Ευχαριστώ την Οργανωτική Επιτροπή των Prix Galien Greece και ιδιαίτερα την κ. Τζένη Περγαλιώτου για αυτήν την τιμητική πρόσκληση να αποδώσω το βραβείο Prix Galien 2019 για το καλύτερο προϊόν Ιατρικής Τεχνολογίας στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας Sofmedica που εκπροσωπεί την κατασκευάστρια εταιρεία, “Intuitive Surgical”, των ρομποτικών συστημάτων “da Vinci”.
Ένα μεγαλύτερο όμως ευχαριστώ στον Πρόεδρο του Ομίλου Ιατρικό Αθηνών για την δυνατότητα που μου έδωσε να αξιοποιήσω την ρομποτική τεχνολογία πάνω στη οποία επένδυσε από το 2006 και συνεχίζει να επενδύει ακατάπαυστα και σήμερα για να είμαστε όχι μόνο ένα βήμα μπροστά για την Ελλάδα αλλά και και να πρωτοπορούμε διεθνώς εφαρμόζοντας το
From vision to decision!
From evolution to revolution!
Η σύντομη ομιλία μου στη βράβευση :
«ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ – ΜΙΑ ΠΡΟΣΙΤΗ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ?
Η ρομποτική χειρουργική έγινε πραγματικότητα από το έτος 2000, χάρη στην εξέλιξη της ρομποτικής τεχνολογίας της Εταιρείας Intuitive Surgical που με το σύστημα da Vinci Surgical Platform επέτρεψε σε μας τους χειρουργούς να το χρησιμοποιήσουμε σε κλινικές εφαρμογές.
Το daVinci robotic system έλαβε έγκριση από το FDA το 2000 για μεγάλο εύρος χειρουργικών επεμβάσεων γενικής χειρουργικής, ουρολογίας, γυναικολογίας, θωρακοχειρουργικής, καρδιοχειρουργικής και ωτορινολαρρυγολογίας.
Η ρομποτική τεχνολογία μας προσέφερε ιδιαίτερα πλεονεκτήματα, ξεπερνώντας τους περιορισμούς της συμβατικής λαπαροσκοπικής χειρουργικής της οποίας και αποτελεί την εξέλιξη, καθώς τα ρομποτικά εργαλεία διαθέτουν περισσότερους βαθμούς ελευθερίας στην κίνηση και τρισδιάστατη και ακριβέστερη απεικόνιση του χειρουργικού πεδίου.
Ο αρχικός σχεδιασμός αφορούσε στη δυνατότητα πραγματοποίησης επεμβάσεων από μεγάλες αποστάσεις (τηλεχειρουργική).
Αμερικανικά διαστημικά και στρατιωτικά προγράμματα εντατικοποίησαν τις έρευνες, ώστε να δημιουργηθεί ένας τρόπος να χειρουργούνται οι αστροναύτες από γιατρούς που βρίσκονται στη γη, και αντίστοιχα οι στρατιώτες, που κινδυνεύει η ζωή τους στο πεδίο της μάχης από εξειδικευμένους γιατρούς που βρίσκονταν σε κάποιο απομακρυσμένο νοσηλευτικό ίδρυμα.
Το 2001, ο καθηγητής J.Marescaux πραγματοποίησε την πρώτη τηλερομποτική επέμβαση, χολοκυστεκτομή, σε μία γυναίκα ασθενή στο Στρασβούργο, ενώ ο ίδιος βρισκόταν στη Νέα Υόρκη (επέμβαση Lindberg).
Στην Ελλάδα, το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών επένδυσε πρώτο στην τεχνολογία αυτή με πρωτοβουλία του οραματιστή Προέδρου του Ομίλου μας κυρίου Γιώργου Αποστολόπουλου.
Τότε ξεκίνησε και η στενή μας συνεργασία με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Sofmedica, κύριο Γιώργο Σοφιανό, που αντιπροσωπεύει την
κατασκευάστρια εταιρεία των συστημάτων daVinci, την Intuitive Surgical.
Η πρώτη επέμβαση ρομποτικής χειρουργικής στην Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη πραγματοποιήθηκε από τον Υποφαινόμενο στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, στις 26 Σεπτεμβρίου του 2006 με το σύστημα πρώτης γενιάς.
Έκτοτε ο Όμιλος μας, που με τιμά με την θέση του Επιστημονικού Διευθυντή του, αγόρασε όλα τα επόμενα συστήματά daVinci, συνολικά 4 με τα οποία έχουμε πραγματοποιήσει κοντά στις 10.000 επεμβάσεις.
Πριν λίγους μήνες αποκτήσαμε το da Vinci XI High Definition, το πιο τέλειο σύστημα που στα χέρια των έμπειρων χειρουργών κάνει τα δύσκολα εύκολα για το άριστο αποτέλεσμα.
Αεροδιαστημική υπερσύγχρονη τεχνολογία που επιτρέπει να συνδυάζεται η τέχνη με την τεχνική.
Η μεθολογία με την τεχνολογία.
The technological Evolution became a scientific revolution in our hands!
- Η ρομποτική χειρουργική είναι ελάχιστα τραυματική μέθοδος.
- Εξασφαλίζει μηδαμινή απώλεια αίματος και μικρότερο μετεγχειρητικό πόνο.
- Ελαχιστοποιεί την πιθανότητα διεγχειριτικών και μετεγχειρητικών επιπλοκών.
- Μειώνει σημαντικά το χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο και παρέχει καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα.
- Επιτρέπει στον χειρουργό να έχει τρισδιάστατη (3D) εικόνα του χειρουργικού πεδίου, σε πολύ μεγάλη μεγέθυνση.
- Επίσης εξασφαλίζει μεγαλύτερη ακρίβεια στις χειρουργικές κινήσεις.
- Δίνει στο χειρουργό τη δυνατότητα να πραγματοποιεί δύσκολους χειρουργικούς χειρισμούς σε στενό εγχειρητικό πεδίο.
- Tα χειρουργικά εργαλεία των ρομποτικών βραχιόνων μπορούν να πραγματοποιήσουν όλες τις κινήσεις που πραγματοποιεί το ανθρώπινο χέρι (7 βαθμοί ελευθερίας στην κίνηση), με μεγαλύτερη ακρίβεια, ενώ περιστρέφονται περισσότερο από 360 μοίρες μέσα στο χειρουργικό πεδίο.
- Παρέχει στον χειρουργό μεγαλύτερη άνεση κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
- Σε αντίθεση με τη συνηθισμένη χειρουργική πρακτική, η ρομποτική χειρουργική επιτρέπει στον χειρουργό να πραγματοποιεί τις επεμβάσεις καθισμένος, μέσα σε ένα προσεκτικά σχεδιασμένο και εργονομικά άριστο περιβάλλον.
- Ο χειρουργός κατευθύνει και συντονίζει το όλο σύστημα μέσω της χειρουργικής κονσόλας, έχοντας μπροστά του μια μεγεθυσμένη και τρισδιάστατη εικόνα του χειρουργικού πεδίου.
- Η χειρουργική κονσόλα διαθέτει λαβές, όπου τοποθετεί τα δάκτυλά του ο χειρουργός και κινεί τους ειδικούς μοχλούς σαν να χρησιμοποιεί τα χέρια του.
- Κάθε κίνηση του χειρουργού αναπαράγεται με απόλυτη ακρίβεια και σταθερότητα στο χειρουργικό πεδίο από τους χειρουργικούς βραχίονες του ρομπότ.
Οι πιο συνηθισμένες λαπαροσκοπικές επεμβάσεις γενικής χειρουργικής που γίνονται στις μέρες μας ρομποτικά, πολλαπλασιάζοντας έτσι τα σημαντικά πλεονεκτήματα που εξασφαλίζει η λαπαροσκοπική χειρουργική για τον ασθενή, είναι οι επεμβάσεις κατά της νοσογόνου παχυσαρκίας, η χολοκυστεκτομή, η αποκατάσταση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, η αποκατάσταση βουβωνοκήλης και κοιλιοκήλης, η αντιμετώπιση των παθήσεων αλλά και καρκίνου του παχέος εντέρου, του ήπατος, του παγκρέατος και του σπληνός, επεμβάσεις ενδοκρινών αδένων όπως επινεφριδεκτομές και πολλές ακόμη.
Επεμβάσεις στους νεφρούς, ουροδόχο κύστη, προστάτη, μήτρα, ωοθήκες, πνεύμονες, θυμό αδένα, καρδιά κλπ
Πολύς κόσμος θεωρεί τη ρομποτική απρόσιτη πολυτέλεια και το θέμα του κόστους συζητείται μέχρι και στα διεθνή χειρουργικά συνέδρια. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα οφέλη από μία επέμβαση ρομποτικής αντισταθμίζουν τη διαφορά κόστους με μία λαπαροσκοπική ή ανοικτή επέμβαση χάρη στη γρήγορη ανάρρωση και μικρότερη νοσηλεία και στην ελαχιστοποίηση των επιπλοκών οι οποίες μπορούν να εκτινάξουν το κόστος μιας νοσηλείας στα ύψη.
Η ομάδα μας, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, συγκεντρώνει σήμερα τη μεγαλύτερη εμπειρία στην Ευρώπη και μία από τις μεγαλύτερες διεθνώς στις ρομποτικές επεμβάσεις Γενικής Χειρουργικής με περισσότερες από 2500 επεμβάσεις.
Επίσης είναι η πρώτη στον κόσμο που πραγματοποίησε ρομποτικές επεμβάσεις μιας τομής (Single Site Robotic Surgery) από το 2011 και λαμβάνει ακόμα τιμητικές διακρίσεις για αυτό, σε όλες τις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις.
Η εμπειρία αυτή και οι τεχνικές μας είναι και ο λόγος που η κατασκευάστρια εταιρεία, Intuitive Surgical, μου έκανε την τιμή να είμαι Proctor παγκοσμίως δηλαδή επιβλέπων χειρουργός σε προγράμματα ρομποτικής χειρουργικής που ξεκινούν η χρειάζονται επίβλεψη τώρα.
Με μεγάλη χαρά απονέμω το τιμητικό βραβείο των Prix Galien για το καλύτερο προϊόν Ιατρικής Τεχνολογίας στον Διεθύνοντα Σύμβουλο της Sofmedica, τον αγαπημένο φίλο μου, κύριο Γιώργο Σοφιανό.
Και συγχρόνως ένα τεράστιο ευχαριστώ στον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Ιατρικό Αθηνών Δρα Βασίλη Αποστολόπουλο, που βρίσκεται ανάμεσα μας εδώ απόψε, για τον συνεχή εξοπλισμό μας με την πλέον υπερσύγχρονη τεχνολογία, για το άριστο αποτέλεσμα στους ασθενείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό που μας εμπιστεύονται.
Τεχνολογία, γνώση, επιστήμη, εμπειρία! Όλα αυτά είναι απαραίτητα για το άριστο αποτέλεσμα
Και μια Καρπάθικη μαντινάδα, για να σας αποχαιρετήσω:
Ως χειρουργός χρειάζομαι τέλεια τεχνολογία
ευχαριστώ και εύχομαι σε όλους σας υγεία!»