Σε λίγες μέρες καλούμαστε  να εκλέξουμε Δήμαρχο  και Δημοτικούς   
Συμβούλους. για την επόμενη  τετραετία.

Πριν ένα περίπου χρόνο πριν ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες  σε σχετικό σχόλιο στην “ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΗ” με τον τίτλο «Τι Δήμαρχο χρειάζεται ο Δήμος» σημειώναμε πως οι δημότες  έχουν την ευθύνη παραμερίζοντας κόμματα, συγγένειες, φιλίες και τοπικιστικά κριτήρια να επιλέξουμε αντικειμενικά ανάμεσα στους υποψηφίους τους συγκριτικά καλύτερους, άτομα ανιδιοτελή, που να θέλουν και να μπορούν να προσφέρουν, άτομα ικανά να σχεδιάσουν, να προγραμματίσουν, να διεκδικήσουν και να υλοποιήσουν.

Να εκλέξουμε Δήμαρχο με όραμα που να μη περιορίζεται στην διαχείριση των τρεχόντων θεμάτων.

Δήμαρχο που να διαθέτει διοικητικές και τεχνοκρατικές ικανότητες.

Δήμαρχο που να διαθέτει πολύ και αποκλειστικό χρόνο για τον Δήμο.

Δήμαρχο που να μπορεί να συγκρουστεί με τους μηχανισμούς εντός και εκτός Δήμου. Δήμαρχο που να αντιμετωπίζει τη γραφειοκρατία και να μην καταστεί ο ίδιος υπηρέτης της.

Σημειώναμε ακόμη πως δεν αρκεί να είναι ικανός μόνο ο Δήμαρχος.

Θα πρέπει και το Δημοτικό Συμβούλιο, τις αποφάσεις του οποίου είναι υποχρεωμένος να εκτελεί ο Δήμαρχος να συναποτελείται από άτομα ανιδιοτελή, συγκροτημένα και ικανά.

Άτομα με άποψη που θα έχουν σαν προτεραιότητά τους  το συμφέρον και την πρόοδο του τόπου και όχι το προσωπικό τους συμφέρον ή την εξυπηρέτηση ομάδων ή ατόμων. Άτομα «εθελοντές», που δεν  έχουν συστρατευθεί με τον υποψήφιο Δήμαρχο απλά για να τον βοηθήσουν στην εκλογή του από υποχρέωση ή φιλία ή  με την προσδοκία ή υπόσχεση αξιωμάτων ή άλλων αντιπαροχών, αλλά  άτομα που θα είναι έτοιμα να  προσφέρουν χωρίς να φείδονται κόπου και χρόνου.

Κάποιοι είπαν ότι μάλλον αναφερόμαστε σε άλλο τόπο και όχι στην Κάρπαθο όπου οι περισσότεροι ψηφίζουν με καθαρά υποκειμενικά κριτήρια.

Κρίνοντας από τον τρόπο συγκρότησης των δημοτικών παρατάξεων  μάλλον είχαν δίκιο.

Oι υποψήφιοι Δήμαρχοι αντί να παρουσιάσουν το όραμα τους, βασικούς τουλάχιστον άξονες, στόχους  και προτεραιότητες του προγράμματός τους περιορίσθηκαν κατά το πλείστον στην αναζήτηση και παρουσίαση των υποψηφίων που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιό τους.

Κριτήρια επιλογής το μεγάλο σόι, ο αριθμός των φίλων ή οι εξυπηρετήσεις  ψηφοφόρων, ο τόπος καταγωγής χωρίς να εξετάζεται αν συμφωνούν με τους συνυποψηφίους σε κάποιο κοινό πρόγραμμα.

Προτάσσεται η εκλογή και μετά το πρόγραμμα.

Τα προγράμματα λένε κανένας δεν τα πιστεύει γιατί σπάνια υλοποιούνται.

Τώρα που κατατέθηκαν τα ψηφοδέλτια είναι ευθύνη  ημών των ψηφοφόρων να απαιτήσουμε από τις Δημοτικές παρατάξεις να παρουσιάσουν τις θέσεις τους πάνω στα προβλήματα του Δήμου, στόχους και προτεραιότητες τους.

Να παρουσιάσουν θέσεις και λύσεις καθαρές χωρίς στρογγυλέματα και αόριστες γενικότητες τουλάχιστον στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί μας.

Κυρίως όμως έχουμε ευθύνη είναι  να ψηφίσουμε  αντικειμενικά προτάσσοντας το χρέος μας προς το νησί μας και όχι με γνώμονα συγγένειες, φιλίες ή τυχόν υποχρεώσεις προς τους υποψηφίους.