Οι πολίτες της Καρπάθου επιβεβαίωσαν για μία ακόμα φορά την εμπιστοσύνη τους στον Μάνο Κόνσολα, με την παρουσία τους στην πολιτική του ομιλία, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στα Πηγάδια Καρπάθου.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, μεταξύ άλλων, ο κ. Κόνσολας τόνισε:
«Δεν είμαι εδώ για να διχάσω τους πολίτες. Είμαι εδώ για να καταθέσω μια πρόταση για το αύριο. Είμαι εδώ για να απευθυνθώ σε όλους τους πολίτες και σε αυτούς που με ψήφισαν και σε αυτούς που δεν με ψήφισαν ή δεν με ψηφίζουν.
Η επόμενη μέρα για τη χώρα, τα Δωδεκάνησα και την Κάρπαθο, είναι για όλους.
Δίνω την καρδιά και την ψυχή μου για τα Δωδεκάνησα, όπως κάνω όλα αυτά τα χρόνια, ως Βουλευτής. Θα το κάνω και την επόμενη μέρα, από όποια θέση και αν έχω. Αυτά, δεν είναι λόγια, είναι δεσμεύσεις που βγαίνουν μέσα από την καρδιά και την ψυχή μου. Γιατί στην πολιτική πρέπει να υπάρχει και συναίσθημα, και αγάπη για τον πολίτη, ανθρώπινο ενδιαφέρον».
Ο Μάνος Κόνσολας στην ομιλία του, έκανε ειδική αναφορά σε προβλήματα που απασχολούν την Κάρπαθο.
Αναφέρθηκε στον αναπτυξιακό νόμο, επισημαίνοντας ότι ο σημερινός αναπτυξιακός νόμος έχει εξαιρετικά περιορισμένους διαθέσιμους πόρους, οι οποίοι δεν επαρκούν για να χρηματοδοτηθούν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στην Κάρπαθο και στο νησιωτικό χώρο.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός νέου αναπτυξιακού νόμου για τις νησιωτικές περιοχές που θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
1ον: Αύξηση των ποσοστών ενίσχυσης αλλά και των διαθέσιμων πόρων.
2ον: Ένταξη όλων των τουριστικών καταλυμάτων, προκειμένου να εκσυγχρονιστούν αλλάζοντας επίπεδο.
3ον: Ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο των επιχειρήσεων μεταποίησης προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, των υδατοκαλλιεργειών και της αλιείας, με απώτερο στόχο τη σύνδεση τους με το τουριστικό προϊόν.
«Αυτό που πρέπει να κατανοήσει το Αθηνοκεντρικό Κράτος είναι ότι τα νησιά πρέπει να είναι στην κατηγορία της μέγιστης έντασης ενισχύσεων και υπάρχουν τα επιχειρήματα που συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση και συνιστούν τη νομιμοποιητική βάση, όπως:
α) Η γεωγραφική ασυνέχεια και το μικρό μέγεθος των πόρων που μπορούν να αξιοποιηθούν.
β) Το υψηλό λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων στα νησιά, που απαιτεί υψηλότερες δαπάνες αλλά και αυξημένο χρόνο για τη μεταφορά πρώτων υλών και προϊόντων.
γ) Η εικόνα των οικονομιών μικρής κλίμακας στα νησιά, λόγω της μικρής αγοράς», τόνισε ο κ. Κόνσολας.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, αναφέρθηκε και στο θέμα του νοσοκομείου Καρπάθου, επισημαίνοντας ότι η λειτουργία του νοσοκομείου δεν μπορεί να γίνει χωρίς οργανισμό, γιατί δεν θα είναι νοσοκομείο που θα παρέχει πλήρεις υπηρεσίες αλλά κέντρο υγείας.
Μίλησε, επιπλέον, για την ανάγκη μιας νέας αρχιτεκτονικής του Κράτους, με στόχο την αποκέντρωση και την εξυπηρέτηση του νησιώτη στον τόπο κατοικίας του, μιλώντας για ένα γραφείο διοικητικής εξυπηρέτησης σε κάθε νησί, στο οποίο ο πολίτης του νησιού θα μπορεί να κάνει όλες τις συναλλαγές του με το δημόσιο, είτε αυτό λέγεται Εφορία, είτε κτηματολόγιο, είτε υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και ασφάλισης. Έθεσε, επίσης, το ζήτημα του αεροδρομίου της Καρπάθου, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν είχε ούτε σχέδιο για την αναβάθμιση του αεροδρομίου Καρπάθου, ενώ, μέχρι πρότινος, δεν είχαν επισκευάσει το ραδιοφάρο με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν νυχτερινές πτήσεις. Προέταξε, μάλιστα, την ανάγκη πρόσληψης συμβούλου, ο οποίος θα καταθέσει προτάσεις αξιοποίησης για τα 23 μικρά περιφερειακά αεροδρόμια, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και αυτό της Καρπάθου.