Μεταξύ των δεκάδων Καρπαθιακών συλλόγων που έδρασαν και δρουν στην Αμερική, πρωτοποριακή θέση κατέχει το Παγκαρπαθιακό Ίδρυμα. Ιδρύθηκε το 1981 και δημιούργησε το “Καρπάθικο Σπίτι”, ένα από τα πιο αξιόλογα ομογενειακά πολιτιστικά κέντρα στην Αμερική. Αποβλέπει στην διαφύλαξη και διαδόση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, μεταξύ των μελών της παροικίας μας και την προβολή της μεταξύ των Ομογενών της Αμερικής και έχει το βλέμμα του στραμμένο στη νέα γενεά που αποτελεί την ελπίδα και το μέλλον της παροικίας μας.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Βάσος Χαλκιάς, με τον νεοκλεγέντα δήμαρχο Γιάννη Νισύριο, μεταξύ μελών του ΔΣ, υποτρόφων και άλλων αξιωματούχων.

Παράλληλα με τις άλλες του δραστηριότητες, το Ίδρυμα δημιούργησε ταμείο υποτροφιών, με την σημαντική προσφορά των 50.000 δολαρίων των αειμνήστων Νίκου και Ολυμπίας Κουρού και τις δωρεές άλλων συμπατριωτών μας και τα τελευταία 34 χρόνια απονέμει υποτροφίες στην σπουδάζουσα νεολαία. Επίσης οικογένειες και φίλοι των αειμνήστων Ιωάννας Αλεξιάδη, Μαίρης Σιφονιού, Μαρίας Σαρρή-Μπεχράκη, Ηλία Γεωργιάδη και Γιώργου & Μαίρης Παπαγεωργίου απονέμουν υποτροφίες στην μνήμη τους.

Υποτροφίες δόθηκαν στη μνήμη των αειμνήστων ζεύγος Κουρού και ζεύγος Παπαγεωργίου.
Με την απονομή υποτροφιών θυμούνται κάθε χρόνο οι συμπατριώτες μας τις αείμνηστες Ιωάννα Αλεξιάδη.

Το Σάββατο στις 22 Ιουνίου, στο “Καρπάθικο Σπίτι της Αμερικής” στο Union NJ, έγινε η απονομή των Παν-Καρπαθιακών υποτροφίων. Τα τελευταία χρόνια και πάνω από δυο δεκαετίες την διεύθυνση του προγράμματος έχει αναλάβει η Καθηγήτρια Ρίκα Κωνσταντινίδη. Εκτός της κ. Κωνσταντινίδη τα άλλα μέλη της επιτροπής είναι: Γιώργος Εμ. Μικροπαντρεμένος, Γυμνασιάρχης, Μανώλης Φρ. Βόζος, Καλλιόπη Γεωργιάδη-Φασουλέτου, Άννα Βενέτη-Γεωργίου, Σοφία Βενέτη-Κουτζούλη.

Κάθε χρόνο, με την απονομή της υποτροφίας στη μνήμη της Μαρίας Σαρρή-Μπεχράκη θα μένει μαζί το πέρασμα της απ’ αυτή τη ζωή.
Η μνήμη του αείμνηστου Ηλία Γεωργιάδη μένει πάντοτε μαζί μας.

Την τελετή παρακολούθησε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Dr. Βασίλης Χαλκιάς με το Διοικητικό Συμβούλιο, ο πρόεδρος του Εθνικού Δωδεκανησιακού Συμβουλίου Αμερικής Μανώλης Κασσώτης, ο πρόεδρος της Καρπαθιακής Ομοσπονδίας Νίκος Διάκος, ο πρόεδρος της «Ομόνοιας» Απεριτών Θέμης Νισύριος και δεκάδες συμπατριώτες μας, που ήρθαν από το New Jersey, Νέα Υόρκη και άλλες πολιτείες της Αμερικής. Επίσης την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο νεοεκλεγής δήμαρχος Καρπάθου Ιωάννης Θ. Νισύριος, ο οποίος είναι μέλος του Ιδρύματος, όπως και πολλά μέλη της οικογένειας Νισύριου που υποστηρίζουν και βρίσκονται στο πλευρό του Ιδρύματος.

Η πρόεδρος της επιτροπής υποτροφιών με τον υπότροφο Νίκο Μπέρτο.

Προς τους παρευρεθέντας μίλησε ο πρόεδρος του Ιδρύματος οδοντίατρος Βάσος Χαλκιάς και στην συνέχεια η Ρίκα Κωνσταντινίδη αναφέρθηκε στο ιστορικό των υποτροφιών, στην διαδικασία υποβολής αιτήσεων και επιλογής των υποτρόφων. Οι εφετινοί υπότροφοι, απόφοιτοι του High School, είναι οι ακόλουθοι:

  • Gina Chryssofos, 1st Foundation Scholarship in memory of Nick Kouros, University of Pennsylvania.
  • Eve Ambrosio, 2nd Foundation Scholarship, Ohio State University.
  • Nicholas S. Bertos, 3rd Foundation Scholarship, Seton Hall University.
  • George E. Makris, in memory Joe Alexiades Outstanding Community Service Award, Seton Hall University.
  • Alexa Tina Alexiades, in memory Mary Sifonios Educator Award, Pace University.
  • Nicholas Thomas McCaffrey, in memory Maria’s Sarri-Behraki Scholarship, Rutgers University.

Επίσης και οι ακόλουθοι που ήδη φοιτούν σε πανεπιστήμια:

  • Sophia Chrysofos, 1st in memory George & Mary Papageorge Scholarship).
  • Georgia Stavrakis, 2nd in memory George & Mary Papageorge Scholarship).

Μανώλης Κασσώτης