Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019 η εκδήλωση κοπής πίτας του Συλλόγου των Απανταχού Καρπαθίων στο πλοίο Blue Star Διαγόρας, στο λιμάνι του Πειραιά. Ήταν μία πραγματικά όμορφη γιορτή την οποία τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί συντοπίτες μας καθώς και συμπατριώτες από τα Δωδεκάνησα, γεμίζοντας ασφυκτικά την καλαίσθητη αίθουσα του πλοίου. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη συμμετοχή των αδελφών μας από την Κάσο.

Ο Σύλλογος των Απανταχού Καρπαθίων ιδρύθηκε το 1895.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων Καθηγητής κ. Γιάννης Γ. Καραϊτιανός με το Δ.Σ χαιρετίζει τους παρευρισκόμενους. Από αριστερά οι κ.κ.: Γιώργος Αναστασιάδης, Πέννυ Νικητιάδου, Γιάννης Καραιτιανός, Πόπη Χατζηδάκη, Κοσμάς Σακέλλης και Ηλίας Κρητικός.
Ο πρόεδρος του ΣΑΚ Καθηγητής Γιάννης Γ. Καραϊτιανός κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του Συλλόγου 2019. Διακρίνονται η κ. Πόπη Γ. Χατζηδάκη, ο κ. Γιάννης Εμμ. Χριστοδουλάκης και ο κ. Γιώργος Αναστασιάδης.
Η κ. Καλλιρρόη Γ. Γεωργίου-Μανωλάκη, εκδότρια της Εφημερίδας «ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΗ» τιμήθηκε για τη συμβολή της στην ενημέρωση των Καρπαθίων και τη μακρόχρονη προβολή της Καρπάθου. Την κ. Γεωργίου-Μανωλάκη προσφώνησε η Εκπαιδευτικός και Λογοτέχνιδα κ. Σοφία Παράσχου-Χατζηδημητρίου.

Τη γιορτή μας παιάνισε εξαιρετικά η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Παναγιώτη Λυκούδη, προσδίδοντας ένα ιδιαίτερο εορταστικό ηχόχρωμα.

Η εκδήλωσε περιελάμβανε πλήρες μενού με γευστικά εδέσματα ενώ μέσα από τη λαχειοφόρο αγορά δόθηκαν όμορφα δώρα σε 65 τυχερούς!

Η κ. Λη Μηναΐδη, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του Οργανισμού Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς (OWHC) τιμήθηκε για τη εν γένει συμβολή της στη διεθνή προβολή της Ελλάδας και των Δωδεκανήσων. Την κ. Μηναΐδη προσφώνησε η Υπεύθυνη Ενημέρωσης, Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας & Κοινωνικής Δικτύωσης του ΣΑΚ κ. Καλλιόπη Χατζηδάκη.
Η κ. Φωτεινή Παζαρτζή, Καθηγήτρια Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τιμήθηκε σε αναγνώριση του επιστημονικού της έργου. Την κ. Παζαρτζή προσφώνησε η κ. Μαρία Πιπέρη, Ακτινοθεραπεύτρια.
Η κ. Φραγκίσκη Σταυράκη, πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Καρπαθίων, Λογοτέχνιδα και Φιλόλογος, τιμήθηκε για τη μεγάλη προσφορά της στην Καρπαθιακή Παροικία. Την κ. Σταυράκη προσφώνησε το Μέλος Δ.Σ. του ΣΑΚ και Έφορος Καρπαθιακής Εστίας κ. Ειρήνη Μίτσελ.

Το παιδικό συγκρότημα της Αδελφότητας Ολυμπιτών Καρπάθου «Η Δήμητρα» συγκίνησε το κοινό τραγουδώντας καρπάθικα κάλαντα και τραγούδια, πλαισιωμένο από παιδιά και νέους από τα υπόλοιπα χωριά της Καρπάθου, ενώ ο Όμιλος Καρπαθίων Νέων εντυπωσίασε τους παρευρισκομένους με το χορευτικό του συγκρότημα! Την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε, όπως πάντα, ο ταμίας του ΔΣ του ΣΑΚ κ. Γιώργος Αναστασιάδης.

Το φλουρί, προσφορά της εταιρείας Λαλαούνη, κέρδισε η κα Τζένη Κρεμαστινού, Ιατρός, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, σύζυγος του Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτού Δωδεκανήσου Καθηγητού κ. Δημήτρη Κρεμαστινού.

Ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Ιωάννης Μώραλης, τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση.
Ο κ. Μιχάλης Σακέλλης, από την Όλυμπο Καρπάθου, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Blue Star Ferries τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση του ΣΑΚ

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύθηκαν 4 γυναίκες της Καρπάθου οι οποίες με το έργο τους, η καθεμιά στον τομέα της, έχουν τιμήσει το νησί μας και έχουν προσφέρει πολλά στην Καρπαθιακή Παροικία. Αλφαβητικά:

  • Η κυρία Καλλιρρόη Γ. Γεωργίου-Μανωλάκη, εκδότρια της Εφημερίδας «ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΗ» για τη συμβολή της στην ενημέρωση των Καρπαθίων και τη μακρόχρονη προβολή της Καρπάθου. Την κα Γεωργίου-Μανωλάκη προσφώνησε η Εκπαιδευτικός και Λογοτέχνιδα κα Σοφία Παράσχου-Χατζηδημητρίου.
  • Η κυρία Λη Μηναΐδη, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του Οργανισμού Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς (OWHC) για τη εν γένει συμβολή της στη διεθνή προβολή της Ελλάδας και των Δωδεκανήσων. Την κα Μηναΐδη προσφώνησε η Υπεύθυνη Ενημέρωσης, Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας & Κοινωνικής Δικτύωσης του ΣΑΚ κα Καλλιόπη Χατζηδάκη.
  • Η κυρία Φωτεινή Παζαρτζή, Καθηγήτρια Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε αναγνώριση του επιστημονικού της έργου. Την κα Παζαρτζή προσφώνησε η κυρία Μαρία Πιπέρη, Ακτινοθεραπεύτρια.
  • Η κυρία Φραγκίσκη Σταυράκη, πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Καρπαθίων, Λογοτέχνιδα και Φιλόλογος, για τη μεγάλη προσφορά της στην Καρπαθιακή Παροικία. Την κα Σταυράκη προσφώνησε το Μέλος Δ.Σ. του ΣΑΚ και Έφορος Καρπαθιακής Εστίας κα Ειρήνη Μίτσελ.
Το παιδικό συγκρότημα της Αδελφότητας Ολυμπιτών Καρπάθου «Η Δήμητρα» συγκίνησε το κοινό τραγουδώντας καρπάθικα κάλαντα και τραγούδια.
Ο Όμιλος Καρπαθίων Νέων εντυπωσίασε τους παρευρισκομένους με το χορευτικό του συγκρότημα!

Ο Πρόεδρος του ΣΑΚ Καθηγητής κ. Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός εξήρε στο χαιρετισμό του την πολυπληθή παρουσία των Καρπαθίων και συμπατριωτών Δωδεκανησίων στη γιορτή, την αναγκαιότητα ανταλλαγής ευχών στις αρχές κάθε χρόνου μέσα σε μία ζεστή πατριωτική ατμόσφαιρα, τη σπουδαιότητα συμμετοχής στις παγκαρπαθιακές εκδηλώσεις του ΣΑΚ οι οποίες ενισχύουν τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών της Καρπαθιακής Παροικίας, καθώς και τη συμβολή όλων των μελών του ΔΣ του ΣΑΚ στη διοργάνωση, την παρουσίαση (κ. Κοσμάς Σακέλλης, Γενικός Γραμματέας ΔΣ ΣΑΚ, κα Πένυ Νικητιάδου, Υπεύθυνη Πολιτιστικών του ΣΑΚ και κα Καλλιόπη Χατζηδάκη, Υπεύθυνη Ενημέρωσης, Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας & Κοινωνικής Δικτύωσης του ΣΑΚ) και τη συλλογή των δώρων για τη λαχειοφόρο αγορά.

Στιγμιότυπο από την κοπή της πίτας. Από αριστερά οι κ.κ.: Aριστοτέλης Παυλίδης, Τζένη Κρεμαστινού, Γιάννης Μώραλης, Θεόδωρος Δρίτσας κ.α.
Φωτοστιγμή από την εκδήλωση του ΣΑΚ. Από αριστερά οι κ.κ.: Δημήτρης Λιντζέρης π.βουλευτής, Δημήτρης Γάκης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αγγελική Λεβέντη, Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων, Περιφέρειας Αττικής και Κώστας Κατσαφάδος Βουλευτής ΝΔ Α΄ Πειραιά και Νήσων.
Φωτοστιγμή από την κοπή της πίτας του ΣΑΚ. Διακρίνεται ο Μηνάς Οικονομίδης, ιατρός.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των Απανταχού Καρπαθίων θα ήθελε να απευθύνει θερμές ευχαριστίες για τη συμβολή τους στην επιτυχία της εκδήλωσης, για την παρουσία τους στη γιορτή, αλλά και για την αδιάλειπτη στήριξή τους στο έργο του ΣΑΚ:

  • Στον εκλεκτό συμπατριώτη κ. Μιχάλη Σακέλλη, Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της Blue Star Ferries, για τη διάθεση του πλοίου ΔΙΑΓΟΡΑΣ της BLUE STAR FERRIES, της ναυτιλιακής εταιρείας που με τα δρομολόγιά της ενώνει το νησί μας με την ηπειρωτική χώρα
  • Στο Δήμαρχο Πειραιά, κ. Ιωάννη Μώραλη, για τη διάθεση της Νέας Φιλαρμονικής του Δήμου Πειραιά υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού κ. Παναγιώτη Λυκούδη
  • Στους μουσικούς Νίκο Κοντονικόλα (τσαμπούνα), Ανδρέα Φασάκη (λύρα), Γιώργο Αναστασιάδη (λύρα-λαούτο), Μηνά Μιχαηλίδη (λαούτο), οι οποίοι αφιλοκερδώς έπαιξαν μουσική και τραγούδησαν προσφέροντας μοναδικές στιγμές διασκέδασης
  • Στο ευγενικό προσωπικό του πλοίου που κατέβαλε τα μέγιστα για την άριστη και ευγενική εξυπηρέτηση του κόσμου
  • Στους συμπατριώτες, τις εταιρείες και όσους προσέφεραν δώρα για τη λαχειοφόρο αγορά
  • Σε όλους όσοι τίμησαν τη γιορτή μας
  1. Τον κ. Θεόδωρο Δρίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Α΄ Πειραιά και Νήσων, τ. Υπουργό
  2. Τον κ. Δημήτριο Γάκη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου
  3. Την κα Γεωργία Γεννιά, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Πειραιά και Νήσων
  4. Την κα Ελένη Σταματάκη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Πειραιά και Νήσων
  5. Τον κ. Κώστα Κατσαφάδο, Βουλευτή ΝΔ Α΄ Πειραιά και Νήσων
  6. Τον κ. Ιωάννη Τραγάκη, Βουλευτή ΝΔ Β΄ Πειραιά
  7. Τον κ. Αριστοτέλη Παυλίδη, τ. Υπουργό, Πρόεδρος Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος Κω
  8. Τον κ. Σπύρο Φλογαΐτη, Καθηγητή Δημοσίου Δικαίου Νομικής Σχολής Αθηνών, τ. Υπουργό
  9. Τον κ. Δημήτρη Λιντζέρη, τ. Βουλευτή
  10. Την κα Αγγελική Λεβέντη, Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλο Δημοσίων Σχέσεων, Περιφέρειας Αττικής
  11. Τον κ. Βάσο Μηναΐδη, Επίτιμο Πρόεδρο Ένωσης Ξενοδόχων Ελλάδος
  12. Την κα Τζένη Κρεμαστινού, Ιατρό-Καθηγήτρια ΕΚΠΑ
Φωτοστιγμή από την εκδήλωση του ΣΑΚ.
Φωτοστιγμή από την εκδήλωση του ΣΑΚ.
Φωτοστιγμή από την εκδήλωση του ΣΑΚ.

H γιορτή ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι με τραγούδια και χορούς της ιδιαίτερης πατρίδας μας με τους χορευτές να παρασύρουν στο κέφι όλους τους παρευρισκομένους!

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό της γιορτής έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΑΚ www.syllogoskarpathion.com και στο link: https://www.syllogoskarpathion.com/2019/01/19/%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%AF%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%85%CF%87%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7-%CE%AE%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%B7-%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%AE%CE%BB%CF%89%CF%83/