Ο πολιτιστικός χάρτης της Καρπάθου έχει όλα τα φόντα να μεταβληθεί σε σημαντικό βαθμό μέσω της επικείμενης ίδρυσης του “Συλλόγου Καρπαθίων Φίλων της Γνώσης”, στον οποίον θα συμμετάσχουν δεκάδες -σε πρώτη φάση- συμπατριώτες μας. Πρόκειται για μία ίδρυση συλλογικότητας κεφαλαιώδους σημασίας, που αφορά και σχετίζεται με το μέλλον της πνευματικής ζωής του τόπου μας. Η πρωτοβουλία προέκυψε από την αγάπη μας για το νησί, την ιστορία του, αλλά και τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά μας που αφορούν μια σειρά από θεματικά πεδία όπως η ιστορία, ο αρχαίος κόσμος, η αρχαιολογία, η αστρονομία, η φιλοσοφία, η θρησκειολογία, η μυθολογία, η μελέτη και έρευνα για κάθε ζήτημα που ξεφεύγει από τα “καθιερωμένα”.

Το νησί πρέπει επιτέλους να παράξει πολιτισμό και πραγματική παιδεία για αρκετούς από τους κατοίκους του που διψούν για γνώση (γι’ αυτό και δυστυχώς ή ευτυχώς ο συγκεκριμένος Σύλλογος δεν γίνεται να απευθύνεται σε όλους), ξεκολλώντας από τον βούρκο της άγνοιας, της ιδιωτείας και της δεισιδαιμονίας εκατοντάδες συμπολίτες μας. Η ανάγκη για όλα τα προηγούμενα γίνεται ακόμη εντονότερη κατά τους μήνες του χειμώνα, όπου το αίσθημα αποξένωσης των κατοίκων της Καρπάθου γίνεται ακόμη πιο έντονο.

Παράλληλα, τα ερεθίσματα που αναμένεται να δώσει η συλλογικότητα αυτή μέσα από τις ειδικές δράσεις της (ομιλίες, διαλέξεις, εξορμήσεις κτλ) σε νέα παιδιά, είναι δεδομένο ότι θα οδηγήσουν στο μέλλον στη διαμόρφωση ανθρώπων με μεγαλύτερη φαντασία, αξίες, ιδέες, όραμα και διάθεση προσφοράς στον τόπο.

Σύμφωνα με το Καταστατικό που πρόκειται να κατατεθεί σύντομα στις αρμόδιες Αρχές,
σκοπός του Συλλόγου είναι η συσπείρωση των μελών του σε κοινή και συντονισμένη προσπάθεια εντός και εκτός διαδικτύου, ενώ στόχοι του θα είναι:

  1. Το ενδιαφέρον για την ανάδειξη του πολιτισμού και των αρχαιοτήτων της Καρπάθου, εντός και εκτός διαδικτύου, με συντονισμένες κινήσεις και δράσεις.
  2. Ο γόνιμος προβληματισμός και οι συζητήσεις επάνω σε μία σειρά από ζητήματα πνευματικής αναζήτησης όπως η φιλοσοφία, η ιστορία, η θρησκειολογία, ο αρχαίος κόσμος, ο πολιτισμός, η λαογραφία, οι επιστήμες και εν γένει οτιδήποτε αφορά τον ελεύθερα σκεπτόμενο Άνθρωπο.
  3. Ο Διαφωτισμός  των συμπατριωτών μας επάνω σε ζητήματα που αναφέρθηκαν προηγουμένως, μέσα από ποικίλες ενδοδιαδικτυακές και εξωδιαδικτυακές δράσεις.

Βασικοί συντελεστές για την επίτευξη των παραπάνω σκοπών του Συλλόγου είναι εκείνοι οι οποίοι δεν αντίκεινται στους Νόμους, τους Κανονισμούς και την Ηθική. Ξεκαθαρίζεται επίσης ότι η φύση του Συλλόγου προάγει τον διάλογο, την αλληλοκατανόηση και το σεβασμό στη διαφορετικότητα. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν έχει καμία απολύτως σχέση, ούτε δέχεται στους κόλπους του, άτομα που έχουν σχέσεις με ακραία και αντιανθρώπινα ιδεολογήματα, καθώς επίσης και με αισθήματα φανατισμού και μισαλλοδοξίας. 

Αξίζει να γίνει σαφές πώς μέλος του Συλλόγου μπορεί να γίνει  κάθε κάτοικος της Καρπάθου, είτε αυτός έλκει την καταγωγή του από το νησί, είτε όχι. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι Καρπάθιοι που κατοικούν μόνιμα εκτός του νησιού.

To αγαλματίδιο της “Κυράς της Καρπάθου” (η ημερομηνία κατασκευής του οποίου ανάγεται στην 5η προχριστιανική χιλιετιρίδα), που βρέθηκε στο νησί μας και σήμερα φιλοξενείται στις προθήκες του Βρετανικού Μουσείου.

Τέλος, οφείλουμε να σταθούμε και στο σύμβολο του Συλλόγου, στο οποίο πρωταγωνιστεί το πανάρχαιο -πλην όμως δυστυχώς άγνωστο στους περισσότερους συμπατριώτες μας- αγαλματίδιο της “Κυράς της Καρπάθου” (η ημερομηνία κατασκευής του οποίου ανάγεται στην 5η προχριστιανική χιλιετιρίδα), που βρέθηκε στο νησί μας και σήμερα φιλοξενείται στις προθήκες του Βρετανικού Μουσείου. Το συγκεκριμένο έργο, μάλιστα, αποτελεί το αρχαιότερο ελληνικό άγαλμα που φιλοξενείται εκεί. Η παρουσία του γυναικείου αναπαραγωγικού οργάνου στο κάτω μέρος του αγάλματος ενδέχεται να το συσχετίζει με τη λατρεία της Μητέρας Γης των προϊστορικών κοινωνιών. 

Οι εγγραφές στον Σύλλογο έχουν ήδη ξεκινήσει και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν σε αυτή τη φάση να επικοινωνούν για περισσότερες πληροφορίες με τους κ. Παναγιώτη Αμανεζή και Μανώλη Κοντονικόλα (Βύζαντα), στα αντίστοιχα καταστήματά τους στα Πηγάδια.

Μηνάς Παπαγεωργίου,

δημοσιογράφος – εκδότης – συγγραφέας,
μέλος του υπό σύσταση Συλλόγου Καρπαθίων Φίλων της Γνώσης