Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστος Σπίρτζης, απάντησε αρνητικά στο ενδεχόμενο τροποποίησης του Π.Δ. 99/2018 για τα επαγγελματικά δικαιώματα μηχανικών και αρχιτεκτόνων.
Στην απάντησή του, με αφορμή τη σχετική Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνος Κόνσολας, ο κ. Υπουργός, καθιστά σαφές ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε οποιαδήποτε τροποποίηση.
Ο κ. Κόνσολας είχε επισημάνει ότι το συγκεκριμένο Π.Δ., ουσιαστικά, στρέφει τη μία επαγγελματική ομάδα εναντίον της άλλης και δημιουργεί τεράστια προβλήματα στα επαγγελματικά δικαιώματα μηχανικών και αρχιτεκτόνων.
Επισήμανε, μάλιστα, τις εξής στρεβλώσεις:
- Το Π.Δ. αναγνωρίζει οριζόντια επαγγελματικά δικαιώματα, τα οποία δεν συνδέονται με το γνωστικό αντικείμενο σπουδών.
- Αντί να υπάρχει διαχωρισμός επαγγελματικών δικαιωμάτων για τις κατηγορίες Αρχιτεκτόνων, Πολιτικών Μηχανικών, Τοπογράφων Μηχανικών ή και άλλων ειδικοτήτων, δημιουργούνται επικαλύψεις.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να ξεκινήσει άμεσα διάλογο με τους συλλόγους για την τροποποίηση και ανάκληση διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος 99/2018, από τη στιγμή που διαπιστώνονται σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή του.
Επισυνάπτεται η Ερώτηση που είχε καταθέσει ο κ. Κόνσολας και η Απάντηση που έλαβε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Αθήνα, 5 Μαρτίου 2019
Αρ. Πρ.: 6177/5-3-2019
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών
Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
ΘΕΜΑ: «Άμεση ανάκληση ή τροποποίηση του Π.Δ. 99/2018 για τα επαγγελματικά δικαιώματα μηχανικών και αρχιτεκτόνων»
Κύριοι Υπουργοί,
Το Προεδρικό Διάταγμα 99/2018 για τα επαγγελματικά δικαιώματα μηχανικών και αρχιτεκτόνων, αποδεικνύεται ότι δημιουργεί περισσότερα προβλήματα, από όσα υποθετικά επιχειρεί να λύσει.
Και αυτό γιατί:
1ον: Αναγνωρίζει οριζόντια επαγγελματικά δικαιώματα, τα οποία δεν συνδέονται με το γνωστικό αντικείμενο σπουδών. Με αυτό τον τρόπο απαξιώνεται η εκπαιδευτική διαδικασία.
2ον: Αντί να υπάρχει διαχωρισμός επαγγελματικών δικαιωμάτων για τις κατηγορίες Αρχιτεκτόνων, Πολιτικών Μηχανικών, Τοπογράφων Μηχανικών ή και άλλων ειδικοτήτων, δημιουργούνται επικαλύψεις.
Έτσι δίνεται η δυνατότητα υπογραφής αρχιτεκτονικών σχεδίων από μηχανικούς, χωρίς να διασφαλίζεται η απόκτηση και πιστοποίηση γνώσης από τον υπογράφοντα αλλά και χωρίς να έχουν τροποποιηθεί τα προγράμματα σπουδών, που μελλοντικά θα έδιναν αυτή τη δυνατότητα.
Υπάρχουν φυσικά και άλλες διατάξεις που συνιστούν άνιση και άδικη αντιμετώπιση άλλων κατηγοριών μηχανικών.
Ουσιαστικά, με αυτό τον τρόπο παραβιάζεται μια βασική αρχή, που είναι η σύνδεση των επαγγελματικών δικαιωμάτων με την εκπαιδευτική διαδικασία.
Το ζητούμενο δεν είναι να στρέψουμε τη μία επαγγελματική ομάδας εναντίον της άλλης, όπως άστοχα επιχειρεί η κυβέρνηση, αλλά να διαμορφωθεί ένα ορθολογικό πλαίσιο για το διαχωρισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων με βάση την εκπαιδευτική διαδικασία, την ακαδημαϊκή γνώση και τις δεξιότητες.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί
1. Εάν προτίθεται να προχωρήσει σε άμεσο διάλογο με τους συλλόγους για την τροποποίηση και ανάκληση διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος 99/2018, από τη στιγμή που διαπιστώνονται σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή του.
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου
Α Π Α Ν Τ Η Σ Η
Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε την απάντηση του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών