛΙΑ ΛΥΤΟΣ, ΙΑΤΡΟΣ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ

Πιστεύοντας σθεναρά στην αρχή της συνέχειας που πρέπει να τηρείται  στη διακυβέρνηση του Δήμου, έσπευσα προσωπικά να ενημερώσω πλήρως τον κ. Δήμαρχο και τους συνεργάτες του από αρχές του Αυγούστου σχετικά με την εξαιρετική «προίκα» που αφήναμε στη νέα Δημοτική Αρχή αλλά και τις υποχρεώσεις – εκκρεμότητες στο επόμενο διάστημα (πχ ανάγκη υποβολής προγράμματος προβολής για το 2020, επιλογή εκπροσώπου για την έκθεση WTM στο Λονδίνο, κλπ).

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκα στην ευκαιρία προβολής σε πάνω από 20.000.000 τηλεθεατές σε Αμερική, Ευρώπη και Ασία σε ένα ποιοτικό ταξιδιωτικό κοινό μέσω της συγκεκριμένης τηλεοπτικής παραγωγής αλλά και μιας  ακόμη έγκυρης τηλεοπτικής  παραγωγής που έχουμε προγραμματίσει για την τελευταία εβδομάδα Σεπτεμβρίου.

Ας ληφθεί υπόψη πως οι δράσεις αυτές σε αξία, εκτιμάται σε πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ αν κανονικά κανείς αποφάσιζε να διαφημιστεί για να έχει ισοδύναμη προβολή.

Αντ’ αυτού, μετά από τις πολύμηνες επαφές μας, αρκούσε από τον Δήμο Καρπάθου να καλύψει μόνο τη φιλοξενία του διμελούς συνεργείου στην Κάρπαθο για μία εβδομάδα με διαμονή, αυτοκίνητο, ξεναγήσεις και δείπνα για την πρώτη παραγωγή και να δοθούν λίγες μόνο παροχές (ένα δωμάτιο, ένα αυτοκίνητο και έναν συνοδό για 3-4 ημέρες) για την δεύτερη.

Προς μεγάλη και δυσάρεστη έκπληξη μας, η νέα Δημοτική Αρχή δεν επέδειξε μόνο απάθεια από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της όπως μεταφράστηκε από την προκλητική καθυστέρηση μέχρι σήμερα στη σύσταση Επιτροπής Τουρισμού, αλλά δήλωσε και αδυναμία να αναλάβει την υποχρέωση κάλυψης της φιλοξενίας των έγκριτων δημοσιογράφων!

Με μοναδικό οδηγό την αγάπη για τον τόπο μου, ανέλαβα – εξωθεσμικά πλέον – την ευθύνη  των υποχρεώσεων για την στήριξη των τηλεοπτικών παραγωγών.

Η προσπάθεια μου θα είχε πέσει στο κενό αν δεν με στήριζαν πολλά μέλη της προηγούμενης Τουριστικής Επιτροπής που δέχθηκαν να σηκώσουν εξολοκλήρου στους ώμους τους τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού εγχειρήματος.

Νοιώθω την υποχρέωση να ευχαριστήσω προσωπικά τον κ Μιχάλη Ρείση που ανέλαβε ανιδιοτελώς την οργάνωση, τον συντονισμό και την υποστήριξη όλης της προσπάθειας. Επιπλέον, ανεκτίμητη ήταν η αφιλοκερδής συνεισφορά των κ.κ Ντίνου Πρωτόπαπα, Φωτεινής Φράγκου, Εβίνας Παπαμανώλη και Νίκου Φαρμακίδη για τη συνοδεία, τη στήριξη και την καθοδήγηση του συνεργείου σε καθημερινή βάση. Χωρίς τη συμβολή όλων των παραπάνω αλλά και της πληθώρας επαγγελματιών και των Τουριστικών επιχειρήσεων που εθελοντικά στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθεια μας για την διεθνή προβολή της Καρπάθου, μία σπουδαία ευκαιρία θα είχε χαθεί ολοκληρωτικά με δυσάρεστα αποτελέσματα.

Μετά από όλα αυτά, εύχομαι την «ταχεία ανάρρωση» και την αλλαγή νοοτροπίας της νέας Δημοτικής Αρχής ώστε να μην καταστραφούν όσα επιμελώς έχτισε με θυσίες και κόπο η απερχόμενη Επιτροπή Τουρισμού.

Με εκτίμηση,
Μιχάλης Λυτός
Τέως Πρόεδρος Απερχόμενης Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Καρπάθου.